Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 7. 2009,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 7. 2009, 12.33

8 let

Naj dom znova zadiši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če po nekajdnevni odsotnosti vkorakate v svoj dom in vaše nosnice podraži neprijeten vonj, ne sezite takoj po osvežilcu zraka – presenečeni bi bili, koliko odganjalcev vonjav je moč najti kar doma.

Pripravljanje hrane, smeti, neoprane zavese, kletni prostori, pozabljena hrana v hladilniku, hišni ljubljenčki, mačji pesek, kopalnica, cigaretni dim, hišna plesen, odtoki, neočiščeno oblazinjeno pohištvo, umazanija, ki se nabira vsepovsod ... Lahko bi naštevali še in še, saj vzroki za neprijetne hišne vonjave res lahko tičijo marsikje. Veliko ljudi v želji, da bi čimprej prekrili nezaželen vonj, posežejo po dragih osvežilcih zraka in drugih sintetičnih dišavah, ki pa na naše zdravje in okolje sploh ne vplivajo dobro ter vonja pravzaprav sploh ne odstranijo, temveč ga le prikrijejo za določen čas. Najcenejšo in pogosto najučinkovitejšo rešitev pa predstavljajo kar domači pripravki kot so alkoholni kis, soda bikarbona, limone, sol, kava … in seveda – redno in temeljito čiščenje ter zračenje prostorov.

Kuhinja in kuhinjski odpadki

Kuhinja je zagotovo prostor, kjer preživljamo veliko časa, a nemalokrat tudi prostor, od koder se poleg vonja slastnih obrokov širi tudi neprijeten vonj, ki nastane med in po pripravljanju hrane. Določene vrste hrane imajo močan vonj, ki se v hišnih prostorih lahko zadrži tudi po več dni. Da pa se ne bi odrekali svojim priljubljenim jedem, si omislite preproste, a učinkovite trike, ki nevtralizirajo vonjave. Vonj, ki ostane po peki rib, marsikoga odvrne od pripravljanja te jedi. Zato med pečenjem rib poleg štedilnika postavite skodelico alkoholnega kisa, ki bo vpil ribje vonjave. Če je vonj še vedno prisoten, zavrite lonec vode in vanj iztisnite sok dveh ali treh limon, nato pa vanj vrzite še ožete limonine lupine. Pustite vreti 20 do 30 minut ali vsaj dokler vonj ne zbledi. Če vam je jed prekipela, se vonja po zažganem lotite tako, da po prekipelem posujete sol in očistite, ko se površina ohladi. Tudi hladilnik zna biti vir vonjav, ob katerih si zatiskamo nosove. Znebite se plesnive hrane in pokvarjenih izdelkov iz hladilnika, vanj postavite plastično skodelico za margarino s sodo bikarbono in večkrat preluknjajte pokrovček. Po policah razporedite rezine limon, stene hladilnika pa očistite s kisom. Lesene pripomočke kot so rezalne deske in kuhalnice, ki sčasoma pridobijo značilen vonj, pa zdrgnite z mešanico limoninega soka in sode bikarbone. Tudi kuhinjski odtoki so med pogostimi povzročitelji smradu. V odtoke natresite sodo bikarbono in vlijte še kis. Počakajte kakšno uro, nato pa odprite mrzlo vodo in jo pustite teči nekaj časa.

Hišni ljubljenčki

Naše male zverinice obožujemo, a vendar včasih njihov kožušček, slina in da, tudi sapa, povzročijo za naše nosove ne ravno prijetne vonjave. Če imate mačko, poskrbite, da bo posoda za mačji pesek vedno čista. Vanjo vlijte mešanico sode bikarbone, kisa in vode, pustite stati nekaj časa, nato pa jo sperite z vročo vodo in milnico ter dobro osušite. Preden nasujete svež pesek, na dno posode nasujte še plast sode bikarbone, ki bo absorbirala neprijeten vonj. Dnevno krtačenje kožuha in redno kopanje z ustreznim šamponom za hišne ljubljenčke zelo pomagata pri preprečevanju vonjav. Njihova ležišča naj bodo pralna in redno čiščena, da ne razvijejo vonja. Če vam je kuža ponečedil preprogo, urin čim hitreje popivnajte s papirnatimi brisačami, saj je vonj starih madežev zelo težko odstraniti. Predel dobro očistite z mešanico vode in kisa v razmerju 50:50 in pustite, da se skoraj posuši. Čez očiščeno površino posujte sodo bikarbono in jo temeljito vtrite v preprogo s prsti ali ščetko. Pustite, da se posuši, nato posesajte.

Tekstil in oblazinjeno pohištvo

Oblačila in oblazinjeno pohištvo lahko razvijejo zatohel vonj, če imate v domu težave s previsoko stopnjo vlage in posledično tudi hišno plesnijo. Rešitev je v odpravi odvečne vlage in spopadu s plesnivimi področji. Temeljito očistite omare z oblačili in se znebite navlake, ki se je tam nabrala z leti. Napolnite čiste nogavice s sveže mleto kavo in jih položite na police v omarah. Preprogo, ki je že razvila neprijeten vonj, posujte s sodo bikarbono, počakajte nekaj ur, nato jo dodobra posesajte in vonj bo izginil. Sedežne garniture in kavči bodo znova prijetni za sproščanje po dolgem dnevu, če jih obrišemo z mehko brisačo, namočeno v nežno mešanico kisa in vode. Pogosto strojno pranje kopalniških preprog je zaradi vlage, ki se nabira v kopalnici, zelo priporočljivo.

Ovijte dom v prijetne dišave

Raje kot za umetna dišavna razpršila, ki jim redkokdaj uspe pričarati čaroben domač vonj, se odločite za kvalitetna dišeča olja. Dišeča olja so mnogo cenejša od dragih eteričnih olj, ki se uporabljajo v aromaterapevtske namene, in bodo prav dobro služila odišavljanju doma. Med priljubljene vonje za odišavljanje prostorov sodijo limona, pomaranča, bergamotka in vanilija. V izparilnik nalijte malo vode in vanjo kanite nekaj kapljic bodisi eteričnega bodisi dišečega olja – vendar bodite zmerni. Če nimate izparilnika, lahko kapljice olja vtrete na kose kozmetičnih vat, ki jih shranite v okrasni stekleni posodici; oddajale bodo prijeten vonj. V omare pa lahko obesite posušeno sivko, ki ne samo, da diši, ampak tudi odganja molje. Po želji si lahko omislite tudi različne rože, ki bodo nežno odišavile in polepšale prostore. Narežite nekaj rezin limone, pomaranče in jabolka ter jih posušite. Med sprehodom po gozdu naberite storže in jih priložite v posodo k posušenim sadnim rezinam. Aranžmaju dodajte svoje najljubše eterično olje in čudovit vonj vašega doma bo nedvomno pustil vtis pri vaših gostih še za dolgo časa.

Ne spreglejte