Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
11.15

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spanje nespečnost poletje postelja

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 11.15

5 let, 2 meseca

Kako ohladiti spalnico v vročih poletnih nočeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav pravo poletje v naše konce še ni prišlo, bo le to s seboj zaradi vročine prineslo tudi neprespane noči.

Visoke dnevne temperature, ko se sonce spusti v naše spalnice, prinašajo tudi topel zrak, ki nam velikokrat krajša spanec. A noči si nekoliko hladnejše lahko naredite kar sami – z nekaj preprostimi triki.

Kako se torej lahko v vročih poletnih dnevih dodobra naspite? - Prek dneva zagrnite zavese ali pa še bolje, spustite žaluzije. S tem boste vročemu soncu preprečili vstop v prostor in segrevanje le tega.

- Če imate strešno okno, ga odprite, saj se vroč zrak zadržuje pod stropom. Okno lahko odprete takoj, ko sonce skrije svoje žarke.

- Znebite se odej in odvečnih pokrival, ki vaše telo samo še dodatno segrevajo. Namesto tega uporabite raje bombažno rjuho, ki vas bo hkrati hladila in vas varovala pred prepihom. Tisti, ki imate občutljivi ledveni del, si z rjuho pokrijte predel okoli ledvic. Če niste alergični, rjuho lahko zamenjate z odejo, polnjeno z račjim perjem, ki uravnava temperaturo.

- Namesto da se v posteljo uležete le v spodnjem perilu, raje oblecite tanko bombažno pižamo. Naravna tkanina namreč absorbira znoj, zaradi česar se boste ponoči manj potili.

- Pred spanjem si privoščite osvežujočo hladno prho ali kopel. S tem boste nekoliko znižali telesno temperaturo.

- Poleti je pomembno, da pijete veliko tekočine, predvsem zvečer pa naj bo le ta nekoliko hladnejša, saj bo prav tako znižala vašo telesno temperaturo in vas še dodatno osvežila. Poleg tega pa imejte ob postelji vedno kozarec vode.

- Prek dneva se izogibajte preveliki količini kofeina, alkohola ali prevelikih obrokov. Ti vam namreč čez noč dajejo občutek toplote. Alkohol in kofein dehidrirata telo, prepozen in preobilen obrok pa vašemu želodcu ne pusti spati.

- Pred spanjem vzglavnik za nekaj časa postavite v hladilnik oziroma zamrzovalno skrinjo.

- Pred spanjem vključite ventilator, ki bo prostor naredil nekoliko bolj znosen. Če pa je resnično vroče, pa lahko pred ventilator postavite pladenj s ledom in nekaj vode. To bo zrak še dodatno shladilo.

Ne spreglejte