Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2009,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 3. 4. 2009, 9.32

8 let

Kar se da funkcionalna kuhinja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Srce hiše, duša doma in podobne poslušamo, ko teče beseda o kuhinjah.

Vse nekako drži, saj se v njih resda največkrat zbira družina in prijatelji. Vendar je kuhinja tudi delovni prostor, shramba, čistilnica … skratka multifunkcionalni prostor, ki bi moral biti tako tudi opremljen. Pazite na zaporedje Na šolah za notranje opremljanje učijo pravilnega zaporedja delovnih elementov, ki gre približno takole: - shrambni prostor za živila (hladilnik in omarice), - delovni prostor za obdelavo umazane hrane, tja največkrat odlagamo in odstranjujemo odvečno embalažo ali grobo čistimo prehrambne sestavine, - pomivalno korito in smetnjak, - delovni prostor za čisto pripravo hrane (hrana je že očiščena, tu je prostor za rezanje, pripravo, obdelavo), - potem sledi štedilnik in pečica z nekaj odlagalne površine, - nato pa še prostor za serviranje od koder hrana roma v jedilnico. Gre za idealno postavitev, ki naj bo samo v pomoč pri opremljanju. Takšna kuhinja je navadno večja in oblikovana za ljudi, ki v kuhinji preživijo veliko časa.

Različne oblike

Kuhinja je lahko v obliki črke L, kar pomeni, da so elementi nameščeni pravokotno, predvsem pa se zanjo odločijo tisti, ki imajo veliko prostora. Zelo razširjena je kuhinja v obliki črke U, ki je lahko zelo učinkovita, saj so stvari vedno hitro dosegljive, hkrati pa dobro izkorišča prostor. Zadnje čase so zelo popularne kuhinje z otokom, ki prostor razdelijo na dva dela, sami pa določamo kateri elementi bodo na otoku, kateri pa v enorednem nizu. Ni odveč razmislek, da takšna postavitev zahteva kar veliko prostora, če hočemo doseči maksimalno učinkovitost in estetiko. Malo manj razširjene so enoredne kuhinje, ki so navadno manjše in prirejene za ljudi, ki v kuhinji ne preživijo veliko časa, saj zahtevajo kar nekaj »sprehajanja« med pripravo hrane. Drug neobičajen niz so polkrožne kuhinje, kjer so elementi postavljeni v polkrogu. Takšna kuhinja je zelo funkcionalna, saj so stvari hitro pri roki. Je pa to redkejša postavitev, saj je ponudba takšnih kuhinj manjša, zanjo pa potrebujemo velik prostor.

Malce pomoči pri opremljanju

Če ste že kdaj opremljali kuhinjo, najbrž točno veste, kje ste ga polomili, kje boste naslednjič pazili in kakšna kuhinja bi bila optimalna za vas. Največ napak pa vedno naredimo prvič, zato je zelo smotrno razmisliti o naslednjih stvareh: - Koliko shrambnega prostora potrebujete. Moderne kuhinje so sicer lepe in spuščene omarice tudi, vendar je velikokrat dilema prav ta prostor, ki je nujno potreben za shranjevanje posode in živil. - Čiščenje. Nekateri materiali so samo lepi, vendar zelo težki za vzdrževanje. Pozorni bodite, da so površine v kuhinji povsem gladke (v raznih luknjicah, utorih in nestičnih delih se umazanija hitreje nabira) in da so vsi deli kuhinje lahko dosegljivi. - Mislite na prihodnost. Recimo da ste trenutno samski ali v paru. Ampak ali bo stanje enako čez 5, 8, 10 let. Kuhinja za par pač ni enaka kuhinji za družino. - Kako razporediti elemente, da bo kuhinja dobro prehodna in bo ustrezala vašemu načinu življenja. - Varnost in funkcionalnost z roko v roki. Koliko vtičnic in predvsem kje bodo postavljene (pazite, da se ne bodo nahajale preblizu vode). Če imate otroke, kako boste zaščitili nevarne dele. - Kakšna bo osvetlitev posameznih delov kuhinje. Kje bodo nameščene luči in kje bodo stala okna, da se ne bodo zadevala ob kuhinjske dele ipd.

Ne spreglejte