Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
6.50

Osveženo pred

1 mesec

Vsebino omogoča Vitanest

Natisni članek

noad električna energija hlajenje ogrevanje toplotne črpalke Zeleni prehod Zeleni prehod Trajnost Gremo na sonce Gremo na sonce Vitanest advertorial

Torek, 5. 3. 2024, 6.50

1 mesec

Nove toplotne črpalke zrak-voda Mitsubishi Electric

Vsebino omogoča Vitanest
vitanest | Foto Vitanest

Foto: Vitanest

Razmerje med temperaturo pretoka in zmogljivostjo enote je ključno za varčno delovanje toplotne črpalke zrak-voda.

Pomen samodejnega prilagajanja temperature za varčno ogrevanje

Razmerje med temperaturo pretoka in zmogljivostjo enote je ključno za varčno delovanje toplotne črpalke zrak-voda. Padec temperature pretoka izboljša koeficient učinkovitosti (COP) toplotne črpalke zrak-voda. To pomeni, da uravnavanje temperature pretoka v sistemu bistveno vpliva na prihranek energije, kot prikazuje spodnji diagram. 

vitanest | Foto: Vitanest Foto: Vitanest

Za še večje udobje in prihranek energije Mitsubishi Electric zdaj ponuja enote z revolucionarnim krmilnikom.

Funkcija samodejnega prilagajanja izmeri temperaturo v prostoru in zunanjo temperaturo ter nato izračuna potrebno ogrevalno zmogljivost za prostor. Preprosto povedano, temperatura pretoka se samodejno uravnava glede na zahtevano ogrevalno zmogljivost, medtem ko ves čas vzdržuje optimalno temperaturo prostora, kar zagotavlja ustrezno ogrevalno zmogljivost in preprečuje izgubo energije.

Pri novi samodejni prilagoditvi so dodane ročne nastavitve za izravnavo ciljne temperature na podlagi konstrukcije stavbe, kar omogoča prilagajanje temperature med samodejnim, normalnim, počasnim ali hitrim po željah uporabnika. Z izbiro hitrega načina lahko na primer hitro dosežete ciljno temperaturo, zato se soba hitreje ogreje. Ko je dosežena ciljna temperatura, se ogrevalna zmogljivost vzdržuje na stalni ravni, kar zagotavlja energetsko učinkovito ogrevanje. V dobro izoliranih hišah s talnimi oddajniki toplote bi bil za optimizacijo prihrankov energije in preprečevanje prekoračitve temperature primernejši normalni ali počasni način.

Poleg tega sistem z ocenjevanjem prihodnjih sprememb sobne temperature preprečuje nepotrebno zvišanje ali znižanje temperature pretoka. Samodejno prilagajanje povečuje udobje in varčevanje z energijo brez zapletenih nastavitev.

Z uvedbo izboljšane krmilne logike Mitsubishi Electric ne zagotavlja samo večjega prihranka energije ampak tudi hitrejše ogrevanje.

Izravnalna krivulja za hlajenje

Zdaj je na voljo tudi vremensko odvisna krivulja za hlajenje. Ciljna temperatura vode se določi glede na spremembe temperature okolice. Nova vremensko odvisna krivulja hlajenja, ki jo upravlja uporabnik, preprečuje, da bi toplotna črpalka proizvajala previsoke temperature pretoka v primarnem krogu, kar povečuje učinkovitost in zmanjšuje obratovalne stroške. Sistem FTC uporablja podatke iz zunanjega temperaturnega tipala in temperaturnega tipala na primarnem dovodnem tokokrogu ter tako prepreči, da bi toplotna črpalka proizvajala previsoke temperature pretoka, če vremenske razmere tega ne zahtevajo.

Samodejni preklop

Namesto dosedanjega ročnega nastavljanja poletnega ali zimskega načina delovanja, ki določa, ali je ogrevanje dovoljeno (ali prepovedano) glede na temperaturo okolice, je zdaj na voljo nova funkcija samodejnega preklopa (Auto Change Over – ACO) za samodejni preklop med načinom ogrevanja in hlajenja glede na temperaturo okolice. Ko temperatura okolice doseže določeno raven, se delovanje samodejno preklopi z ogrevanja na hlajenje ali s hlajenja na ogrevanje. Ročno prilagajanje temperature ni potrebno, kar zagotavlja udobnejši nadzor sobne temperature.

vitanest | Foto: Vitanest Foto: Vitanest

Vabimo vas na obisk našega razstavnega prostora na sejmu DOM v Ljubljani od 6. do 10. marca 2024. Za dodatne informacije smo na voljo prek telefona 080 1959 ali e-pošte info@vitanest.si.

Za več informacij obiščite spletno stran.

Avtor članka: VITANEST d.o.o. Karmen Kompara

Ne spreglejte