Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2023,
8.13

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogočata Vrtnarstvo Tement in MERKUR trgovina

Natisni članek

balkon terasa MERKUR Vrtnarstvo Tement vrtnarjenje advertorial nagradna igra Sanjski vrt Sanjski vrt Vrt Vrt

Petek, 21. 4. 2023, 8.13

2 meseca, 3 tedne

Projekt: Sanjski vrt

Podarjamo izdelavo idejne zasnove za vaš vrt #nagradnaigra

Vsebino omogočata Vrtnarstvo Tement in MERKUR trgovina
Vrtnarstvo Tement | Vaš vrt je lahko prostor za sprostitev in uživanje v naravi, ponuja vam veliko priložnosti za druženje, za aktivnosti na prostem in življenje z naravo. | Foto Vrtnarstvo Tement

Vaš vrt je lahko prostor za sprostitev in uživanje v naravi, ponuja vam veliko priložnosti za druženje, za aktivnosti na prostem in življenje z naravo.

Foto: Vrtnarstvo Tement

Ko zadiši po pomladi, se velik del naših prostočasnih aktivnosti iz notranjosti domov premakne v njihovo okolico, na terase, zelenice in vrtove. Tam se družimo, rekreiramo, delamo, uživamo v naravi, občudujemo svoje najljubše cvetje in drevesa, gojimo zelenjavo, urejamo svoje zunanje kotičke in se sproščamo. Vrtnarjenje je med Slovenci ena bolj priljubljenih aktivnosti v tem letnem času. Poleg tega, da ponuja priložnost za prijetno druženje, rekreacijo na svežem zraku, sprostitev, ustvarjalnost in spodbujanje domišljije, omogoča tudi lastno pridelavo še kako dragocene domače zelenjave in začimb. Ker je lahko še boljše, vam ponujamo sodelovanju v posebnem projektu, kjer boste končno dobili pravi nasvet, kako urediti vaš vrt ali teraso.

Potegujte se za privlačno nagrado: izdelavo idejne zasnove oz. izrisa vrta, terase ali balkona

Nagradna igra je zaključena. Nagrajenec bo obveščen po elektronski pošti.

Vrtnarske trgovine nam lahko s svojimi nasveti pomagajo izdelati zasnovo svojega vrta. | Foto: Vrtnarstvo Tement Vrtnarske trgovine nam lahko s svojimi nasveti pomagajo izdelati zasnovo svojega vrta. Foto: Vrtnarstvo Tement

Bralcem Siol.net v okviru rubrike Vrt in okolica omogočamo, da v nagradni igri osvojijo odlično nagrado, ki je bo vesel vsak ljubiteljski vrtnar in vsak, ki si želi imeti urejeno okolico, čeprav o urejanju vrtov nima pravega znanja.

Vse, kar morate narediti, je poslati eno fotografijo svojega vrta oziroma okolice, s katere je najbolje razvidno, za kakšen vrt ali teraso gre.

Krajinska arhitektka Vrtnarstva Tement bo enemu nagrajencu, ki ga bomo izžrebali izmed vseh sodelujočih, podarila predlog zasaditvenega načrta – v tlorisu prikazane rastlinske in grajene strukture. Z načrtom za vrt bo opredelila, kje bo teren tlakovan, kje bo trata, določila bo sorto in vrsto rastlin, njihovo število, mesto, kam bomo posadili drevje, grmovnice, trajnice in vrtnice.

Kako urediti svoj vrt?

Tudi praprot je lahko lepa poživitev vrtne zasaditve. | Foto: Vrtnarstvo Tement Tudi praprot je lahko lepa poživitev vrtne zasaditve. Foto: Vrtnarstvo Tement

Po dolgem zimskem spanju tudi vaš vrt potrebuje malce preobrazbe, vendar urejanje in zasnova vrtnih zasaditev od nas terja nekaj truda in znanja. Včasih kar odlašamo, ker ne vemo, kje bi se lotili del, da bi bil naš vrt videti zares sanjsko.

V resnici pa se urejanje vrtov začne pri izdelavi načrta za zasaditev, ki bo najuspešnejša, če bomo ta del prepustili projektantom za urejanje vrtov. Preden se odločite za izdelavo načrta, morate vedeti, ali si želite cvetlični ali zelenjavni vrt, kjer boste pridelali tudi nekaj lastne zelenjave, zelišč in sadja. Nekateri pa za gojenje rastlin preprosto nimajo časa ali želje in se bodo verjetno raje odločili za preprosto zasaditev trajnic in različnih trav. Vendar tudi takšna odločitev zahteva premišljeno zasnovo.

