Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 11.19

8 let

Poceni si polepšajte spalnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Spalnica. Naše zatočišče, naš hram svetosti, prostor, kamor imajo le redki možnost vstopiti. Prostor, kjer spimo, se smejimo, jokamo in ustvarjamo novo življenje, si zato le zasluži, da je lep.

Nešteto je razlogov, da je spalnica resnično naša najljubša soba. Največkrat pa se zgodi, da prav zaradi tega, ker jo imamo tako radi, tudi najpozneje pride na vrsto, da jo obnovimo. Težko se je posloviti od starega pohištva, prostor se nam zdi tako domač, prijeten in udoben, lahko pa tudi, da smo na tesnem z denarjem. Izbrali smo nekaj idej, kako spalnico obnoviti, prenoviti, polepšati z nizkimi finančnimi vložki in obenem prostor spremeniti tako, da bo ostal naše pribežališče.

Proces prenavljanja spalnice naj ne bo hiter, odločitve čez noč niso dobre. Preurejanje sobe je lahko zahtevno, pri spalnici pa smo večinoma še bolj previdni. Dandanes, ko je treba biti previden tudi pri ceni, pa je dobro premišljena pot do novega prostora tudi skorajšnja nuja. Preglejte vse ponudbe raznih trgovskih centrov, cene enakih izdelkov se namreč lahko glede na ponudnika razlikujejo tudi za 25 odstotkov, in počakajte, da bo na vrsti kakšna akcija. Naredite načrt, ki se ga boste lahko držali, potem pa veselo na delo, kajti prvi korak bo za vami. Dobro ocenite, kaj že imate, kaj lahko obnovite sami in kaj resnično potrebujete novo. Velikokrat že malo znanja pleskanja in beljenja lahko zelo zniža vaše stroške. Razglejte se po hiši ali stanovanju in našli boste veliko uporabnega, na kar ste pozabili. Morda kje leži kakšna pozabljena svetilka, blago za prevleke ali zavese, barva, kakšen kos pozabljenega pohištva, staro ogledalo. Vse to je lahko zelo uporabno, če z malo domišljije ali pa z listom papirja spravimo vse delčke skupaj, še preden zares začnemo delo.

Za vašo spalnico bo dobrodošlo, če ji določite temo. Ta je lahko zelo preprosta, povezana samo z barvo, ali pa kompleksna, ki bo obsegala vse od talnih oblog do ornamentov na stenah in zaves. Ko boste izbirali, preverite svoje finančno stanje in želje vašega partnerja, če ga imate. Moški se verjetno v rožnati sobi ne bo počutil najbolje, tako kot ženska v spalnici, polepljeni s simboli Bayerna ali katerega drugega kluba.

Če se boste odločili, da bi spremenili tudi postavitev vaše sobe, temeljito premislite, kako bi kar najbolje izkoristili prostor, ki ga imate na voljo, preverite, kako velike so vaše omare in kako jih lahko prestavite, pri načrtovanju pa pazite, da boste dovolj prostora pustili na sredini, omare in postelja naj bodo ob stenah. Dobra ideja je, da si pred postavitvijo vaše sobe ogledate nekaj takšnih postavitev v trgovinah s pohištvom. Trgovci dobro vedo, kaj je lepo, zato jih upoštevajte.

Ste pomisli, da bi po beljenju vaše stene še okrasili? Lepo je, če nanje kaj, če seveda to znate, narišete, lep je tudi kakšen dekorativni vzorec ali recimo del stene, ki ga prekrivajo spet zelo moderne tapete. Pri tem pa upoštevajte naslednje: - Če želite, da je soba videti večja, uporabljajte svetlejše barve. - Barve dokazano vplivajo na počutje: modra, vijoličasta in zelena pomirjajo, rdeča, oranžna in rumena pa dajejo energijo. Nasvet: kombinirajte, če le lahko, in bodite energetsko pomirjeni. - Porišite stene s kredo, ki daje prvinski občutek, prebudi otroka v vas, sliko lahko zbrišete, izogibajte pa se recimo šahovnici ali črtam, kajti takšne stene obremenijo vaše možgane. - Z malo pleskarskega znanja prepleskajte stare omare in okenske okvirje, uporabite svetle tone, da bo prostor videti prijaznejši in večji. - Vse bolj priljubljene in tudi vse bolj uporabne so stenske nalepke, ki bodo popestrile stene, jim dale globino in občutek živahnosti. Sicer so nekoliko dražje, a zabavne na pogled.

Sprememba svetlobe lahko zelo pozitivno vpliva na spremembo počutja v spalnici. Vsaka sprememba v prostoru zahteva svojo svetlobo, zato vam predlagamo, da ob tem ne pozabite na spalnico, kjer lahko zelo lepo in prijetno ambientalno svetlobo ustvarite z LED-osvetljavo, ki spreminja barve in omogoča bolj skrito postavitev, celo pod in v vašem pohištvu.

Posteljo lahko okrasite z morebitnimi blazinami, ugodne lahko kupite na kakšnem bolšjem sejmu ali celo naredite iz ostankov blaga. Tako bo okrasna posteljnina dobila še večji vpliv na sam prostor in vaše udobje. Okrasite lahko tudi zavese, saj boste z drobnimi dodatki dosegli velik vpliv na počutje, poleg tega pa oblikovanje lastnih vzorcev podzavestno pomaga k boljšemu počutju v prostoru.

Četudi smo se odločili, da bomo imeli na tleh talno oblogo, ki bo prekrila celotno površino sobe, bo najbolje, če si omislimo še kakšno preprogo. Te dobite danes že povsod, cenovno so ugodne, obenem pa bodo, če boste izbrali kontrastne barve, poživile vašo spalnico.

Ne spreglejte