Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2009,
9.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 16. 1. 2009, 9.49

8 let

Podarite spalnici nov videz … brez menjave pohištva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Spalnica je poleg kopalnice najbolj intimen prostor v stanovanju. V njej iščemo mir, počitek, prijetne urice v dvoje ali pa je priča družinskim crkljanjem …

Je zavetišče pred divjim svetom, hkrati pa je tudi prostor, kjer hranimo veliko stvari. Pomembno je, da je spalnica tisti prostor v domu, kjer se lahko popolnoma sprostite. In pomembno je, da imate svojo spalnico radi. Tako bo počitek še bolj prijeten. Če jo že imate, ji lahko z nekaj preprostimi triki podarite popolnoma nov videz.

Barve so čudežne Barve sicer najbolj izstopajo na stenah, vendar lahko tudi z nekaj preprostimi potezami ustvarjate videz, ki ga hočete. Že dolgo ne veljajo več pravila, katere barve so primerne za določen prostor. Samo od vas je odvisno, kakšen videz bi radi dosegli. Z živahnimi barvami kot so rožnata, rdeča, rumena, zelena boste dodali svežino, medtem ko so klasični pastelni toni v modri (ki je še vedno zelo popularna barva spalnic), turkizni, sivkini in sivi barvi zelo pomirjujoči. Vendar pa so tudi močne barve (rdeča) lahko pomirjujoče, saj so tople, ustvarjajo videz intime. Odvisno je samo od tega, kako jih kombinirate s pohištvom in ostalimi dodatki oziroma kako uravnovesite barvna razmerja.

Različni letni časi, različni vzorci

Ko enkrat imamo spalnico, jo gotovo ne bomo pogosto menjavali. Lahko pa si pomagate z vzorci (in barvami), ki so značilni za določeno obdobje. Menjujte samo posteljnino, okrasne blazine, okrasne vaze, preproge … Pozimi ovijte spalnico v skandinavske vzorce (belo-rdeče ali belo-modre s potiski snežink ali jelenčkov), medtem ko spomladi lahko zaživi v živahnih vzorcih cvetja, pik, črt … Poleti zelo prijajo sveži vzorčki sadja ali pa klasični mornarski stil. Jesen je čas za bogate barve, za vzorce listja, posušene trave, jesenskega cvetja …

Dodajte nekaj luksuza

Videz luksuznih hotelov lahko s preprostimi triki pripeljete v svojo spalnico. Pregrinjala in odeje z naravnih materialov kot so lan, svila, bombaž, volna, kašmir sama po sebi takoj spremenijo občutek v prostoru. Ustvarite posteljo (ki je seveda glavni kos pohištva v tem prostoru), ki je vredna pogleda. Če ji dodate veliko okrasnih blazin, bo videz takoj bogatejši. Nasvet: za čist luksuzen videz kombinirajte dve do tri barve in se izogibajte zelo kričečim vzorcem. Vonjave so pomembne pri ustvarjanju vzdušja. Na tržišču obstaja veliko dišav za dom, zelo popularne so tudi dišeče sveče, če pa se želite izogniti sintetičnim vonjem, lahko s posušenimi cvetovi sivke, prerezanim strokom vanilije in prepikano pomarančo s klinčki naravno odišavite prostor.

Dodajte osebno noto

Če naj bi bila spalnica prostor, ki je intimen in pomirjajoč, je prav, da se v njej obdate s stvarmi, ki jih imate radi: okrasnimi predmeti, ki ste jih prinesli s potovanj, s slikami, ki vas nagovarjalo, s fotografijami vaših najljubših ljudi in krajev ter predmeti, ki so že od nekdaj last vaše družine in imajo antikvariatno vrednost. Najljubše cvetje deluje sveže, pomirjujoče in elegantno.

Naj sveti lučka Osvetljava spalnice je lahko veliko več kot glavna luč in bralni lučki na vsaki strani postelje. Ko razmišljate o osvetljavi na splošno, razmislite o osvetlitvi celotnega prostora, točkovni osvetlitvi in osvetlitvi, ki doda akcent. Ko se lotite osvetlitve spalnice, pomislite na nežno luč, ki ne bo preveč bleščala.

Namestite luči tako, da bodo osvetljevale določeno aktivnost (npr. branje) ali določen predmet (fotografijo, starinsko vazo). Male luči, ki jih dodamo samo za akcent dajejo prostoru domačno razpoloženje, nežno osvetljujejo in dodajo prostoru sijaj. Če je vaša spalnica v hladnih tonih, dodajte rumeno luč (topel odtenek) in obratno.

Ne spreglejte