Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
4. 2. 2016,
15.37

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Četrtek, 4. 2. 2016, 15.37

6 let, 1 mesec

Najboljša lesena slovenska hiša je ...

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

V Mestu oblikovanja so podelili nagrade za najboljšo slovensko leseno arhitekturo in lesno oblikovanje.

Najboljša slovenska lesena hiša

Hiša L, pod katero so se podpisali arhitekti v 3biro, "predstavlja domiselno preobrazbo tradicionalnih oblik gradnje v slovenskem predalpskem svetu. Tradicionalno zidano pritličje z lesenim nadstropjem je tukaj izvedeno kot sodoben leseni dom, ki pod impresivnim napuščem ustvarja prijetno mikroklimo. […] Les je uporabljen premišljeno," so med drugim zapisali v utemeljitvi nagrade.

Arhitektura je prav tako tudi v sozvočju s svojo okolico, pri čemer se kaže tudi odgovorna drža ustvarjalcev do grajenega okolja. Avtorji objekta verjamejo, da les "daje arhitekturi preprosto, vendar vsem razumljivo obliko".

Hiša L pa svojim uporabnikom ponuja brezčasno domačnost.

Najboljša turistična lesena arhitektura za bivalne enote na Bledu

Štiri bivalne enote v kampu na Bledu predstavljajo "sodobno in dobro premišljeno rešitev za slovensko turistično arhitekturo", za katero so priložnosti predvsem v oblikovanju butičnih stavb. Pod z leseno ikono nagrajeni projekt v tej kategoriji sta se podpisala arhitekta Tomaž Noč in Katarina Arsekić (Ekokoncept).

Gre za tovarniško predizdelane, na lokaciji pa hitro postavljene stavbe, ki ne zahtevajo velikih posegov v okolico. Te tako "predstavljajo pravo okrepitev za turistično nastanitev v občutljivih območjih naravnih znamenitosti", so napisali v utemeljitvi izbire.

Kot še: "Nekoč smo takšne rešitve občudovali v skandinavskih deželah in drugih turističnih destinacijah s pedigrejem, danes jih ustvarjamo tudi v Sloveniji. Globalni trend dizajnersko oblikovanih počitniških hišic v kampih se nenehno širi in prav je, da smo ta vlak pri nas ujeli še pravočasno."

Vrtec Šmartno – les v najvišjih gradbenih in arhitekturnih standardih

V kategoriji mesto in skupnost je nagrada pripadla vrtcu v Šmartnem, nastalem v studio Arhitektura Jure Kotnik, pod načrt pa so se podpisali Jure Kotnik, Andrej Kotnik in Tjaša Mavrič.

Gre za projekt, ki presega pričakovane okvire, pri čemer pa so avtorji dosegli "dovršeno programsko in oblikovno ikono. Dokazali so vpliv arhitekture na psihofizični razvoj otrok. Z inovativno notranjostjo objekta, ki spodbuja souporabo prostorov (t. i. "time-sharing" pristop), pa so posegli v vzgojno-izobraževalne standarde, jih izboljšali in hkrati dosegli, da arhitektura vpliva na vsesplošni družbeni napredek."

 

Les kot osnovni gradnik tega projekta omogoča najvišje gradbene in arhitekturne standarde, hkrati pa ustvarja mikroklimo, ki je ne prekaša noben drug gradbeni material. "Projekt je za slovenske razmere poseben tudi zaradi velikih razponov, ki jih masivne lesene plošče premoščajo in omogočajo svetle ter odprte prostore," so še zapisali.

Posebna omemba trgovine s športnimi copati

Trgovina s športnimi copati je svojo posebno omembo v kategoriji interjer in pohištvo dosegla zaradi svojega inovativnega in drznega notranjega oblikovanja. Nosilni element notranjosti tako predstavlja lesena bodičasta stena. Ta spominja na računalniško grafiko, v svoji podobi pa združujejo mestno in podeželsko, tehnološko in naravno, tradicionalno in sodobno.

Avtorji projekta so Dare Vasiljevič, Tanja Špan, Robert Gavrilovič, Janez Vrhunc iz Arhimetrics.

Kuhinjska kredenca izstopajoča med lesenim pohištvom

Julijana Krapež in Aleš Potočnik sta avtorja kuhinjske lesene kredence, ki se odpira na način tradicionalne šiviljske škatle. Njena posebnost pa je možnost uporabe v večjih in manjših stanovanjih.

Ker je sestavljena iz treh ločenih delov (kuhalno-pomivalni, večuporabna miza s predali in shranjevalno-hladilni), omogoča različne postavitve v prostoru.

Kuhinjski element je prejel nagrado v kategoriji interjer in pohištvo.

Kolekcija Dota in Krokodilčki slavijo med drobnimi predmeti

Leseni kolekciji oblikovalke Eve Štrukelj, ki ustvarja pod znamko LesnaVesna, sta prepričali "s svojo likovno dovršenostjo, celovito predstavitvijo in večplastno uporabnostjo. V iskanju svoje tržne niše je avtorica zasnovala celosten proizvod, ki vključuje tradicionalno-mitološko noto v sodobni preobleki".

Likovna igra s posameznimi luknjami ob robu lesene plošče spominja na čipkasto obrobo in se pojavlja v celotni kolekciji Dota. Na ta način pa so med seboj vizualno povezani različni leseni predmeti. Ti so lahko celota, lahko pa le posamezni kosi v vlogi kuhinjskih pripomočkov.

 

 

Več možnosti uporabe pa ponujajo tudi izdelki iz serije Krokodilčki. Lesena igrača oz. raglja je hkrati lahko pogrinjek.

"Izdelki LesnaVesna so poetični, igrivi in domiselni."

Ne spreglejte