Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
13.38

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oblikovanje coworking

Petek, 29. 11. 2013, 13.38

6 let, 1 mesec

Letošnji Pop-up dom: več kvadratov, več oblikovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Tudi letos se mladi slovenski oblikovalci predstavljajo v Pop-up domu, ki se je iz meščanske hiše na Kongresnem trgu preselil v veliko halo na Tobačni.

Pop-up dom odkriva sveže slovenske oblikovalce in njihove inovativne, presenetljive in na prvi pogled morda nezdružljive izdelke, ki v kontekstu urbanega stanovanja zaživijo v povsem koherentni sestavljanki. Lani, ko je Pop-up dom vdahnil življenje stanovanju na robu Kongresnega parka v samem središču Ljubljane, je bil koncept prostora, ki se za mesec dni prelevi v dom, prodajno galerijo, prostor druženja in izobraževanja, tako oblikovalcem kot obiskovalcem precej nov. Letos, z vsemi novostmi, ki jih drugi Pop-up dom prinaša, je že pred včerajšnjim odprtjem veljal za stičišče sveže energije in sinergije idej, slogov, misli.

V veliki hali, v prvem nadstropju ene od za Tobačno tako značilnih oranžnih stavb, bodo tako do 23. decembra stali različni predmeti, od pohištva do drobnih papirnatih reči, od luči do rolke. Sedeč na enem od naslanjačev, ki jih je prenovila skupaj s kolegi iz Zavoda Rompom, Nuša Jelenc, ena od pobudnic in soorganizatork projekta, pripoveduje o odzivih na prvi Pop-up dom.

800 kvadratnih metrov, več kot 100 izdelkov, 60 oblikovalcev "Po koncu lanskega, prvega Pop-up doma smo bili sodelujoči tako izžeti, da sploh nismo razmišljali o naslednjem. Odziv je bil res dober, oblikovalci so nas spraševali, ali bomo letos projekt ponovili, na koncu pa smo se le odločili, da projekt speljemo znova – če ne drugače, zaradi sebe." Že od začetka so tesno povezani s pobudo Coworking Slovenija in tako so tudi prostor na Tobačni našli v sodelovanju z njo.

Ogromen loft, ki ga z dveh strani osvetljujejo velika okna, je premišljeno napolnjen z različnimi izdelki domačih oblikovalcev. Letos so organizatorji pripravili tudi poziv vsem, ki bi želeli soustvarjati (soopremljati) letošnji priložnostni dom. "Dobili smo prek sto prijav, nato pa naredili izbor tistih oblikovalcev in izdelkov, ki se bodo ves mesec predstavljali tukaj."

Na prodaj so čisto vsi izdelki, ki jih najdete na kar 800 kvadratnih metrih, razen kolesa (izdelava po naročilu). Te sicer ogromnemu prostoru dajejo tisto zeleno domačnost, k tej pa pripomorejo tudi jelke, "posajene" na enem koncu lofta. Sedežne garniture, številne mizice in stoli predstavljajo postojanke udobja, kjer si lahko obiskovalec odpočije ali celo dela – Pop-up dom je namreč za mesec dni postal tudi kraj, kamor lahko pridemo delat z računalnikom ali zvezkom v roki. Pomoč tudi pri poslovnem vidiku oblikovanja Seveda so organizatorji pripravili tudi zanimivo umetniško in poučno spremljevalno dogajanje, poudarek pa je na podpori mladim samostojno delujočim posameznikom. Vzpostavili so kreativni del poslovne verige, ki posameznikom omogoča razvoj in realizacijo produktov – Pop-up Fablab, Creative lab in Crowdfunding lab. Med preostalimi dogodki velja izpostaviti arhitekturno svetovalnico (vsak torek), računovodsko in crowdfounding delavnico (ob sredah), pravno delavnico (ob četrtkih) ter predavanja zanimivih poslovnih idej.

Ta konec tedna pa bo v Pop-up domu potekal tudi dvodnevni festival sodobne improvizirane glasbe Boben in lajna, začne se nocoj, traja pa do sobote.

V dom domačega oblikovanja lahko vstopite vsak dan, razen ob nedeljah, med 8.00 in 20.00.

Ne spreglejte