Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
29. 3. 2016,
0.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

kavarna Čuk Ljubljana

Torek, 29. 3. 2016, 0.01

6 let, 7 mesecev

Ljubljanska centralna obveščevalna kavarna

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
kavarna Čuk

Stegne niso ravno najbolj prijeten del Ljubljane. Na kavo tja, če to ni nujno, ne bi zavili. Vendar pa je, odkar je tam kavarna Čuk, slika tega predela mesta v tem pogledu nekoliko drugačna. Veste, od kod ime zanjo?

Izhodišče za notranjo opremo lokala Čuk, Centralne obveščevalne kavarne v Ljubljani, je dal velik prostor v okviru stavbe Iskra zaščite. Ravno njegova umestitev je ponudila ideje za zasnovo. 

Nastala je kavarna, ki je hkrati lahko tudi kraj poslovnih srečanj, sestankov in neuradnih dogovorov. K čemur je pripomogla tudi razporeditev lokala z medetažo. V spodnjem delu je tako bolj javen in odprt prostor, v zgornjem delu pa je vzdušje bolj intimno in mirno. Zato je tam še primernejši kraj za poslovna srečanja in sestanke.

 

Izhodišče za notranjo opremo lokala Čuk, Centralne obveščevalne kavarne v Ljubljani, je dala umestitev prostora v stavbi Iskra zaščite.  | Foto: Izhodišče za notranjo opremo lokala Čuk, Centralne obveščevalne kavarne v Ljubljani, je dala umestitev prostora v stavbi Iskra zaščite.

Sodoben, a ne trendovski prostor

Kot pravi avtor interjerja Uroš Jereb iz studia Delavnica, je bilo eno od osrednjih vprašanj pri načrtovanju, kako v industrijsko-poslovni okolici Stegen vzpostaviti prijeten prostor. Takšen, ki predstavlja kontrast širši okolici. Kako torej iz poslovnega okolja tiste, ki vstopijo v lokal, pripeljati v bolj domače vzdušje.

Kako v notranji opremi vzpostaviti ravnovesje med hladnim in toplim, udobnim in sodobnim, a ne preveč trendovskim. Tako je z vpeljavo toplih tonov in udobnih kosov pohištva ter drugih oblikovalskih odločitev in podrobnosti, s poudarkom na prijetnosti, nastala kavarna Čuk.

Kavarna Čuk, udobno zavetje v ljubljanskih Stegnah. | Foto: Kavarna Čuk, udobno zavetje v ljubljanskih Stegnah.

 

Večnamenska kavarna

Osnovna dejavnost Iskre zaščite, kjer se lokal nahaja, je ponudila še eno oz. celo osnovno oblikovalsko zamisel. Z vprašanjem varnosti, zaščite in interpretacij teh pojmov so se v oblikovalskem studio Delavnica ukvarjali na več ravneh. Tako so interpretacije čipovja, vezja in drugih oblik prenosov informacij ter zaščite v prostor vpisane na več ravneh.

Kot pravi avtor interjerja Uroš Jereb iz studia Delavnica, je bilo eno od izhodiščnih vprašanj pri zasnovi notranje opreme, kako v industrijsko-poslovni okolici Stegen vzpostaviti prijeten prostor. Kako vzpostaviti ravnovesje med hladnim in toplim, udobnim in sodobnim, a ne preveč trendovskim. | Foto: Bor Slana Kot pravi avtor interjerja Uroš Jereb iz studia Delavnica, je bilo eno od izhodiščnih vprašanj pri zasnovi notranje opreme, kako v industrijsko-poslovni okolici Stegen vzpostaviti prijeten prostor. Kako vzpostaviti ravnovesje med hladnim in toplim, udobnim in sodobnim, a ne preveč trendovskim. Foto: Bor Slana

"Ena od zanimivosti tega lokala je instalacija svetil na stropu. Za nekoga lahko ta pomeni zgolj sistem osvetljevanja, drugi lahko v njej vidi instalacijo, nekdo prispodobo prenosa informacij do uporabnika, kar je v tem primeru pot svetlobe," pravi Uroš Jereb. Hkrati pa premikajoči sistem osvetljevanja omogoča prilagajanje osvetlitve prostora glede na dejavnosti, ki se v njem odvijajo. Popoldne, ko v kavarni poslovni svet zamre, se namen prostora lahko prevesi v kaj drugega.

V svoji večnamenskosti, kot poudarja oblikovalec, tako Čuk presega kavarno v klasičnem pomenu besede, čeprav je v prvi vrsti prav to.

Kavarna Čuk je večnamenska. Popoldne, ko v njej poslovni svet zamre, se namen prostora lahko prevesi v kaj drugega. | Foto: Kavarna Čuk je večnamenska. Popoldne, ko v njej poslovni svet zamre, se namen prostora lahko prevesi v kaj drugega.

Prostor agentov in agentk

Vsebine in dejavnosti, ki se odvijajo v okolici kavarne v Stegnah, pa niso ponudila izhodišča le za njeno notranjo opremo, temveč tudi za njeno ime in nekatere nadaljnje humorne izpeljave.

V sosednji stavbi namreč deluje slovenska obveščevalna-varnostna agencija Sova. Zato ime Čuk, centralna obveščevalna kavarna. Zato tudi članske kartice kavarne, ki jih redne stranke uporabljajo pod izbranimi imeni filmskih agentov in agentk. 

In tisti, ki vzdušje in goste kavarne Čuk dobro poznajo, pravijo, da tja radi pridejo tudi pravi Jamesi Bondi.

Kavarna Čuk - prijeten prostor v industrijski-poslovni coni Ljubljane

kavarna Čuk | Foto:

Kavarna Čuk | Foto:

kavarna Čuk | Foto:

Večerno vzdušje v kavarni Čuk

kavarna Čuk | Foto:

kavarna Čuk | Foto: kavarna Čuk | Foto:

 

Ne spreglejte