Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2022,
6.55

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Knauf Insulation

Natisni članek

Trajnost energija izolacija Knauf Insulation advertorial

Torek, 15. 2. 2022, 6.55

2 meseca, 2 tedna

Kako privarčevati 1800 evrov?

Vsebino omogoča Knauf Insulation
hiša | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priča smo rasti cen energentov, kakršne ni bilo že dolgo. Občutimo jo vsi, tako gospodinjstva kot gospodarstvo. Če temu dodamo še morebitne energijske izgube, ki jih občuti velik del prebivalstva, lahko hitro ugotovimo, da za ogrevanje porabimo veliko več, kot bi bilo treba. Po ocenah Kanuf Insulation lastniki slabo izoliranih objektov na dan izgubijo tudi pet evrov, kar na mesec nanese že 150 evrov, letno celo 1.800 evrov. To pa ni malo denarja, še posebej če pomislite, da bi ga lahko privarčevali ali porabili za kaj drugega.

Kako prepoznati energetske izgube v svojem domu?

Kar od 50 do 70 odstotkov vse porabljene energije lahko pripišemo ogrevanju oziroma hlajenju domov. Toplota prehaja iz toplejših območij v hladnejša. Prav to se dogaja tudi v hišah in stanovanjih, če ta niso dobro izolirana. Poleti zunanja vročina pritiska v notranjost, pozimi pa ogrevani prostori spuščajo toploto ven. Uhaja lahko skozi stene, streho, okna, ob vratih in celo skozi tla.

Težava nastane, ker so energijske izgube težko merljive, zato se jih mnogi sploh ne zavedajo. Obstaja pa nekaj kazalnikov, ki nanje opozarjajo:

  • visoki računi za ogrevanje in hlajenje,
  • hladne stene,
  • če ob vklopu ogrevanja vaš dom potrebuje veliko časa, da doseže želeno temperaturo,
  • če vam je v istem prostoru poleti vroče, pozimi pa vas zebe.

Če imate te težave tudi pri vas doma, gre najverjetneje za energijske izgube, ki vam pijejo energijo in porabljajo vaše finančne vire.

Preverite toplotno prepustnost svojega doma.  | Foto: Shutterstock Preverite toplotno prepustnost svojega doma. Foto: Shutterstock

Varčujte z energijo in prispevajte k čistejšemu okolju

Praktično vseeno je, kakšen način ogrevanja uporabljate in kdo je vaš ponudnik električne energije, zemeljskega plina ali druge vrste energenta za ogrevanje. Ko porabljate več, kot dejansko potrebujete, ne povzročate škode le družinskim financam, ampak tudi okolju. Skrb za okolje se začne doma. Poskrbite, da boste resnično porabili toliko energentov, kot jih dejansko potrebujte. Zagotovo si ne želite ogrevati svojega doma in imeti ob tem ves čas na stežaj odprta vsa okna. To bi bilo potratno, drago in popolnoma po nepotrebnem škodljivo za okolje.

Podobno je pri energijskih izgubah. Če vaš dom prepušča toploto, porabite več, kot potrebujete. To se pozna na previsokih položnicah, hkrati pa ste s porabljenim presežkom energije, ki je sploh niste potrebovali, dodatno prispevali k onesnaževanju okolja. Kako torej prilagoditi porabo energentov dejanskim potrebam po ogrevanju oziroma hlajenju?  

Izolacija fasade Knauf Insulation | Foto: Knauf Insulation Izolacija fasade Knauf Insulation Foto: Knauf Insulation

Kako odpraviti energijske izgube?

Energetski svetovalci Knauf Insulation vam lahko pomagajo odkriti vzroke za energijske izgube v vašem domu. K energijskim izgubam namreč prispeva več dejavnikov, od zastarelih sistemov ogrevanja in hlajenja do energetsko neučinkovitih oken in vrat, daleč najvplivnejši dejavnik pa je slaba izolacija, skozi katero brez težav prehaja toplota. To se nanaša na:

  • strehe,
  • fasade in
  • tla.

Tako kot v starih objektih to občutijo tudi prebivalci novogradenj. Gre torej za pojav, s katerim se srečuje velik delež slovenskih gospodinjstev.

Knauf Insulation ponuja izolacijske rešitve za celoten ovoj hiše. Učinki njihove kamene in steklene volne poleg toplotne izolacije ponujajo tudi večjo požarno varnost ter bistveno izboljšajo akustične pogoje za bivanje v objektu. Naravni izvor materialov, iz katerih je izolacija proizvedena (kamen, kremenčev pesek), skupaj z visokimi deleži recikliranih surovin daje izdelkom Knauf Insulation tudi trajnostno noto. Poleg tega so vsi izolacijski izdelki, ki so namenjeni nameščanju v prostoru, vezani z vezivom iz bio snovi (tehnologija ECOSE), kar dodatno prispeva h kakovosti notranjega zraka v tako izoliranih prostorih.

Poskrbite tudi za ustrezno izolacijo tal in strehe.  | Foto: Knauf Insulation Poskrbite tudi za ustrezno izolacijo tal in strehe. Foto: Knauf Insulation

Prvi korak je vedno energijska sanacija ovoja stavbe

Energijske sanacije svojega doma nikoli ne začnite z menjavo sistema za ogrevanje, saj vam to ne bo preprečilo uhajanja toplote skozi stene vašega domovanja. Začeti je treba na začetku. Najprej je treba omejiti energijske izgube, ki uhajajo prek ovoja stavbe. Med te ukrepe spada izolacija strehe, fasade in tal. Če imate stara okna, je zagotovo priporočljiva tudi vgradnja novih in kakovostnih oken.  

S tem bo vaš dom dobil nove obratovalne pogoje. Morda bo to zadostovalo in vam ne bo treba menjati sistema za ogrevanje in/ali hlajenje. Če pa boste vseeno želeli vgraditi novega, boste na podlagi optimizirane izolativnosti svoje stavbe lažje izbrali tisti pravi način ogrevanja, ki bo vašemu domu zagotovil najboljši izkoristek energije.

Hitreje ko boste ukrepali, hitreje boste izboljšali svoj življenjski standard

Energijska sanacija ovoja vašega doma vam bo prinesla številne prednosti, prav vse pa bodo opazne že prvi dan po vgradnji:

  • energijski prihranki,
  • finančni prihranki,
  • Preprečite energijske izgube in privarčujte.  | Foto: Preprečite energijske izgube in privarčujte. prijetnejša bivalna klima, ki bo pripomogla h kakovosti vašega bivanja, saj stene ne bodo več hladne, pozimi vas ne bo zeblo in poleti vam ne bo prevroče,
  • investicija v izolacijo je tudi zanesljiva naložba v vrednost vaše nepremičnine, saj bo na energetski izkaznici vaš objekt dosegal boljše vrednosti,
  • večji prihranki vam bodo omogočili višji življenjski standard, saj jih boste lahko porabili za izpolnjevanje drugih svojih želja, na primer za bolj kakovostno preživljanje prostega časa, daljše dopuste v tujini itd.

Poleg vsega naštetega vam bodo izolacijske rešitve Knauf Insulation prinesle še:

  • visoko požarno varnost vašega objekta,
  • vrhunsko akustiko,
  • boljše bivalne pogoje, saj bo stavba tudi dolgoročno bistveno bolj odporna proti poškodbam in staranju.
Prej ko boste ukrepali, več boste privarčevali. Za tehnično svetovanje se lahko obrnete na svetovalce Knauf Insulation na svetovanje@knaufinslation.com ali telefon 04 5114 105.  
Ne spreglejte