Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
21. 12. 2016,
8.24

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Muzej za arhitekturo in oblikovanje notranje oblikovanje Trije arhitekti Andrej Mercina kavarna MAO kavarna

Sreda, 21. 12. 2016, 8.24

6 let

Nova ljubljanska kavarna, ki je v nenehnem nastajanju

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Foto: Matej Leskovšek

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so v fužinskem gradu odprli novo kavarno. Njena zasnova je dinamična, gre namreč za prostor v nenehnem nastajanju. Zato naj vas ne preseneti, da bo ta v različnih časovnih obdobjih ponudila drugačno podobo notranjega oblikovanja. Predvsem sedala.

Pri zasnovi interjerja nove muzejske kavarne so ustvarjalci iz biroja Triiije  (Trije arhitekti) v ospredje postavili stole. "Gre za presek slovenskih stolov, ki so opredeljevali tukajšnje interjerje. Ne gre le za oblikovalske kose, temveč tudi tovarniške primerke, ki so zaznamovali našo kulturo bivanja," pravi arhitekt Andrej Mercina iz biroja Trije arhitekti.

Kavarno so opremili s podarjenimi stoli, oblikovalskimi presežki in primerki, značilnimi za naš prostor. | Foto: Matej Leskovšek Kavarno so opremili s podarjenimi stoli, oblikovalskimi presežki in primerki, značilnimi za naš prostor. Foto: Matej Leskovšek

Izdelki tovarne Stol Kamnik so tako pogosteje zasedali naše prostore kot na primer Kraljev stol Rex, ena od ikon med oblikovalskimi stoli, tudi pravi sogovornik. V notranjih prostorih muzejske kavarne pa gre za preplet obojega.  | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Med izbranimi primerki se je mogoče presedati med stoli, ki so sooblikovala naša pretekla desetletja, domove, spremljala pa tudi šolska leta in druge ravni življenja. Svoje v prostorsko vzdušje vnašajo tudi freske. | Foto: Matej Leskovšek Svoje v prostorsko vzdušje vnašajo tudi freske. Foto: Matej Leskovšek

Kakovostni izdelki slovenskih tovarn

Prav pri šolskih stolih, na katerih smo presedele generacije, pa Mercina podčrta preteklo kakovost serijske proizvodnje pri nas. Pri tem pa izpostavi prav tovarno Stol Kamnik, katere izdelke je v splošnem zaznamovalo izčiščeno oblikovanje in odlična ergonomija.

Ikone v uporabi

V kavarni je prostor odmerjen tudi domačim oblikovalskim dosežkom. Tako je kavarno mogoče na nek način razumeti tudi kot podaljšek razstavnih prostorov, vendar z razliko, da je tu mogoča njihova uporaba.

V muzeju za arhitekturo in oblikovanje imajo namreč veliko zbirko stolov, vendar jim je z muzejsko vlogo odvzeta njihova osnovna funkcija. A s tem je drugače v kavarni, kjer se je mogoče nanje usesti, tudi pravi Mercina.

Podarjeni kosi

Zaradi minimalnih sredstev, ki so bila le malo čez ledišče, so snovalci notranjosti kavarne našli živahno in kreativno rešitev. Stole so dobili z donacijami, iz pridobljenega opusa pa so nato izbrali primerke za končno uporabo. Podarjali so jih muzejski oblikovalci, posamezniki in organizacije.

Izbrani stoli iz prejšnjega stoletja so za razliko od muzejskih predstavitev tu v svoji osnovni vlogi. Na njih se je tako mogoče presedati, jih preizkušati. | Foto: Matej Leskovšek Izbrani stoli iz prejšnjega stoletja so za razliko od muzejskih predstavitev tu v svoji osnovni vlogi. Na njih se je tako mogoče presedati, jih preizkušati. Foto: Matej Leskovšek

Ob v prostoru razporejenem naboru pa so stene opremili s skicami stolov. Tako je med srkanjem kave te mogoče ne samo preizkušati, temveč v nekaterih primerih dobiti vpogled v oblikovalski premislek in njihovo nastajanje. Med risbami so na primer Kraljeva, Uršičeva in Ravnikarjeva, čeprav je njegov stol doživel le prototip.

Obešeni pa so tudi plakati razstav slovenskih stolov.

V toplih mesecih se bo muzejska kavarna razširila tudi v grajski atrij. | Foto: Matej Leskovšek V toplih mesecih se bo muzejska kavarna razširila tudi v grajski atrij. Foto: Matej Leskovšek

Poleti bo novi čas tudi za kavarno

S toplimi meseci pa bo novo obdobje prišlo tudi za kavarno arhitekturnega muzeja, saj se bo ta razširila še na lepo muzejsko dvorišče, tam bodo svoje mesto dobili kosi pohištva, klopi in luči, ki so jih oblikovali v biroju Trije arhitekti.

Ne spreglejte