Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2016,
14.22

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

vinilne talne obloge laminat parket talne obloge

Sreda, 19. 10. 2016, 14.22

6 let, 1 mesec

Katera talna obloga je primerna za vaš dom?

Oglasno sporočilo

Pri novogradnji ali prenovi stanovanja oz. hiše je izbira talne obloge eden izmed ključnih dejavnikov in tudi eden izmed večjih finančnih vložkov, ki zahteva temeljit premislek. Kaj nam svetujejo v Kemoplastu, ki spada med vodilne ponudnike talnih oblog in ima več kot 25-letne izkušnje pri opremljanju individualnih in poslovnih objektov?

Parket je večno lep

Lepota in uporabnost parketa sta večni. Pravilno položen in ustrezno negovan parket lahko svoj videz in funkcionalnost obdrži leta in leta. Za pravilno izbiro parketa se je dobro posvetovati s Kemoplastovimi strokovnjaki v njihovih prodajno-razstavno prostorih, saj poznajo prednosti in slabosti različnih vrst lesa. Za bolj obremenjene dnevne prostore se ponavadi izbere trše vrste lesa, kot so hrast, akacija, oreh.

Barve lesa so že znotraj ene drevesne vrste zelo raznolike. Barvo je najbolje izbrati po dovolj velikem vzorcu parketa. Les s časom spreminja barvo, najbolj izrazito v začetnem obdobju, takoj po vgradnji. Ker je les naraven material, ni mogoče zagotoviti, da bo barvni odtenek lesa, ki ste ga izbrali, popolnoma enak dobavljenemu parketu. Parket ocenjujejo proizvajalci glede na zunanje (estetske) značilnosti, kot so tekstura, grčavost, beljava, prisotnost smolnih kanalov, barvne variacije ipd., in ga na podlagi internih ali javnih standardov uvrščajo v različne razrede: ○, □, △, I,II,II; A,B,C,D; ekstra, standard, rustik, VS, exquisit, select, natur, struktur, original … Te oznake se nanašajo le na videz površine in nimajo nobene veze s kakovostjo izdelave parketa. Les je higroskopičen in se dimenzijsko spreminja na relativno vlažnost v zraku in vlago v gradbeni konstrukciji. Za talno gretje sta najmanj primerna bukev in javor, najbolj stabilen je večslojni parket. Parket priporočamo za prostore s sorazmerno stabilnim ozračjem.

Parket je lahko lakiran ali oljen. V Kemoplastovem programu boste našli vrste parketa, ki jih ni treba premazovati ali polirati. To velja za lakirane površine, medtem ko je oljen parket obdelan s stoodstotnimi čistimi naravnimi olji. Ozaveščeni evropski proizvajalci opuščajo parket iz različnih vrst tropskega lesa, saj se usmerjajo k ohranjanju narave in skrbi za ohranitev deževnih gozdov. V Kemoplastovem programu boste našli tudi "tih" in "zdrav" parket. Prvi absorbira zvok v prostoru in izolira hrup proti spodnjim prostorom, drugi je antistatičen, antibakteriološki, antialergijski in zračen.

Parket je občutljiv tudi na sončno svetlobo, še posebej svetel les in tropske vrste lesa, ki imajo dodana barvila. Tak les rad obledi. Hkrati pa je parket edina talna obloga, ki jo je mogoče obnoviti v tolikšni meri, da dobi videz novega.

Foto: Shutterstock | Foto: Foto: Shutterstock

Laminat – konkurenca parketu in njegovo nasprotje

Čeprav velja za največjo konkurenco parketu, je laminat v nekaterih pogledih tudi njegovo pravo nasprotje. Je talna obloga, narejena iz ostankov lesa z dodanimi umetnimi masami. Ni ga treba brusiti ali lakirati in ga je preprosto vzdrževati. Primeren je za funkcionalne prostore, na primer otroške sobe, kjer bomo s pestro izbiro lesa in trpežnostjo uresničili otroške sanje. Laminati podjetja Kemoplast so vodilni v svetovni konkurenci in so odporni proti udarcem in praskam, njihovi robovi pa so zaščiteni enako kot zgornja plast laminata. So termično prevodni, antistatični, slabše gorijo in ne vsebujejo formaldehidov. Laminat je primeren za prostore s talnim gretjem. Pod laminat je pametno položiti zaščitne folije in različne pene, ki znižajo njegovo glasnost in so dober toplotni izolator.

Glede na namembnost prostora se odločimo za različne razrede obrabe. Danes so že skoraj vsi laminati v 31. razredu, najboljši pa so v 33. in 34. razredu. Višji razred pomeni manjšo obrabo in je namenjen zelo obremenjenim prostorom.

Foto: Shutterstock | Foto: Foto: Shutterstock

Vinilne talne obloge

Že desetletja so vinilne talne obloge najbolj prodajane talne obloge ne le v Sloveniji, ampak tudi na svetu. Zadnje čase je hit LVT, Luxury vinyl tiles oz. luksuzne vinilne talne obloge, ki so tako rekoč tla prihodnosti. Proizvajalci so ozaveščeni in izdelujejo izdelke, ki jih je mogoče reciklirati. Na voljo so v različnih dimenzijah, debelinah in so namenjene različnim prostorom za normalno in intenzivno uporabo. Hoja po njih je prijetna in tiha, vzdrževanje pa je preprosto.

LVT-plošče so sestavljene iz več plasti. Mogoče jih je dobiti v različnih imitacijah lesa, kamna, kovine. Imitacije, ki jih zaznajo oči, so nekaj novega, nekaj zaupanja vrednega tako v domu kot tudi v zelo obremenjenih prostorih: trgovinah, bolnišnicah, vrtcih, domovih za ostarele, šolah …

Za konec pa še to. Največ nečistoče v prostore prinesemo od zunaj, zato je pred vhodom pametno imeti vpojne čistilne predpražnike.

Ne spreglejte