Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
16. 12. 2016,
11.33

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Božič prazniki prazniki dom praznična okrasitev okrasitev Nina Štajner

Petek, 16. 12. 2016, 11.33

6 let, 1 mesec

Praznična okrasitev: s temi napotki bo vaš dom čudovit kot še nikoli

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
božič, dom, okrasitev | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Še vedno je čas, da svoj dom v duhu decembra spremenite v čudovito pravljično deželo. Arhitektka ima odlične napotke, kako bo zasijal okusno in lepo, da vas bodo gostje hoteli posnemati.

Ena najboljših decembrskih "zadolžitev" je okrasitev doma, če si to seveda želite. A če se hočete malo potruditi in ne nepremišljeno okraševati vsega, kar vam pride pod roko, je dobro malce premisliti o rdeči niti.

Nina Štajner, arhitektka in avtorica bloga Kitchy World, nam je zaupala napotke, kako lahko dom oplemenitite z okraski.

Nina je letos svoj bivalni prostor okrasila s starimi steklenicami in zimzelenimi vejicami, prek katerih je napeljala cenene lučke. | Foto: Tilyen Mucik Nina je letos svoj bivalni prostor okrasila s starimi steklenicami in zimzelenimi vejicami, prek katerih je napeljala cenene lučke. Foto: Tilyen Mucik

Okrasitev na podlagi notranje opreme

Pri zasnovi praznične okrasitve premislite o siceršnjem slogu notranje opreme, svetuje arhitektka. "Če imate dom opremljen v zgodovinskem slogu, futuristična dekoracija morda ne bo primerna in obratno."

Izberite eno barvo in prostor okrasite v tem odtenku. | Foto: Thinkstock Izberite eno barvo in prostor okrasite v tem odtenku. Foto: Thinkstock

Izberite si en oblikovalski element in tega dobro poudarite. "Če boste na primer izbrali okraske v eni sami barvi, si lahko daste duška pri izbiri različnih oblik in tekstur; pri uporabi pisanih okraskov pa omejite izbiro velikosti/oblik." Pazite tudi na razporeditev okrasja - elegantno okrasje naj ne nadvlada prostora, temveč ga subtilno polepša, poudarja Nina.

Izberite pravo barvno kombinacijo

Za najbolj klasično v tem letnem času velja zeleno-rdeče-zlata kombinacija. Ta je večna, pravi Nina. Letos je zelo modna bronasta barva, ki jo je mogoče opaziti tudi pri novoletnem okrasju in se odlično poda k beli in črni barvi.

Bronasta barva je letos v trendu. | Foto: Thinkstock Bronasta barva je letos v trendu. Foto: Thinkstock

Zadovoljite tudi otroke

Nina ima nasvet tudi za družine z otroki, ki jim predlaga trik svoje mame. "Kako zadostiti želji odraslih po elegantnem okrasju in otoški želji po pisani neurejeni estetiki? Moji želji po kičasti jelki je mama zadostila tako, da mi jo je dovolila postaviti in po lastnem okusu okrasiti v otoški sobi, v dnevni sobi pa smo vedno imeli čudovito 'odraslo' monokromatsko jelko."

Igrivo se zgledujte po trenutnih trendih

Nina je za nas našla še nekaj zanimivih trendov, ki izstopajo, so posebni, a še vedno praznični:

  • "Trenutno so zelo modne 'sodobne' alternative novoletnih jelk. Takšne, ki so natisnjene kot plakat ali izdelane iz lesa." Ali narejene iz vej:

  • "Pri vencih, ki krasijo vrata, so zelo modni takšni, ki niso povsem prekriti z zelenjem, temveč se to v elegantni obliki vije le po eni strani venca; zelenje pa lahko dopolnijo svilene cvetlice ali drugi okraski."
 

It's the most wonderful time of year 🎶🎅🏻🎄🎁 thank you @sophiesodaisy 😘

A photo posted by 🙋🏻 RACHEL MJ (@rachelsdaybook) on

  • "Zelo elegantne so steklene kupole (sicer namenjene shranjevanju tort in sira), pod katerimi lahko v prazničnem času ustvarite čudovite dekoracije." Lahko uporabite tudi kozarce za vlaganje, v katere namestite praznične lučke:

Stare lučke, ki ste jih hoteli zavreči, lahko uporabite kot ujete kresničke v kozarcih za vlaganje. | Foto: Thinkstock Stare lučke, ki ste jih hoteli zavreči, lahko uporabite kot ujete kresničke v kozarcih za vlaganje. Foto: Thinkstock

  • "Z vedno večjo priljubljenostjo trajnostnega razmišljanja se v modo spet vračajo naravne jelke - vendar namesto posekanih takšne s koreninami, ki jih postavimo v velike steklene vaze, okrasimo po svojih željah, po praznikih pa posadimo na vrt."

Bolje prazen balkon kot malomarno okrašen

Praznična okrasitev tudi pri nas redno prestopi prag doma in se preseli na vrt ali balkon, a tukaj se ponavadi kreativnost konča, opaža Nina.

"Ob sprehodih po mestu opažam, da ljudje balkone in vrtove radi okrasijo, na žalost pa utripajoče lučke, malomarno vržene čez ograjo ali grm, niso prav nič estetske. S tem (predvsem z utripajočo svetlobo) tako precej nasilno estetsko in svetlobno posegajo v svojo okolico in namesto osnovnega namena okraševanja kazijo podobo mesta."

Arhitektka zato vsem sporoča, naj v okrasje vložijo vsaj malce truda in svetlobna telesa v prostor umeščajo premišljeno.

Balkon okrasite okusno in v skladu z okolico. | Foto: Thinkstock Balkon okrasite okusno in v skladu z okolico. Foto: Thinkstock

Ne kupujte cenenih okraskov, kaj lahko naredite tudi sami

In še zadnji nasvet: vsakoletno brezglavo kupovanje novih cenenih okraskov je lahko potratno in netrajnostno. Raje se odločite za okrasje, ki vam bo polepšalo veliko več decembrov kot samo enega.

"Sama sem velika privrženka 'naredi sam' pristopa, ki spodbuja domišljijo in kreativnost, prihrani kakšen evro in predvsem družino poveže v skupnem ustvarjanju. Sami lahko izdelate tako okraske kot novoletne čestitke, bolj spretni pa se lahko lotijo tudi izdelave (lesene) jelke. Sama sem bivalni prostor letos okrasila s starimi steklenicami in zimzelenimi vejicami, prek katerih sem napeljala cenene lučke."

Save

Save

Save

Ne spreglejte