Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2015,
13.02

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

advertorial Knauf Insulation strešna kritina obnova streha gradnja izolacija

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 13.02

2 meseca

Oblecite jo z zunanje strani – streho namreč!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bivate v mansardi in vaše ostrešje potrebuje izolacijo? Sliši se strašljivo, pa vendarle je lahko zelo preprosto in čisto.

Sliši se kritično, vendar je opisano stanje realnost večine primerov še neobnovljenih strešnih konstrukcij starejših objektov.

Preprosta rešitev je zunanja izolacija

Zunanja izolacija ostrešja s ploščami TERMOTOP nudi optimalno toplotno, požarno in zvočno izolativnost strehe. Je preprosta in hitra izvedba izolacije in povečuje notranje uporabne površine. TERMOTOP kot dodatna izolacija omogoča doseganje zahtev Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah.

Prednosti sanacije z zunanje strani

Prednost je dejstvo, da vam ni treba rušiti obstoječih notranjih opažev. To je neizogibno, zlasti če so ti še kakovostni ali če v objektu bivamo. Z uporabo ustreznih materialov lahko vse potrebne sloje vgradimo iz zunanje strani, torej v okviru sanacije kritine.

Še druge prednosti izolacije TERMOTOP:

- nudi optimalno toplotno izolacijo strehe, - omogoča nadgradnjo obstoječega izolacijskega sloja s ploščami, - omogoča sanacijo ostrešja z zunanje strani brez rušenja notranjih zaključnih slojev, - izolacija je negorljiva, zato izboljša požarno in zvočno varnost objekta, - na zunanji strani omogoča več uporabnega prostora v notranjosti, - strehi daje trdnost in stabilnost, - sistem izolacije med špirovci (Unifit) in TERMOTOPA omogoča pridobitev subvencije Eko sklada.

Kako pa poteka izvedba?

1. korak: namestitev plošč TERMOTOP prek špirovcev

Plošče TERMOTOP namestimo neposredno prek špirovcev in se s tem izognemo toplotnim mostovom in strehi zagotovimo visoko toplotno in požarno izolativno funkcijo. Paropropustne izolacijske plošče TERMOTOP v sestavi strešne konstrukcije zagotavljajo optimalno gradbeno fizikalno sestavo. V tem primeru praktično ni mogoče, da bi v konstrukciji nastajalo navlaževanje.

2. korak: namestitev sekundarne kritine LDS 0,04

Pomemben sloj sestave je še paropropustna folija (sekundarno kritino), položena prek plošč TERMOTOP (Knauf Insulation LDS 0,04). Ta kakovostna folija ima visoke raztržne trdnosti, visoko paropropustnost, vodotesnost in ima že integriran samolepilni trak po dolžini role.

Oglejte si postopek izvedbe

Pri sanacijah so priporočljivi naslednji posegi v konstrukcijo (gledano od notranjosti navzven):

- zamenjava oz. vgradnja parne zapore ali ovire,

- vgradnja ustrezne debeline toplotne in požarne izolacije,

- sekundarna kritina oz. paropropustna folija,

- letev za prezračevalni kanal,

- letev za kritino in

- novo kritino.

Najboljša rešitev je zamenjava vseh obstoječih slojev, saj le tako lahko korektno izvedemo prvi in zelo pomemben sloj, parno oviro (Knauf Insulation LDS 2 Silk), zatesnjeno z lepilnimi trakovi (Soliplan in Solifit).

Izolacijo med špirovci nadomestimo z učinkovito stekleno volno (Knauf Insulation Unifit 035). S tem slojem toplotno in požarno rešujemo osnovno izolacijsko funkcijo ostrešja.

Običajno je težava ta, da po zahtevah današnjega pravilnika o učinkoviti rabi energije in posledično zahtev za mogoča nepovratna sredstva, ki jih nudi Eko Sklad, tega sloja ni mogoče vgraditi v zadostni debelini. Zato toplotno in požarno izolacijo med špirovci nadgradimo s trdo izolacijo iz kamene volne – s ploščami TERMOTOP. Kamena volna visoke trdnosti z vsemi toplotno in požarno izolativnimi lastnostmi nudi odlično dodatno zaščito.

Plošče namestimo neposredno prek špirovcev in se s tem izognemo toplotnim mostovom in strehi zagotovimo visoko toplotno in požarno izolativno funkcijo. Paropropustne izolacijske plošče TERMOTOP v sestavi strešne konstrukcije zagotavljajo optimalno gradbeno fizikalno sestavo. V tem primeru praktično ni mogoče, da bi v konstrukciji nastala težava navlaževanja. Istočasno v primeru večje poškodbe ali izrednega dogodka zagotovimo maksimalno hitrost sušenja mogoče vlage.

TERMOTOP preprečuje možnost širjenja požara tako z zunanje kot tudi notranje strani. Požarna klasifikacija A1 in tališče nad 1000 stopinjami Celzija zagotavljata zaščito konstrukcije tudi v predpostavki polno razvitega požara. Skupaj z negorljivo izolacijo med ostrešjem in negorljivim opažem spodaj je streha požarno varna. Statična trdnost ostrešja in minimalen razvoj dimnih plinov zagotavljata možnost evakuacije in majhno ekološko škodo.

Pomemben sloj sestave je še paropropustna folija (sekundarno kritino), položena prek plošč TERMOTOP (Knauf Insulation LDS 0,04). Ta kakovostna folija ima visoke raztržne trdnosti, visoko paropropustnost, vodotesnost in ima že integriran samolepilni trak po dolžini role.

Primeri rešitev:

V praksi se največkrat srečamo z dvema primeroma:

Slika 1 predstavlja edinstveno rešitev sanacije z zgornje strani, brez poseganja v bivalni prostor.

Slika 2 kaže možnost pri novogradnji oz. izdelavi podstrešja na novo. Pri tej različici bi bila mogoča tudi izpeljanka z vidnimi špirovci.

Ne spreglejte