Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2009,
13.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 12. 5. 2009, 13.33

8 let

Ovijte svoj dom v Mediteran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mediteranski stil se navadno zgleduje po mediteranskem podeželskem stilu, s tem pa navadno mislimo dežele Sredozemlja: Italijo, Francijo, Španijo, Grčijo, Turčijo …

Dežele Severne Afrike, sicer pristavljajo svoje akcente, vendar gre za rahlo drugačen stil (izstopa predvsem bogati maroški stil). Pravi mediteranski podeželski stil je pravzaprav skromen in naraven, ne zahteva veliko pohištva, vendar pa ljubi dodatke, katerih izbira je bogata in raznovrstna.

Značilno pohištvo, prefinjena estetika Mediteranski stil ne zahteva prav veliko pohištva. Vse je zelo preprosto, največkrat je pohištvo iz masivnega temnega lesa. Kuhinje so navadno svetle ali pobarvane v sivozeleni, modri, sivkasti ali rdeče rjavi barvi. Značilne so skrinje, kuhinjski stoli, ki so bili last babic, starinske mize, omare imajo noge, kar daje pohištvu dušo (in nekaj več čiščenja). Čeprav gre za tople kraje, boste v mediteranskih dnevnih prostorih velikokrat našli mogočen kamin, ki bo v pomladnih in jesenskih večerih pogrel zbrano družbo. Mediteranske kuhinje so nekaj posebnega, saj so resnično srce hiše, hkrati pa prostor, kjer je navadno vse pri roki – od posode do začimb, tako skoraj vedno visijo s sten in stropov in so pač na očeh. Ogromne blazine položene na leseno podlago ali pa kar vržene na tla velikokrat nadomestijo kavče, nič nenavadnega pa niso tudi viseče mreže na verandi ali dnevnem prostoru.

Dodatki s stilom Z dodatki resnično lahko čarate. Če ljubite bogatejši dekor, imate na voljo veliko poslikane keramičnih in kovinskih izdelkov (od luči, svečnikov, vaz, posode, stenskih krožnikov …). Suho cvetje (najbolj značilna je sivka, ki prostor tudi nežno odišavi) in začimbe lahko uporabite kot aranžmaje (šopek česna, posušenega lovorja ali origana) … Na prtih, kuhinjskih prtih in posteljnini velikokrat najdemo motive značilnega sadja in cvetja, zelo pogoste pa so tudi filigranske vezenine. Tudi stene lahko okrasite z motivi rož in sadja (v trgovinah z umetniškim materialom poiščite šablone), z mavcem pa lahko ustvarite različne teksture, ki jih »vgradite« v steno. Prav tako so zelo lepi razni talni ali stenski mozaiki. Mozaiki so tudi vgrajeni v različne kose pohištva: mize, pulte, posteljna ozadja …

Narava daje materiale

Če vam je všeč tovrsten stil, potem pri opremljanju ne boste mogli mimo lesa, kamna in kovine. Kovinske ograje ali okvirji za ogledala so element, kjer si roko podajata dekorativnost in funkcionalnost. Kamen v vročih dneh hladi, hkrati pa je zelo enostaven za čiščenje, zato so največkrat kamnita tla kuhinj in kopalnic. Tudi dodatki so narejeni iz teh materialov, pridružujeta pa se jim še keramika in platno.

Barve, ki zbudijo spomine Barve Mediterana se največkrat prenesejo iz narave v interjer. Tako so vam je pri opremljanju lahko vodilo: bela, vse modre, barva sivke, kremasto rumeni odtenki, rožnati odtenki, terakota, oranžni, rjavkasti in zeleni toni – torej, vse, kar najdete v mediteranskih deželah in kar vzpodbudi asociacije morja in gora.

Ne spreglejte