Z zanimivi dodatki lahko vrtu dodamo svojo osebno noto. | Foto: Vrtnarstvo Tement Z zanimivi dodatki lahko vrtu dodamo svojo osebno noto. Foto: Vrtnarstvo Tement Rastline skozi leto spreminjajo svojo podobo in s tem tudi celoten videz vrta, zato se s pravim zasaditvenim načrtom izognete motečim kombinacijam, zaradi katerih se lahko pojavijo neljube situacije, ko na vrtu ni harmonije med rastlinami. S pravo zasaditvijo bomo skozi vse leto uživali v bujnih barvnih kreacijah.

Na začetku morate preveriti, kakšna je sploh okolica vaše hiše, določite osončene in senčne dele in skupaj s strokovnjaki izberite rastline, ki uspevajo na določenem delu vrta. Eden najpomembnejših pravil pri zasnovi lepega vrta je, da morate upoštevati, da imajo vrtne rastline dovolj prostora za razvoj.

Razmisliti morate tudi o tem, kakšen slog želite doseči na svojem vrtu. Najbolje je, da pri tem upoštevate svoj življenjski slog, kako in kdo uporablja vrt. Ta mora odsevati našo osebnost in tudi oblikovne značilnosti hiše. Projektanti za urejanje vrtov vedo, katere rastline je treba zasaditi skupaj, da dosežete estetsko dovršeno celoto, kjer boste radi preživljali svoj čas in jo tudi radi urejali.

Ko je čas za akcijo, je najboljše zaviti v MERKUR

Merkur | Foto: Delo na vrtu se ne zaključi nikoli in vsi strastni vrtičkarji se strinjamo, da je naš vrt vedno lahko še boljši. Dodamo lahko novo vrtno sedežno garnituro, gredice popestrimo z novimi rožicami ali vrtninami, zamenjamo talne obloge, speljemo potke, postavimo robnike, vrtno hišico ali zgradimo čisto nov kamin…

Idej imamo neskončno. A nekaj imajo skupnega: vse lahko začnemo uresničevati v MERKURju, kjer je na voljo široka ponudba vsega, kar izboljša naš vrt. V MERKURju verjamejo, da je v vseh nas želja po konstantnem izboljševanju svojega doma in vrta.

Zakaj? Ker je lahko še boljše!

Ste za sodoben ali tradicionalen vrt?

Vrtnarstvo Tement | Foto: Vrtnarstvo Tement Foto: Vrtnarstvo Tement

Sodoben vrt spoznamo po čistih linijah, geometrijskih oblikah in minimalnih okraskih, ureditev je osredotočena na preprostost in funkcionalnost, barve so povsem nevtralne. Med materiali prevladujejo beton, les ali kovina. Zasaditev je oblikovana v ponavljajočih se vzorcih, ki imajo eno izstopajočo osrednjo točko.

Tradicionalni vrt bi lahko poimenovali način ureditve vrta, ki ga najdemo ob počitniških hiškah na deželi. Takšni vrtovi vključujejo široko in prosto oblikovano rastlinsko paleto, zasaditve so pogosto prepuščene razraščanju, organizacija zasaditve je bolj sproščena. Z rastlinami želimo pričarati bogate barve, vključimo veliko poudarkov. Vrt je poln cvetja, sadja in zelenjave, vsi razpoložljivi prostori so zapolnjeni.

Vrtnarstvo Tement | Foto: Vrtnarstvo Tement Foto: Vrtnarstvo Tement

Klasični vrt: Vrt v klasičnem krajinskem slogu ima uravnoteženo in simetrično zasnovo, ki je vedno aktualna. Vzorci zasaditev se ponavljajo in so dobro načrtovani, barvna paleta je preprosta, uporabljamo klasične rastline, kot so vrtnice, sivka in pušpan. Ustvarimo tudi nekaj izstopajočih žariščnih točk, kot so umetniško oblikovane posamezne rastline ali celotna živa meja. S stezicami, stenami in drugimi elementi iz opeke, kamna ali gramoza ustvarjamo geometrijske vzorce.

