Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2013,
10.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gnojenje balkonsko cvetje pomlad lončnice

Nedelja, 17. 3. 2013, 10.00

6 let, 1 mesec

Kako prezimne lončnice pripravimo na cvetočo sezono?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Pred zimo in njenimi ekstremnimi vplivi na toplo umaknemo tudi balkonsko cvetje in večletnice, ki v loncih krasijo okolico našega doma. Kako jih spet pripraviti na cvetoče poletje?

Konec jeseni na toplo in suho premaknemo balkonsko cvetje, lončnice in zelišča, ki jih v toplem obdobju leta negujemo na prostem in ki v cvetočih ali zelenih zasaditvah lepšajo naše domove tudi od zunaj. Izberemo predvsem zračen in neogrevan prostor, lahko je to podstrešje, stopnišče ali klet, priporočljivo je le, da so rože vsaj nekaj ur dnevno obsijane z naravo svetlobo. Nekatere rože lahko prezimijo tudi v temi, zato pred zimo preučite značilnosti in potrebe vsake od cvetličnih vrst in ji prilagodite zimsko nego. Čeprav te cvetje med prezimovanjem potrebuje manj, pa nanjo kljub temu ne smemo pozabiti, če želimo, da bo tudi to sezono zacvetelo v kar najlepšem obsegu.

Preglejte rože in zavrzite poškodovane

Liste rastlin nežno obrišite z vlažno krpo in odstranite prah in morebitno umazanijo. Potrgajte suhe in poškodovane liste in bodite pozorni na bolezenske znake rastline. Kaktuse in sukulente, ki jih čez zimo nismo zalivali, skrbno pregledamo in odstranimo tiste, katerih korenine so morda zgnile, ter jih sprva nežno zalijemo, da se privadijo na nove pogoje. Iz nabora rastlin večletnic odstranimo tudi tiste, ki so naše balkone krasile več let zaporedoma in so na pogled utrujene, ter jih nadomestimo z novimi.

Gnojenje in presajanje

Nekatere lončnice spomladi potrebujejo nekaj spodbude in potrebnih hranilnih snovi, da si opomorejo po hladni zimi. Gnojimo jih zmerno, ne pretiravamo, uporabljajmo pa karseda ekološko izdelana gnojila in pripravke.

Prst v loncih in koritih poživimo s svežo, bogato in rahlo prstjo. Če se bomo presajanja lotili, še preden bomo lonce prestavili na prosto, zaščitimo delovni prostor in pripravimo vse potrebno orodje – lopatko, vrtne škarje, večje lonce, paličice za oporo in vrvico. Lončnico vzamemo iz posode, odstranimo zemljo tako, da ne poškodujemo korenin, in jo skupaj s svežo prstjo zasadimo nazaj. Po presajanju moramo biti na rastlino še bolj pozorni, saj se nekatere na nove pogoje ne prilagodijo tako zlahka.

Razmnoževanje in obrezovanje

Čez zimo mnoge lončnice poženejo poganje in vršičke, ki jih lahko vzgojimo v nove samostojne rastline. Če rož ne bomo razmnoževali, lahko vršičke in nepotrebne vejice obrežemo, da ohranimo želeno obliko rastline. Poznamo več načinov razmnoževanja lončnic:

- S potaknjenci: v največ primerih se tega lotimo spomladi, ko nastaja veliko novih listov in poganjkov. Potaknjenec

pripravimo z vejico, dolgo približno 20 centimetrov, pri kateri opazimo več debelejših spojev. Vejico odrežemo centimeter pod tem spojem, saj bodo iz njega pognale nove korenine. Pri trših rastlinah obrežemo tudi vrh potaknjenca, da se razvijejo novi brsti, pri mehkolistnih pa vrha ne režemo. Potaknjence nato posadimo v substrat za koreninjenje, kjer jih gojimo toliko časa, da poženejo lastne korenine. Nato jih presadimo v lončke ali korita.

- Z deljenjem: nekaterih rastlin zaradi njihove oblike ne moremo razmnoževati s potaknjenci, saj nimajo ne vejic ne zgoraj opisanih odebelitev. Takšne so recimo trave in njim podobne rastline ter cvetje, kot so perunike in maslenic. Z deljenjem torej razmnožujemo rastline z gostim in razvejanim koreninskim sistemom, ki jih prepoznamo po tem, da okoli njih iz zemlje ves čas kukajo nove rastline. Takšno rastlino vzamemo iz prsti, jo otresemo in preučimo koreninski sistem s poganjki. Korenine ločimo z vrtnimi škarjami, priporočljivo jih je tudi skrajšati, da nova, samostojna rastlina požene sveže koreninice.

Dokupite novo cvetje

Za poživitev balkonske ali okenske zasaditve lahko v vrtnarijah kupite tudi kakšno novo sorto, ki bo poskrbela za svežino in morda drugačno barvno shemo. Če v korita posadimo več različnih sort skupaj, pred tem preučimo, kako dobro ali slabo se obnesejo v bližini druga druge.

Osvežene in spočite lončnice na prosto prestavimo takrat, ko se spomladansko vreme ustali in temperaturna nihanja niso več tako ekstremna. Izberite lep, topel dan in odenite balkone in hišo v novo, pomladno podobo.

Ne spreglejte