Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 9. 2014,
13.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Knauf Insulation mansarda obnova izolacija

Torek, 2. 9. 2014, 13.09

6 let, 7 mesecev

Kako pravilno obnoviti staro mansardo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Toplotna obnova hiš in stanovanjskih objektov je v zadnjem času ena temeljnih nalog stanovalcev, ki stremijo k bolj varčnemu okolju in hkrati računajo še na sredstva Eko sklada.

Lepo urejeno in pospravljeno stanovanje še ni pogoj za udobno bivanje. Bolj kot na estetiko se moramo zato osredotočati na samo izvedbo konstrukcije in obnove objekta. Kakovostna izdelava in gradnja sta predpogoj brezskrbnega in tudi bolj varčnega bivanja.

Znižajte stroške energije

Prav varčni dom naj bo eno izmed vodil pri izbiri materialov, predvsem ob obnovi ali gradnji podstrešja.

Staro neobdelano podstrešje Če ostrešje sploh ni obdelano in se zadeve lotimo na novo – torej staro podstrešje spreminjamo v bivalno mansardo –, se srečamo s podobnim položajem kot pri novogradnjah. Najpogostejša razlika je v tem, da nimamo obstoječega zračnega kanala in sekundarne kritine (folije).

Če je kritina dotrajana in na koncu življenjske dobe, jo je najbolje zamenjati in istočasno nad špirovce vgraditi ustrezno sekundarno kritino – folijo (LDS 0,04) ter letve za prezračevanje.

V primeru, da kritine še nekaj časa ne nameravamo menjati, zračnega kanala in folije pod njo pa seveda ob prvotni gradnji nismo vgradili, je mogoča simulacija prezračevanega sistema. Takšna možnost je ob natančni izvedbi lahko popolnoma korektna in funkcionalna, lahko pa se zgodi, da nam spodaj zmanjka prostora za zadostno debelino izolacije. V tem primeru izberemo bolj izolativen material, ki je že na trgu (Knauf Insulation Unifit 032). Več na http://www.knaufinsulation.si/izolacija-po-evnih-streh.

Staro obdelano podstrešje Če je ostrešje izdelano in že ima vgrajeno toplotno izolacijo z oblogo, je treba najprej preveriti, kakšno je stanje obstoječih materialov. Če ugotovimo, da so obstoječi materiali slabi ali poškodovani, potem je najbolje, da se obnove lotimo celovito, tako kot pri obnovi neobdelanega podstrešja.

Če je notranja obloga dobra in je stanovanje pod njo funkcionalno, kritina pa potrebuje zamenjavo, je to priložnost, da izboljšate izolacijo ostrešja. Na skici 4 lahko vidite možnost dodelave strehe z zgornje strani. To je idealna rešitev brez posega v prostor in lahko predstavlja nadstandardno toplotno-izolativno rešitev ostrešja. Sistem Termotop je toplotno izjemno stabilen, izolativen in tako kot vsi drugi sistemi s stekleno ali kameno volno Knauf Insulation popolnoma negorljiv.

Ne spreglejte