Prenovljeno stanovanje v ljubljanski soseski Ferantov vrt

Arhitekt Edvard Ravnikar je stanovanja v soseski Ferantov vrt v 60. letih prejšnjega stoletja dvostransko orientiral, prednost toka svetlobe in vzdolžno zasnovo tlorisa pa je poudarila tudi njegova sodobna zasnova.

Vzdolžni opredelitvi prostorov je bolj ali manj sledila tudi oprema v svetlih in naravnih odtenkih.

Vzdolžni opredelitvi prostorov je bolj ali manj sledila tudi oprema v svetlih in naravnih odtenkih. Foto: Arhiv Atelierarhitekti

Stanovanjska soseska Ferantov vrt je bila "namenjena zahtevnejšim stanovalcem, v Ravnikarjevi izrazito modernistični drži: z minimalnimi sredstvi - pri tem mislim na količino prostora in svetlobe - prostorom bivanja oblikovati kar največ kvalitet in ob tem pridati še nek individualni značaj", o širšem kontekstu notranjega opremljanja domovanja v omenjenih ljubljanskih blokih pravi arhitekt Jurij Kobe iz studia ATELIERarhitekti.


Preberite si več o soseski Ferantov vrt


Vse to je narekovalo tudi pristop k zasnovi stanovanja, razlaga Kobe. "V arhitekturi, ki jo delamo, vedno skušamo najprej izkoristiti to, kar prostor nudi, in to tudi poudariti, brez nepotrebnega vsiljevanja svojih invencij."

Stanovanje se nahaja v ljubljanski soseski Ferantov vrt, ki jo je v 60. letih prejšnjega stoletja zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar. Sodobna prenova interjerja je ohranila originalni tloris, njen avtor pa je arhitekt Jurij Kobe. Stanovanje se nahaja v ljubljanski soseski Ferantov vrt, ki jo je v 60. letih prejšnjega stoletja zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar. Sodobna prenova interjerja je ohranila originalni tloris, njen avtor pa je arhitekt Jurij Kobe. Foto: Arhiv Atelierarhitekti

Vzdolžnost prostora

V tem primeru je to vzdolžna opredelitev prostorov, ki ji je bolj ali manj sledila tudi oprema v svetlih in naravnih odtenkih, zaokrožena s črnimi elementi, med materiali pa poudarek in hkrati povezavo predstavlja les. Stanovanje je po originalnem tlorisu dvostransko orientirano: na južno usmerjeni dnevni del in na prostorsko ter akustično ločen del s spalnicami ter sanitarijami v severnem delu stavbe. Stanovanje je po originalnem tlorisu dvostransko orientirano: na južno usmerjeni dnevni del in na prostorsko ter akustično ločen del s spalnicami ter sanitarijami v severnem delu stavbe. Foto: Arhiv Atelierarhitekti

Ravno vzdolžnost stanovanja, kot meni arhitekt, pa je tista, ki kljub njegovi majhni kvadraturi, "gradi dimenzijo, ki je prostoru izrazito v prid. Zato oprema to celo poudarja".

Bivalni del prostorska celota

Pri zasnovi je arhitekt sledil tudi originalnemu tlorisu stanovanja, s tem, da je sklop dnevne sobe, kuhinje in jedilni kot oblikoval v še bolj povezano celoto, katere del je skozi transparentno pregrado postala tudi predsoba.

Svetloba, svetloba …

Tloris stanovanj je Edvard Ravnikar, arhitekt soseske Ferantov vrt, ob njenem nastanku dvostransko orientiral.

Vsako je razdelil na južno usmerjeni dnevni del in na prostorsko ter akustično ločen del s spalnicami ter sanitarijami v severnem delu stavbe.

Prednost toka svetlobe v dvostransko orientiranem stanovanju pa je Jurij Kobe pri notranji opremi podčrtal z izbranimi barvami. "S poudarjeno transparentnostjo, svetlimi toni in s postavitvijo zrcal je lahko ta dvojna svetloba kolikor je mogoče zaživela."

Foto: Arhiv Atelierarhitekti

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano