Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
13.57

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 30. 4. 2014, 13.57

7 let, 11 mesecev

Preproge z unikatno zgodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oblikovalka Michelle Evans ne sledi smernicam v oblikovanju, temveč išče v preprogah, ki jih svoje zgodbe. Pa naj gre za spomina na vonj roć iz otroštva ali vtise s potovanj.

Oblikovalka Michelle Evans ne sledi smernicam v oblikovanju, temveč v preprogah išče svoje zgodbe. Pa naj gre za spomin na vonj rož iz otroštva ali vtise s potovanj.

Michelle Evans rada hodi po svetu in tako kot so drugačna kulturna okolja, s katerimi ima izkušnje, tako različne so tudi njene kolekcije preprog, ki nastajajo pod znamko Ayka Design. V ozadju vseh niso potovanja, serijo Floral so na primer zaznamovali spomini na otroštvo, na vonj in podobe rož, ki so spremljale njeno odraščanje. Te je po spominu narisala in nastala je še ena kolekcija preprog, ki so, tako kot druge, prava paša za oči.

Zanimanje za arhitekturo in navdušenje nad modo sta zaznamovala serijo City Landscapes. Na njih so obrazi, pa tudi elementi urbanega in industrijskega okolja. Spreminjanje okolij bivanja je ponazorila s kapljami, ki se pojavljajo na tekstilijah, te je uporabila za ponazoritev gibanja.

Ideje za preproge Parede so nastale na potovanju v Brazilijo z zavedanjem o pomenu zgodovine. Južna Afrika jo je navdušila s svojo pokrajino in barvami – nastale so preproge Textures, polne barv in različnih vrst tkanj.

Michelle Evans svoje preproge jemlje resno, saj zanje pravi, da niso le tekstilije, s katerimi prekrivamo tla, temveč umetnost. Ideje zanje najprej nastanejo na papirju, nato pa jih v mesecih, ki sledijo, spletejo roke. Michelle Evans namreč sodeluje z indijskimi in nepalskimi obrtniki, vse preproge pa so ročno tkane iz svile in volne.

Za svoje delo je Evansova prejela tudi že nagrade, lani dubajsko za najboljšega notranjega oblikovalca, žirija pa je svojo odločitev utemeljila z besedami, da oblikovalka s preprogami ustvarja izkustvene prostore.

Ne spreglejte