Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
12. 6. 2016,
4.30

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Natisni članek

Mesec oblikovanja notranje oblikovanje arhitektura stanovanje

Nedelja, 12. 6. 2016, 4.30

6 let, 1 mesec

Ljubljansko stanovanje, ki ga je navdihnila misel na eleganten črn plašč

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Zaupanje naročnika arhitektu in odprt dialog med njima sta vsekakor eno od zagotovil za dober projekt, poudarja arhitekt Boštjan Gabrijelčič. Ker to ni tako pogosto, je delovni užitek, ko se to zgodi, še toliko večji.

A v primeru notranje opreme ljubljanskega stanovanja Black Line se je to zgodilo. Tega je Boštjan Gabrijelčič zasnoval s svojim bratom, prav tako arhitektom Alešem Gabrijelčičem.

"V smislu izvedbe ni bilo nobenih predsodkov in tako smo se skozi dialog in sodelovanje dogovorili o najmanjših podrobnostih pri oblikovanju stanovanja. Projektiral sem praktično vse, do zadnjega vijaka," pravi. Tudi sicer rad, kolikor se da ter glede na finančne in druge omejitve, oblikuje sam. Pa naj gre za svetila, sedežne garniture, kuhinjske mize, stole ali drugo. Odvisno od projekta do projekta ter od možnosti in potreb.

V domovanju je rdeča nit črna barva, postavljena v kontrast s svetlimi odtenki, natančneje z oljenim hrastovim lesom, kar poudarja njegovo teksturo. | Foto: V domovanju je rdeča nit črna barva, postavljena v kontrast s svetlimi odtenki, natančneje z oljenim hrastovim lesom, kar poudarja njegovo teksturo.

Rdeča nit je črna barva

Oblikovalsko izhodišče pri stanovanju za mlado družino je bilo, da naj bo to posebno in osebno. Seveda nič kaj presenetljiva in ne prav redka želja, ki pa arhitektu nalaga, da uporabnikovo težnjo interpretira ob zakonitostih prostorov, njegovih potencialih in pasteh ter finančnih možnostih.

V tem primeru je tako nastalo domovanje, v katerem je rdeča nit črna barva, postavljena v kontrast s svetlimi odtenki, natančneje z oljenim hrastovim lesom, kar poudarja njegovo teksturo. V nišah so nastali večnamenski shranjevalni prostori in različno uporabne površine, od knjižnice do delovnega kota, vse, kar je potrebno in nujno za uporabnike. | Foto: V nišah so nastali večnamenski shranjevalni prostori in različno uporabne površine, od knjižnice do delovnega kota, vse, kar je potrebno in nujno za uporabnike.

 

Prostor v znamenju klasike

"Stanovanje je precej majhno, meri 70 kvadratnih metrov, a je zelo svetlo, zaradi česar smo si lahko privoščili temno barvo, saj ta prostora ne zatre," pojasnjuje Boštjan Gabrijelčič. V mansardnem stanovanju to na primer ne bi bilo mogoče. S svetlejšimi toni prostor zadiha in se tako tudi na videz odpre, dodaja.

Ob razmišljanju o snovanju elegantnega stanovanja se je arhitekt naslonil na klasiko. Na primer na črn plašč, ki pod svojo temno površino odkriva svetlejšo notranjost, ali pa na okrašene izložbe, kjer črni okvir pospremijo zlati odtenki, pri čemer je razmišljal o Dunaju. Takšna so bila vizualna, atmosferska izhodišča za notranje oblikovanje, ki bi prostor lahko pretirano obtežila, a kot že omenjeno, ga rešuje dotok naravne svetlobe.

Večnamenske vgradne površine

Uporabnost so rešili z namestitvijo vgradnih elementov v linearni tloris. Na ta način so uokvirili bivalni del, v katerem sta dnevna soba in kuhinja z jedilnico.

Uporabnost so rešili z namestitvijo vgradnih elementov v linearni tloris. Na ta način so uokvirili bivalni del, v katerem sta dnevna soba in kuhinja z jedilnico. | Foto: Uporabnost so rešili z namestitvijo vgradnih elementov v linearni tloris. Na ta način so uokvirili bivalni del, v katerem sta dnevna soba in kuhinja z jedilnico.

V nišah so nastali večnamenski shranjevalni prostori in različno uporabne površine, od knjižnice do delovnega kota, vse, kar je potrebno in nujno za uporabnike. V enakem oblikovalskem jeziku je tudi kuhinja, kjer je iz vidnega polja v omare skrito vse, kar je lahko.

V sredini bivalnega dela, ki se odpira na teraso, sta še jedilna miza in sedežna garnitura. Ob bok po naročilu narejenega pohištva je arhitekt postavil stole Mosquito (Komar), ki z nekaj dinamike in zabavnosti mehčajo strogost stanovanja.

Stol Mosquito oblikovalca Nika Kralja  | Foto:

Stol Mosquito ni tako široko poznan stol oblikovalca Nika Kralja, kot je njegov Rex, pa vendar gre za eno od oblikovalskih klasik.

 

Sedež s tankimi poševnimi nogami in kot komarjeva krila zavihanimi sedežnimi površinami je znova v redni proizvodnji od leta 2012.

 

 

 

 

Ne spreglejte