Nekonvencionalni oziroma eklektični vrt vključuje vrsto različnih stilov in elementov in ne vztraja pri enem samem oblikovnem slogu. Če želimo ustvariti eklektični vrt, se odločimo za nekaj slogov, ki jih bomo domiselno premešali med seboj – lahko združimo sodobne elemente s starinskimi dodatki. Pri tem poskušamo zasaditi različne strukturne rastline, lahko si privoščimo široko barvno paleto, predvsem pa moramo ignorirati pravila tradicionalnega oblikovanja krajine.

Naraven vrt poskuša zasledovati videz in vzdušje naravne pokrajine. Takšen vrt si pričaramo s širokim naborom rastlin, vključno z avtohtonimi vrstami, divjim cvetjem, travami in drugimi zelenimi rastlinami, ki jih pustimo, da se same zasajajo in spodbujajo biotsko raznovrstnost. Uporabljamo naravne materiale, kot so skale, balvani in les, z njimi ustvarjamo skalnjake in potočke. Naravna postavitev sledi obrisom zemljišča. 

Lahko se odločimo tudi za formalni način ureditve vrta, ki ima eno izstopajočo žariščno točko, morda je to lahko večji vodnjak ali živa meja. Poskrbimo za ravnovesje in simetrijo, jasno definiramo linije, okrasne površine morajo biti prisotne vse leto. Barvna paleta ni tako bogata, poudarek je na zelenih in belih barvah. Trata in zelene površine morajo biti brezhibno urejene. Vključimo tudi umetelno oblikovana drevesa in grmičke. Veliko lastnikov se odloči tudi za skulpture.

Med drugimi vrtnimi slogi, ki so pri nas težje dosegljivi, so še tropski slog, puščavski slog ameriškega juga.

Skupaj s Siol.net boste v okviru projekta Sanjski vrt spoznavali različne vidike urejanja vrtov.

Tement | Foto:

Vrtnarstvo Tement | Foto: Vrtnarstvo Tement Foto: Vrtnarstvo Tement

Družinska vrtnarija Tement je svoj prostor pod soncem našla v Dvorjanah, nekje na polovici med Mariborom in Ptujem. Obiskovalce pozdravijo čudovite rastline, tudi psa, kokoši in pav.

Vrtnarija je družinski zaklad. Vsakega člana delo z rastlinami izjemno veseli, še pomembneje, imajo znanje, izkušnje in skoraj 30-letno tradicijo. Delajo to, kar najbolje znajo in vsak dan znova jih to osrečuje, tako ostajajo zvesti sebi.

Nekaj posebnega je iz prve roke vzgojiti rastline iz sadike, semena ali podtaknjenca. Ključno je, da so rastline postavljene v prave kombinacije.

"Ker nismo tipična vrtnarija, želimo predstaviti kombinacije, ki so primerne za naše okolje, se skladajo s fasado ali ostalimi barvami in okolico, in bodo vztrajno cvetele ali zelenele. In tukaj je prednost lokalnih vrtnarij, od lastne vzgoje do svetovanja in kasneje pomoči pri vzgoji rastlin," so povedali v Vrtnarstvu Tement.

Vsako pomlad se srečajo s svojimi strankami, poskrbijo za rastline, nadgradijo koncept zasajevanja in to je zanje uspeh in zadovoljstvo. Zanimiv in kakovostno oblikovan zunanji zelen prostor nadgrajuje naše bivanje, zavedajoč se, da zelenje predstavlja v človekovem okolju naravno, prvinsko osvežujočo sestavino, ki je nanadomestljiva in nepogrešljiva.

"Trdimo, da vrtnarjenje uči ponižnosti in potrpežljivosti. Ko pridelaš iz semena svojo hrano, vzgojiš svoje drevo ali odrežeš prvi cvet potem vidiš, kaj v življenju zares šteje, kaj so najbolj srečni trenutki in kako majhen je človek v primerjavi z naravo in njenim tokok." Torej pozdravljeni v zelenem svetu Vrtnarstva Tement, veseli nas, da ste z nami.

Načrtovanje okolja - krajinska arhitektura se izvaja v jesenskih in zimskih mesecih. 

Vrtnarstvo Tement

Dvorjane 2, 2241 Spodnji Duplek
Telefon: 02/6810031
Delovni čas: PON–PET od 8. do 18. ure, SOB: od 8. do 13. ure
Ne spreglejte