Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2009,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 31. 3. 2009, 11.52

8 let

Nakup novega ležišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Časi, ko je veljalo načelo, da je za hrbtenico najbolj primerno trdo ležišče, so minili. Za doseganje pravilnega položaja vretenc se mora vzmetnica hrbtenici prilegati in ji nuditi ustrezno podporo.

Univerzalne vzmetnice ni Vzmetnica, ki bo ustrezala enemu človeku, bo lahko zelo neprimerna za nekoga drugega. Tega se je potrebno zavedati, ko za nasvete sprašujemo prijatelje in znance, ki so ravno kupili novo ležišče. Izbira vzmetnice je na prvem mestu odvisna od vaše telesne teže, zato se je pri nakupu dobro prepričati, da pri določenem modelu obstaja možnost izbire več kategorij oziroma trdot, upoštevaje telesno težo. Na univerzalni vzmetnici bi namreč težko dobro spali osebi s 100 in s 60 kilogrami telesne teže, saj bi bila za enega izbira premehka za drugega pa morebiti pretrda. Pa tudi ljudje s podobnimi telesnimi težami se ne počutijo enako dobro na vseh vzmetnicah, saj so v ozadju lahko različne okvare in bolečine v hrbtenici, ki pestijo posameznika in je tudi to lahko odločilen razločevalni kriterij. Najboljše merilo za izbiro ste tako vi sami, kar pomeni, da morate ležišče tudi preskusiti sami. Najboljše tako, da vzmetnico vzamete na test za nekaj dni, kar vam nekateri prodajalci tudi omogočajo.

Ergonomsko udobje

Za ergonomsko udobje je potrebno biti pazljiv na conske oziroma točkovne obremenitve. Najboljša je sedem-conska, kar pomeni, da z različnimi volumenskimi masami v območjih medenice, pasu in ramen telo različno podpre na sedmih mestih in tako nudi najboljšo podporo hrbtenici. Pomembno je namreč, da se telo stopnjevano ugrezne glede na različen pritisk v določenih predelih telesa, s čimer zagotovimo vretencem pravilen položaj. Tako naj bi se medenica v bočnem položaju primerno teži pogreznila v podlago, na predelu bokov pa je zaradi njihove podpore potrebna bolj čvrsta cona.

Pazite na zračnost Primerna temperatura (okrog 18°C) in dobra prezračenost prostora se priporočata že za samo okolje spalnice. Z enakim namenom je potrebno pozornost posvetiti tudi ležišču, saj se med spanjem potimo, zato je zračnost za dobro spanje še kako pomembna. Pri lateksu in različnih penah lahko v prerezu opazimo, da so prepredena s številnimi luknjicami in kanali, ki so tam z namenom, da omogočajo pretok zraka. Za zračnost ter zadostno sposobnost sprejemanja in oddajanja vlage ter toplote pa je na področju ležišč kar nekaj možnosti izbire naravnih materialov, kot so na primer kokos, bombaž in soja. Za ležišča iz lateksa je znano, da preprečujejo pršice, zato bo morebiti za marsikoga ta material ustreznejši. Za alergike pa je pomemben podatek tudi ta, da vzmetnica ne privablja prahu (da je torej antistatična), pri čemer je pomembno tudi, da je prevleka vzmetnice snemljiva in pralna na višji temperaturi.

Izbira materiala

Največkrat slišimo za ležišča iz lateksa in različnih tako imenovanih hladnih pen, vedno bolj modne postajajo tudi spominske pene. Potem so tu še vzmetnice z žičnatimi jedri in vzmetnice z žepkastimi vzmetmi. Kakšna pa je funkcija žepkov v primerjavi z lateksom? Tako kot pri lateksu, kjer različno čvrsta jedra in vgrajene podpore zagotavljajo ergonomsko udobje, enako vlogo tu zagotavljajo nekakšni žepki oziroma vrečice. V njih se nahajajo posamezne vzmeti, katerih naloga je, da se neodvisno od drugih vzmeti različno odzovejo oziroma različno upognejo glede na različen pritisk telesa ter tako zagotovijo že omenjen stopnjevit ugrez telesa in s tem primeren položaj hrbtenice.

Vodne postelje

Če bi radi imeli posteljo, ki se popolno prilega vašemu telesu, bi bila vodna postelja verjetno najboljša izbira. Tudi, ko je govora o pršicah, ima postelja z vodnim jedrom tu bistveno prednost pred ostalimi. Kot prednost vodne postelje nekateri poudarjajo tudi možnost nastavljive temperature, saj naj bi toplota na telo delovala blagodejno in pomirjajoče. Seveda takoj pomislimo na morebitne slabosti. Eden od pomislekov, ki bi nas utegnil spreleteti, je neprijetno neprestano zibanje postelje. Proizvajalci tu opozarjajo na vgrajene dušilce valovanja, ki pretirano gibanje vode umirijo. Je potem sploh kdo proti vodnim posteljam? Zaslediti je, da po feng shui naukih vodne postelje ne ustrezajo vsem skupinam ljudi. Za zaključek o najprimernejši izbiri ležišča tako lahko ugotovimo le, da nobena stvar ni dobra za vsakogar.

Ne spreglejte