Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 11. 2008,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 25. 11. 2008, 10.50

8 let

Ko alergeni napadejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse več ljudi ima težave z nadležnimi alergijami, pred njimi pa nismo varni niti v objemu svojega doma. Za varno in dobro počutje v svojem domu preberite nasvete, kako se spopasti z alergeni.

Dobro počutje doma Dom je zatočišče, kjer si po napornem dnevu v službi ali šoli naberemo moči za nov dan, se sprostimo, zabavamo, naspimo … Težava nastane, kadar se v svojem domu zaradi alergenov ne počutimo dobro. Alergen je snov, ki povzroča alergijo. Številnim sicer nenevarna snov ne povzroča nikakršnih težav, nekaterim ljudem pa se telo ob stiku z določeno snovjo odzove preobčutljivo, zato govorimo o alergijskih reakcijah, ki se lahko kažejo kot kihanje, zamašen nos, glavobol, srbeča koža, izpuščaji, solzne oči, oteženo dihanje … Med najpogostejše alergene v stanovanjih štejemo hišno plesen, cvetni prah, pršice in živalsko dlako (prhljaj, slina). Nemalokrat pa se zdi odpravljanje alergenov iz bivalnih prostorov pravi podvig, saj zahteva precej prilagajanja, doslednosti in natančnosti.

Hišna plesen

Plesen zagotovo spada med najneprijetnejše in najtrdovratnejše nevšečnosti, ki lahko prizadenejo vaše stanovanje. Glavni krivec za nastanek plesni je prevelik delež vlage v prostorih. Preden se lotimo odstranjevanja plesni, moramo odpraviti vzrok za njen nastanek, ki lahko tiči v poškodovani strehi ali vodovodnih ceveh, slabi izolaciji, nezračnem stanovanju in celo v vsakdanjih dejavnostih, kot so prhanje, kuhanje in pranje perila. Plesen najpogosteje najdemo v kopalnici, kleteh, pralnicah, kuhinjah in omarah. Če se da, se izognite sušenju perila v stanovanju, znebite se odvečne krame, drugo pa primerno zaščitite s plastičnimi vrečami in zabojniki. Priskrbite si posebna čistila za plesen, zaščitne rokavice, masko in očala ter z gobico zdrgnite plesen s sten (v kopalnici ne pozabite tudi na zaveso v kadi). V kuhinji in kopalnici vgradite zračnike ali ventilatorje, ki jih vključite med kuhanjem oz. prhanjem. Iz prostorov z večjo stopnjo vlage umaknite preproge. Pogosto čistite, sesajte in zračite stanovanje, najpomembnejše pa je ohranjanje nizke stopnje vlažnosti – pri tem si lahko pomagate tudi z napravami, ki nase vežejo vodo. Če je plesen presegla meje obvladljivega, poiščite pomoč strokovnjaka!

Pršice

Ti mikroorganizmi naseljujejo prašna, topla in vlažna območja, kot so vzmetnice, vzglavniki, odeje, kavči in preproge, v največjem številu pa jih najdemo v ležiščih, saj se pršice hranijo z odmrlimi celicami naše kože. Alergijske reakcije povzročajo iztrebki pršic, ki jih vdihavamo. Simptomi alergije na pršice se pokažejo zlasti med spanjem na vzmetnici, poseljeni s pršicami, zato je sanacija pršic najpomembnejša prav v spalnicah. Poskrbite za redno in pogosto pranje posteljnine (ta naj bo iz bombaža) in odej z zelo vročo vodo (najmanj 60 °C). Zelo učinkovite v boju proti nezaželenim mikroorganizmom so posebne prevleke proti pršicam za vzmetnice in vzglavnike. Če je le mogoče, iz spalnice odstranite preproge in druge tekstilne talne obloge, saj so idealno mesto za zbiranje pršic. Redno brisanje prahu z vlažno krpo, sesanje s sesalnikom s HEPA-filtrom, pranje zaves in otroških plišastih igrač, zračenje postelje in prostorov ter ustrezna količina vlage v stanovanju ponujajo dodatno zaščito pred razmnoževanjem pršic.

Hišni ljubljenčki

Nočna mora številnih ljubiteljev štirinožnih kosmatincev je alergija na hišne ljubljenčke, natančneje na njihovo dlako, slino, prhljaj in izločke. Ljubljenčki nam prinašajo veliko radosti, ki odtehta vse nadležne simptome alergije. Da pa bi te lažje prenašali, redno in temeljito čistite stanovanje (pohištvo, talne površine, vzmetnice, odeje, blazine, zavese …), uporabljajte sesalnike s HEPA-filtrom in zračite prostore. Izogibajte se oblazinjenemu pohištvu, saj privlači prah in živalski prhljaj. Zelo pomembno in učinkovito za zmanjšanje alergijskih reakcij je pogosto kopanje in česanje ljubljenčka. Odredite jim njihov prostor in hkrati omejite oz. preprečite dostop v druge prostore, kjer se veliko zadržujete, zlasti v svojo spalnico. Za blaženje simptomov so na voljo tudi zdravila v obliki kapljic, razpršil in tablet, ki vam jih po posvetu predpiše vaš zdravnik. Zavedajte se, da so stopnje alergij različne. Nekateri se bodo spopadali le z blažjo obliko, medtem ko bo drugim precej zagrenila čas, preživet z ljubljenčkom, in ogrožala njihovo zdravje. Če še niste ponosni gospodar psa ali mačke, a veste, da ste alergični, je dobro vedeti, v katero kategorijo se uvrščate. Ob hudih oblikah alergije je posedovanje hišnega ljubljenčka odsvetovano.

Cvetni prah

Alergija na cvetni prah ni težava, ki pesti alergike le na sončnem sprehodu na prostem. Cvetnemu prahu se zunaj zelo težko izognemo, saj ga najdemo praktično povsod, pot pa najde tudi v stanovanja. Izogibajte se prinašanju rezanega cvetja v prostore in zračenju stanovanja v jutranjih (do 10. ure zjutraj) in večernih urah, ko je koncentracija cvetnega prahu v zraku največja (zlasti ob suhih in vetrovnih dneh). Ker se cvetni prah prime oblačil, kože in las, sušenje perila zunaj ni priporočljivo; poskrbite tudi, da se ob prihodu domov preoblečete in oprhate. Morda bo potrebno tudi pogostejše umivanje las, saj cvetni prah z las prenesete na vzglavnik. Stanovanje pogosto sesajte s sesalnikom s HEPA-filtrom.

Ne spreglejte