Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2016,
17.56

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Barack Obama Obama hiša domovanje Washington ameriške volitve predsednik družina

Sobota, 4. 6. 2016, 17.56

6 let

Kam se bo družina Obama preselila iz Bele hiše?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Obama: nova hiša

Ko bo Baracku Obami januarja prihodnje leto potekel predsedniški mandat, se z družino ne bo vrnil v Chicago, ampak nameravajo ostati v Washingtonu.

Novembra bodo Američani izbrali nove stanovalce Bele hiše in do januarja, ko bo ta slovita zgradba dobila novega stanovalca oziroma stanovalko, se bo družina Obama morala izseliti - a ne v Chicago, od koder so po Barackovi zmagi na predsedniških volitvah prišli v Washington.

Za razliko od večine preostalih nekdanjih predsednikov namerava Barack Obama s svojo družino ostati v Washingtonu. Kot je pojasnil za CNN, bodo namreč počakali, da mlajša hči Sasha konča srednjo šolo. Obiskuje prestižno zasebno šolo Sidwell Friends, na kateri bo letos maturirala tudi starejša hči Malia.

Z Barackom in Michelle Obama ter njunima hčerkama že nekaj let živi tudi Michellina mama (druga z desne) | Foto: Reuters Z Barackom in Michelle Obama ter njunima hčerkama že nekaj let živi tudi Michellina mama (druga z desne) Foto: Reuters

Oditi iz Bele hiše je zagotovo težko, Bill Clinton je denimo nekoč priznal, da bi ga od tam, če bi to dovoljevala zakonodaja, odnesli šele v krsti. A zakon je zakon, ameriški predsednik in stanovalec Bele hiše si lahko največ osem let in ta čas se bo Obamovim kmalu iztekel.

Pred kratkim pa je spletni portal Politico razkril hišo, ki bo postala novo domovanje Obamovih. Ne gredo nujno na slabše, vsekakor pa gredo na manjše: če ima Bela hiša okoli 5100 kvadratnih metrov, jih ima njihova nova izbira "le" 760.

Za najemnino bodo odšteli okoli 20 tisoč evrov na mesec. | Foto: HomeVisit.com Za najemnino bodo odšteli okoli 20 tisoč evrov na mesec. Foto: HomeVisit.com

Gre za hišo v washingtonski četrti Kalorama, ki je v lasti Joeja Lockharta, nekdanjega tiskovnega predstavnika v Beli hiši, družina Obama pa jo bo vzela v najem. Točna najemnina ni znana, nepremičninski strokovnjaki pa ocenjujejo, da bo znašala slabih 20 tisoč evrov na mesec.

Hiša je bila zgrajena leta 1928, ima devet spalnic in osem kopalnic - več kot dovolj za štiričlansko družino, s katero že nekaj let živi tudi mama prve dame Michelle Obama. Ob teh prostorih sta še prostorni jedilnica in dnevna soba, hiša ima tudi ogromno teraso in natančno urejen vrt.

Lastnik hiše je Joe Lockhart, tiskovni predstavnik Bele hiše v času predsedovanja Billa Clintona. | Foto: HomeVisit.com Lastnik hiše je Joe Lockhart, tiskovni predstavnik Bele hiše v času predsedovanja Billa Clintona. Foto: HomeVisit.com Četrt Kalorama, kjer bodo živeli, je vsekakor ena najprestižnejših v Washingtonu. Med svoje sosede bodo prištevali nekdanje kongresnike in francoskega ambasadorja, slab kilometer stran pa imata svojo washingtonsko rezidenco Bill in Hillary Clinton - če se seveda ne bosta prav onadva januarja (spet) odselila v Belo hišo.

Preden se Obamovi priselijo v Kaloramo, pa bosta hiša in okolica deležni tudi obsežnega varnostnega pregleda, verjetno pa tudi določenih prilagoditev. Ameriške predsednike namreč tudi po koncu mandata varuje tajna služba, ki mora poskrbeti, da domovanje ustreza vsem varnostnim standardom.

Pred vselitvijo Obamovih bo tajna služba hišo in okolico prilagodila strogim varnostnim zahtevam. | Foto: HomeVisit.com Pred vselitvijo Obamovih bo tajna služba hišo in okolico prilagodila strogim varnostnim zahtevam. Foto: HomeVisit.com

"Oceniti je treba celotno situacijo - ne le sosede, ampak celotno območje," je varnostne postopke za CNN opisal nekdanji pomočnik direktorja tajne službe Anthony Chapa. Kot morebitne spremembe v sami hiši je omenil neprebojna okna in vrata, odstranitev grmovja čez cesto zaradi boljšega pregleda nad okolico, več ulične razsvetljave in spremembe pravil parkiranja pred hišo.

"Agenti bodo rezidenco varovali 24 ur na dan, zelo verjetno bo eden od njih ves čas pred vrati," je še povedal Chapa. In če bo ta varnostni pomp motil sosede? Po njegovih besedah so lahko veseli, da bo tako. "V sosesko dobijo najpopolnejši varnostni sistem."

Več fotografij si oglejte v zgornji fotogaleriji.

Ne spreglejte