Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
13.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pohištvo dom oblikovanje

Četrtek, 25. 4. 2013, 13.52

6 let, 6 mesecev

Kakšna naj bo omara? Walk-in!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri opremljanju stanovanja se velikokrat znajdemo pred vprašanjem, kam z omarami in kakšne naj bodo. Ker standardne omare ponavadi ne ustrezajo prostorskim zmožnostim, ta ni izkoriščen v celoti.

Arhitektka Nina Juratovec iz salona notranje opreme Elementare pravi, da so tako za manjše prostore kot velika stanovanja najboljša rešitev t. i. walk-in omare, v katere lahko resnično vstopimo. Obstajajo pa seveda tudi drugi sistemi omar, ki sledijo nazoru garderobnih sob, kjer so v omari poleg klasičnih polic in obešal za obleke tudi predali in košare, še pojasnjuje arhitektka.

Stopite v omaro Garderobne omare lahko uporabimo v različnih prostorih, saj imamo v njih lahko na enem mestu pravzaprav vse – obleke, čevlje, dodatke in podobno. Strokovnjakinja za opremljanje notranjih prostorov pravi, da je prednost takšnih omar tudi ta, da lahko v njih izkoristimo prav vsak kot, tako po dolžini kot v višino. "Tak sistem ponuja mnogo možnosti postavitve elementov in ker je prostor garderobne omare prilagojen posamezniku, si lahko omaro sami organizirate po svojih željah in potrebah," dodaja Nina Juratovec.

Med osnovnimi elementi takšne omare so police, obešala za obleke in predali ter košare za različne dodatke, kot so na primer nogavice, rute, pasovi, klobuki, rokavice … V omari je dobro predvideti tudi prostor za čevlje, saj lahko tako sprostimo predsobo ali omaro ob vhodu.

Med sistemi walk-in omar arhitekta našteje sisteme, ki jih montiramo na steno ali dekorativni hrbet, in sistem z drogom. Ta prav tako omogoča popolno prilagoditev danim prostorskim pogojem.

Walk-in omaro lahko preprosto skrijemo z drsnimi vrati, paneli ali zaveso., lahko pa se odločimo za nasprotno in jo postavimo na ogled sredi spalnice ali manjšega stanovanja.

Če imamo v stanovanju še kak odvečen del prostora, ga lahko z istimi sistemi spremenimo v garderobno sobo ob vhodu ali v garderobno sobo s prehodnimi oblačili in obutvijo.

Otroška soba je poleg igralnice in delovne sobe tudi spalnica in garderoba. Zato je pomembno, da izberemo resnično funkcionalno omaro, kjer bomo izrabili vsak kotiček, opozarja Nina Juratovec. Zato predlaga, da v ta namen na primer predvidimo kotno "walk-in omaro, v katero pospravimo skoraj vso garderobo in še kaj.

Garderoba lahko s pravimi dodatki postane svet zase Arhitektka še svetuje:

- Poleg osnovnih elementov je dobro izbrati tudi primerno osvetlitev, ki jo oblikujejo različni tipi svetil – od centralne luči do svetil, ki osvetljujejo posamezne segmente omare.

- Na steni si lahko omislite veliko ogledalo, na tleh pa ne bo odveč tudi mehka preproga, saj je to prostor, kjer se tudi preoblačimo.

- Če je prostor večji, lahko vanj postavite tudi poseben kos pohištva – stol ali klop. Ta nam bo v pomoč predvsem pri obuvanju nogavic ali kot odlagalna površina.

- Stene lahko popestrite z barvo, tapetami ali dekorativnimi oblogami.

Ne spreglejte