Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2023,
22.12

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

sonce voda avto poletje Uživajmo poletje Uživajmo poletje Hišni ljubljenčki maček

Sreda, 28. 6. 2023, 22.12

2 meseca, 2 tedna

Kako poleti poskrbeti za svoje mačke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
maček, poletje, hišni ljubljenček | Na oskrbo hišnih ljubljenčkov je treba biti pozoren predvsem v vročih poletnih mesecih. | Foto Shutterstock

Na oskrbo hišnih ljubljenčkov je treba biti pozoren predvsem v vročih poletnih mesecih.

Foto: Shutterstock

V poletnih mesecih je zelo pomembno poskrbeti za dobro počutje vaših mačjih ljubljenčkov. Mačke so namreč zelo občutljive na vročino, predvsem zaradi debelejšega kožuha in pomanjkanja naravnih načinov hlajenja, kot jih imajo mnoge druge živali. Ljubitelji mačk vedo, da imajo mačke zelo rade sonce in na vsak način iščejo kotičke, kjer se lahko sončijo. Da bi za vaše mačje ljubljenčke to poletje kar najbolje poskrbeli, smo zbrali nekaj nasvetov, s pomočjo katerih jih boste zavarovali pred vročino.

Veliko sveže pitne vode

Mačka naj ima ves čas na voljo svežo vodo, saj je hidracija pomembna, da lahko ohranja normalno telesno temperaturo. Najbolje je, če imate v stanovanju na senčnih in hladnih mestih nastavljenih več posod s svežo vodo.

Namesto običajne posode za vodo jo lahko razvajate tudi z vodno fontano, saj so mačke znane po tem, da premalo pijejo in imajo rajši tekočo vodo. Podoben učinek dosežete tudi, če ji odprete kar pipo v bideju ali lijaku.

Mački namesto suhe hrane ponudite mokro, saj ta vsebuje večjo količino vode. To bo pomagalo, da vaša mačka ne bo dehidrirala. Če vaši mački ugaja, lahko hrano postrežete tudi hladno. Enako velja za priboljške.

Pogosto česanje

Ne glede na dolžino dlake je priporočljivo redno česanje. To pomaga odstraniti odvečno dlako in izboljša pretok zraka skozi kožuh, kar spodbuja odvajanje toplote. Česanje preprečuje tudi sprijemanje kožuha, ki še dodatno zadržuje toploto, in hkrati pomaga proti različnim zajedavcem.

Kuža
Trendi Če na to hrvaško plažo pridete s psom, vam grozi 150 evrov kazni

Omejitev izpostavitve soncu

Neposredna sončna svetloba lahko mački hitro dvigne temperaturo. Ob najbolj vročih delih dneva naj bo mačka v ohlajenem stanovanju, če pa je zunaj, poskrbite, da se zadržuje v senci.

Pri ohlajanju si lahko pomagate tudi s hladilnimi blazinami ali ledenimi kockami, ki jih zdrobite in ponudite mački kot igračo.

Na mestih, kjer imajo mačke redkejšo dlako, jih lahko zaščitite z nevtralno kremo za sončenje. Pri tem pazite, da ljubljenčki ne morejo zaužiti kreme.

Nikoli ne puščajte mačke same v avtu

Tako kot psov tudi mačk nikoli ne puščajte samih v parkiranem avtu. Tudi če so okna rahlo odprta, se avto hitro preveč segreje, kar je lahko za mačko smrtno nevarno.

Z upoštevanjem preprostih navodil boste poskrbeli, da se bo imela vaša mačka tudi poleti dobro in bo ostala zdrava. Ne pozabite skrbno opazovati njenega vedenja in ob znakih povišane temperature poiščite pomoč.

kuža, pes, žival, valižanski špringer španjel
Trendi To je pet najprimernejših pasem psov za alergike #video
pes, potovanje
Trendi Kaj vse od nas zahteva potovanje s psom?
Ne spreglejte