Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2017,
18.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

dom arhitekturni nasvet kopalnica

Sreda, 19. 4. 2017, 18.08

6 let, 7 mesecev

Arhitekturni nasvet

Prenovil bi kopalnico, namesto kadi bi imel prho

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
kopalnica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralec nam je poslal skico kopalnice s trenutno postavitvijo in prošnjo za predlog drugačne rešitev. Namesto zdajšnje kadi želi v kopalnico vgraditi prho. 

Situacija: 

Staro stanje. | Foto: Jana Malenšek, arhitektka Staro stanje. Foto: Jana Malenšek, arhitektka Predlog rešitve:

Iz poslane situacije izhaja, da bralec kopalnico uporablja tudi kot pralnico in sušilnico. Predlagam, da se vrata prestavijo na desni rob vhodne stene. Le tako lahko namreč omogočimo več odlagalne oziroma delovne in shrambne površine vzdolž leve stene, vse do okna, kjer lahko pod okno in pult postavimo sušilni in pralni stroj.

Ožji in daljši umivalnik tako postavimo/vgradimo v vzdolžno nizko omaro. Nad omaro lahko montiramo tudi viseče omarice po vsej dolžini. Viseča omara monolitnega videza z ogledalnimi krili in integriranimi lučmi.

Straniščna školjka ostane na istem mestu, le da splakovalnik vgradimo v obstoječo steno. Če to ni mogoče, lahko uporabimo monolitni nadometni blok, ki zaradi svoje ozkosti ne zavzame veliko prostora. Med steno z omaro z umivalnikom in steno straniščne školjke moramo namreč paziti na dovoljšnjo širino prehoda, zato predlagam tudi izbor čim krajše straniščne školjke.

 

 


*Zgoraj: primer, kako pod pult in okno postaviti sušilni in pralni stroj (fotografija je simbolična).

Pri predlagani postavitvi lahko vgradimo prho dolžine 1,40 metra in širine 70 cm. To je dovolj, saj se prhamo vzporedno z daljšo stranico prhe. Cevni radiator pa lahko na višini postavimo ob steno, ob kateri se danes nahajata pralni in sušilni stroj. Ker stroja postavimo v linijo (in pod pult), se kopalnica bolj odpre in onemogoča vizualne višinske ovire.

Med sušilnim strojem in umivalnikom pa se pod pultom – ki je lahko dvižni zaradi lažje manevracije pri posodi konzervata sušilnega stroja – ustvari odprt prostor. Ta lahko služi potrebam ožje stolice za sedenje pri ličenju ali za potrebe sortiranja, zlaganja perila ipd. Sušilni stroj pa zaradi delovanja in oddajanja toplote v kopalnici predstavlja tudi dodatno grelno telo.

Staro stanje (levo) in predlog nove rešitve: 

Primer desno: pri predlagani postavitvi lahko vgradimo prho dolžine 1,40 metra in širine 70 cm. To je dovolj, saj se prhamo vzporedno z daljšo stranico prhe.  | Foto: Jana Malenšek, arhitektka Primer desno: pri predlagani postavitvi lahko vgradimo prho dolžine 1,40 metra in širine 70 cm. To je dovolj, saj se prhamo vzporedno z daljšo stranico prhe. Foto: Jana Malenšek, arhitektka

3D-pogled 

fd kopalnica arhitekturni nasvet | Foto: Jana Malenšek, arhitektka Foto: Jana Malenšek, arhitektka

VPRAŠAJTE ARHITEKTA

Potrebujete nasvet, kako prenoviti prostor v vašem domu? Na e-naslov urednik@tsmedia.si nam pošljite kratek opis prostora in za kakšen namen ga uporabljate. Priložite skico prostora.

 

POJASNILO:

Arhitektka pripravlja nasvete in idejne skice na podlagi informacij, ki jih posredujejo bralci. Obstaja možnost, da informacije niso popolne. Arhitektka in družba TS media d.o.o. ne odgovarjata za morebitne zaplete in napake pri izvedbi gradbenih posegov. 
Ne spreglejte