Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
14.24

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Vrt Vrt nasveti vrtnarstvo Dom in vrt

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 14.24

2 meseca, 2 tedna

Nasveti za vrtnarje začetnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
majhen vrt | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vrtnarjenje je odlična rekreacija, saj preživljate čas na svežem zraku, opazujete lepote narave, hkrati pa naredite tudi nekaj za svoje telo. Vrtnarjenje je dokazano odlična telesna vadba.

Preden se lotite vrtnarskega podviga, je najbolje, da najprej pregledate prostor, kjer bi vrt uredili. Zelo pomembno je namreč poznavanje terenskih razmer na vrtu. Vzemite si čas, da se spoznate s prostorom, kjer bo vaš vrt. Sprehodite se po območju in naredite približno skico oziroma tloris obstoječih površin. Opazujte vremenske pogoje, kot sta na primer količina in lega sonca čez dan. Ko osnovne stvari osvojite, naredite tudi test kakovosti zemlje, saj je zelo pomembno vedeti, s kakšno zemljo imate opraviti.

zemlja
Trendi Testirajte kakovost svoje zemlje

vrt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Določite slog in cilj vrta

Na spletu prebrskajte po različnih vrtnih slogih, ki so vam všeč in vas navdihujejo. Premislite, ali vam so vam všeč bolj bujni vrtovi, napolnjeni s cvetjem, ali sodobnejši in minimalistični.

S kolažem slik, ki ste jih izbrali, poskusite priti do nečesa, kar vam najbolj ustreza tako glede vloženega dela kot tudi terena, ki ga imate. Prebrskajte po spletu, da razkrijete vse dejavnosti in funkcije tovrstnih vrtov, da dobite realno predstavo.

V vrtnih centrih vam lahko pomagajo

Ko boste izdelali natančen načrt, kaj želite na vrtu saditi, in ko preverite stanje zemlje, se lahko s podatki napotite v vrtni center, kjer vam lahko prodajalci pomagajo svetovati, katere vrtnine so primerne za vaš teren. Premislite o tem ali želite vzgajati cvetlice, zelenjavne vrtnine ali kombinacijo obeh. To je treba ugotoviti že takoj v začetni fazi, saj boste morali prilagoditi teren in zemljo glede na vrsto vrtnin.

vrtnine | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Za začetek naj bo vrt majhen

Za začetek ustvarite majhen vrt. Ker skrb za vrt zajema tudi finančni vložek, je bolje, da je vaš prvi vrt manjši, saj si lahko še vedno premislite, če ga ne boste več želeli.

Večji vrtovi zahtevajo več časa in vložene energije, ki vas lahko na začetku demotivira. Začnite z eno gredico in testirajte svoje zmožnosti za vzgojo in rast vrtnin.

Če se vam posreči in če najdete v tem užitek, lahko naslednjo sezono vrt povečate. Ne obupajte prehitro, saj sajenje traja kar nekaj časa, zato kupite res samo tista semena vrtnin in cvetlic, ki lahko zrastejo hitro. Ob opazovanju cvetenja in rasti boste dobili zagon za nove vrtne podvige.

Mešajte trajnice in letnice

Pri sajenju mešajte trajnice in letnice. Pogosta napaka, ki jo novi vrtnarji naredijo, je, da uporabijo preveč rastlin letnic in premalo trajnic, zato jim vrt v roku ene sezone umre. Za dolgoživost vrta boste poskrbeli s sajenjem barvite mešanice trajnic in letnic. Letnice so rastline, ki cvetijo in umrejo v eni sezoni, trajnice pa rastline, ki rastejo iz leta v leto.

Testirajte iste rastline in materiale na več mestih hkrati

Eden od odličnih načinov, kako dati svojemu vrtu profesionalno zasnovan videz, je, da posadite iste rastline in uporabite iste materiale na celotnem tlorisu vrta. Izogibajte se preveliki mešanici, saj lahko tako nehote ustvarite videz kaotičnosti. Tovrstni postopek ponavljajte iz sezone v sezono.

plesen
Trendi Plesen, ki uničuje vrtnine

Združite semena in njihovega sajenja se lotite z najugodnejšo mešanico. Svoj vrt lahko ustvarite izključno s semeni, a se lahko zgodi, da boste med vzdrževanjem izgubili zagon, saj traja kar nekaj časa, da rastlina iz semena vzkali. Izogibajte se tudi prevelikemu kupovanju sadik, saj so te izjemno drage in ni nujno, da bodo uspevale na vašem vrtu. Najboljša možnost je običajno kombinacija obeh: začnite z nekaj sadikami in semeni. Vrtnine, ki dobro uspevajo iz semen, so zelena solata in vrste stročnic. 

veselo vrtnarjenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Vzgajajte samo tiste vrtnine, ki jih imate najraje

Zakaj bi vzgajali vrtnine, ki vam niso všeč, in s tem zgubljali dragoceni čas? Osredotočite se na sajenje samo tistih vrtnin, za katere veste, da jih imate radi. S tem ne boste le prihranili prostora na vrtu, ampak se vam tudi ne bo treba obremenjevati z vrtninami, o katerih ne veste veliko.

Vrtnarjenje je izkušnja, ki zahteva vseživljenjsko učenje. Tudi najbolj izučeni vrtnarji se učijo ves čas in spoznavajo nove načine vrtnarjenja. Začnite počasi, svoje znanje in vrt pa dopolnjujte iz sezone v sezono.

rože
Trendi Kdaj zalivati svoj vrt
Ne spreglejte