Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2009,
7.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 29. 7. 2009, 7.08

8 let

Ohladimo stanovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poletje mnogim izmed nas predstavlja najlepši del leta. To je čas dopustov, brezskrbnega lenarjenja na plaži, raziskovanja novih krajev, druženja, kratkih rokavov, sladoleda … in pripekajoče vročine.

Seveda si ne predstavljamo pravega poletja brez prijetnega sonca in visokih temperatur, ki nas nenehno silijo, da se osvežimo v morju, rekah ali bazenih. Vse lepo in prav, vendar si v trenutkih, ko se zunanja temperatura povzpne preko 30ºC in nam hoja po razbeljenem mestnem asfaltu ne predstavlja nikakršnega užitka, zaželimo, da bi se lahko umaknili v prijetno hladno senco – seveda najraje v udobno zavetje lastnega doma, kjer pa, roko na srce, temperaturne razmere velikokrat niso tako idealne, kot bi si želeli. Močna vročina nikakor ne pripomore k dobremu počutju in zdravju, zlasti ne pri otrocih, starejših in bolnikih. Zmanjša se naša delovna storilnost, razdražljivost pa poveča. Vsak izmed načinov ohlajanja stanovanja ima svoje prednosti in slabosti, zato glede na potrebe, način življenja in navsezadnje, debelino denarnice, vsakomur ustreza nekaj drugega.

Klimatske naprave Mnenja so razdeljena. Nekateri jih obožujejo in si ne predstavljajo vročega poletja brez njih, spet drugi pa jih v svoje stanovanje nikakor ne bi vgradili. Seveda je neizpodbitno dejstvo, da klimatske naprave nudijo takojšen učinek in zato predstavljajo eno izmed najbolj učinkovitih in enostavnih rešitev za ohlajanje stanovanja. Žal pa takšno ugodje nosi svojo ceno. Klimatske naprave in njihova montaža so povečini drage, naprava zahteva čiščenje in vzdrževanje, če živite v bloku, je potrebno pridobiti tudi dovoljenje za inštalacijo, račun za elektriko pa bo občutno višji. Veliko je bilo rečenega tudi o slabem vplivu na človekovo zdravje in okolje: neočiščene klimatske naprave predstavljajo vir bakterij in plesni v zraku, kar se lahko pokaže v vnetju dihal, glavobolih, kašljanju, srbečici itd. Ob pravilnem vzdrževanju klimatske naprave ter zmerni in varčni uporabi, pa vam v neznosni poletni vročini klima zagotovo učinkovito ohladi prostore in tako olajša marsikatero popoldansko urico in omogoča bolj prijeten in krepčilen spanec.

Senčila Steklene površine vpijajo ogromno toplote. Poletna vročina segreje okna, ta pa oddajajo toploto v stanovanje. Običajna notranja senčila ne pomagajo, zato je okna priporočljivo zaščititi z zunanjimi senčili (pogosto uporabljeni so t.i. screen roloji), ki zmanjšujejo segrevanje prostorov. Gre za najbolj prijazno rešitev, ki ne škodi ne zdravju, ne okolju, privarčevali pa boste tudi pri električni energiji. Najbolje je, da si izberemo bela ali ostala svetla senčila, ki odbijajo svetlobo. Prednost mrežaste tkanine screen rolojev je, da kljub zastrtosti omogočajo, da svetloba prodre v prostor, vi pa lahko obenem še vedno uživate v zunanjem razgledu. Proizvajalci različnih screen rolojev obljubljajo za do 10ºC nižjo temperaturo v prostorih. Možna je montaža tako na zunanjo kot na notranjo stran okna, upravljanje z njimi pa je lahko tudi daljinsko vodeno.

Ventilatorji Žepu prijaznejšo alternativo nudijo ventilatorji. Ti se seveda ne morejo kosati s hladom, ki ga ustvari klimatska naprava, a so mnogo cenejši, energijsko varčni ter zdravju in okolju prijaznejši. Obstaja več različic: od stropnih ventilatorjev, do namiznih in stoječih. Odvisno od naših potreb lahko ventilatorju preprosto reguliramo moč pihanja. Kroženje zraka ohlaja stanovanje, temperature pa se bodo zagotovo znižale za nekaj stopinj. Ko se zunaj ohladi, postavite ventilator pred odprta okna, da bo v prostore dovajal hladen zunanji zrak. Z ustrezno razporeditvijo dveh ali več ventilatorjev po prostorih, lahko ustvarite močnejši pretok zraka skozi stanovanje, kar bo znatno prispevalo k boljšemu počutju.

Mini nasveti: - Okna odprite šele proti večeru, ko se zunaj prijetno ohladi. Odprite vsa okna, da ustvarite precejšen prepih. Čez noč jih pustite odprta, takoj zjutraj pa jih popolnoma zaprite in jih ne odpirajte do večera. - Podnevi zastrite žaluzije, spustite rolete, zaprite polknice … - Zmanjšate uporabo elektronskih naprav, bele tehnike in razsvetljave ter jih ugašajte, kadar jih ne uporabljate, saj oddajajo toploto. - Kuhanje zvišuje temperaturo v stanovanju. Raje si pripravite svež in lahek obrok, ki za pripravo ne potrebuje kuhanja oz. pečenja, ali pa ga pripravite zunaj na vrtu ali na pikniku v naravi. - Če je podstrešje bivalno, je bistvenega pomena dobra toplotna izolacija strehe, saj skoznjo vdre največ vročine. Strešne kritine naj bodo svetlejših barv. - Vročino težje prenašamo, če jo spremlja visoka vlaga. Če imate težave s preveliko količino vlage, uporabite razvlažilce prostorov in se izogibajte sušenju perila znotraj stanovanja. - Pod okna posadite drevesa ali pa napeljite vinsko trto. Čez nekaj časa vam bodo nudili prijetno naravno senco.

Ne spreglejte