Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Beko

Foto: Thinkstock, Beko

Natisni članek

Beko advertorial kuhinja

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 7.00

2 meseca, 1 teden

Kako izbrati najpomembnejše naprave v kuhinji?

Vsebino omogoča Beko

Foto: Thinkstock, Beko

kuhinja oprema dom | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kuhanje in priprava hrane imata v sodobnem gospodinjstvu status prave umetnosti. Kuhanje že dolgo ni več le nujno gospodinjsko opravilo, ampak tudi užitek.

Z vedno boljšo kuhinjsko opremo in belo tehniko, ki se ponaša z izpopolnjenimi funkcijami, je kuhinja postala najbolj priljubljen in hkrati skoraj razkošen kotiček doma, ki ga z veseljem pokažemo in kjer se radi zadržujemo.

Ne glede na to, da imajo kuhinjske naprave številne funkcionalne prednosti, so tako vrhunsko izpopolnjene predvsem zato, da nam pomagajo prihraniti čas in energijo.

hladilnik beko | Foto:

Kot bi pakirali za kampiranje

Ko opremljamo kuhinjo, sledimo podobni logiki, kot jo imamo pri pripravah za kampiranje – vse, kar lahko uporabimo samo enkrat, verjetno ni vredno nakupa. Raje investirajmo v kakovostne naprave, ki nam bodo služile dolgo časa.

Varnost, uporabnost in kakovost so nujni dejavniki, od katerih ne smemo odstopati, ko kupujemo nujne kuhinjske naprave, kot so hladilnik in pomivalni stroj ter kuhalna plošča in pečica.

Kot bi gotovo potrdil vsak dober kuharski mojster – seznam absolutno nujnih naprav v kuhinji je presenetljivo kratek.

Svojega denarja ne zapravljajmo za nepotrebno opremo, ki samo navidezno olajša kuhanje. Če kupimo sofisticiran rezalnik za banano, bomo imeli samo veliko dela s čiščenjem naprave.

S posodo naj opravi pomivalni stroj

kuhinja oprema dom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pranje posode je skrajno nehvaležna in odvečna naloga, ki se ji skušamo vsi izogniti za vsako ceno. Pomivalni stroj elegantno in hitro opravi s kupi posode. Z njim prihranimo čas in trud, tako da lahko del dneva posvetimo sebi in svojim najdražjim.

Posodo za 12 pogrinjkov ter vse druge lonce in sklede v stroj naložimo v manj kot desetih minutah, medtem ko bi za ročno pranje potrebovali približno eno uro. To pomeni, da se v enem tednu nabere kar nekaj prostih ur, ki jih lahko preživimo z družino.

Pomivalni stroj uporabi manj vode, kot jo pretočimo z ročnim pomivanjem posode, prav tako z njim porabimo manj energije. Ena glavnih prednosti, ki govorijo v prid pomivalnim strojem, je tudi brezhibna čistoča pomite posode.

Kako vzdrževati pomivalni stroj

Stene stroja, mreže in stojala občasno obrišite z vlažno krpo.

Po pomivanju preverite usedlino ostankov v filtru in ga očistite pod tekočo vodo.

Občasno lahko prazen stroj zaženete pri najvišji temperaturi, da se temeljito prečisti.

Uporabljajte dobro sol za mehčanje vode, izplakovalno sredstvo za bleščečo posodo in dober detergent oziroma tablete za čiščenje posode.

pomivalni stroj beko | Foto: Prostostoječi pomivalni stroj Beko DFN16210W odlikuje šest izjemnih programov pomivanja, kot so kratki program Mini 30, hitri program Quick&Clean, samodejni program, pri katerem senzorji samodejno izberejo ustrezen program pomivanja, in drugi tehnološko dovršeni programi. Pomivalni stroj se ponaša tudi s šestimi različnimi temperaturami pomivanja in hkrati pomije 12 pogrinjkov. Za zaščito proti razlitju vode poskrbi tehnologija Aquastop, ki zagotavlja, da se voda iz pomivalnega stroja nikoli ne bo razlila po vaši kuhinji.

Je čas za nakup novega hladilnika?

Zob časa ne prizanaša niti hladilnikom. Deset let star hladilnik je energetsko potraten, zato je čas, da svojo kuhinjo opremite z novim, ki se sklada z najnovejšimi energetskimi standardi in zahtevami.

Povprečna življenjska doba hladilnika je 12 let. Torej, če je od zadnjega nakupa minilo že več kot desetletje, vas gotovo čaka kar nekaj presenečenj, saj se je v teh letih marsikaj spremenilo – od dizajna in funkcionalnih rešitev do zmogljivosti.

Preden se lotite nakupa, morate ugotoviti, kakšna velikost ustreza vašemu gospodinjstvu. Ste velika družina, ki običajno pripravlja hrano doma, ali živite sami in le občasno kuhate?

Preverite tudi, kam ga boste umestili in kako se bodo odpirala vrata.

Odločite se med tem, ali bo zamrzovalni del hladilnika zgoraj ali spodaj. Trenutno so najbolj priljubljeni hladilniki z zamrzovalnim delom spodaj. To nam omogoča, da živila, ki jih redno uporabljamo, dosežemo udobno, saj so na višini oči.

kuhinja oprema dom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čiščenje hladilnika: obvezno opravilo

Hladilnik je treba redno čistiti, saj tako podaljšamo njegovo življenjsko dobo. Enkrat mesečno se lotimo dela – izklopimo elektriko in ga izpraznimo ter očistimo s krpo, navadno vodo, vodo z dodatkom sode bikarbone ali vodo s kisom. Soda bikarbona in kis sta za zdravje neškodljiva in učinkovito odstranjujeta neprijetne vonjave, ustavita razvoj bakterij in uničita plesni. Po čiščenju hladilnik osušimo.

Police v hladilniku so žičnate ali steklene oziroma iz trde plastike, od tega je odvisen tudi način čiščenja. Gladke police hitreje obrišemo s krpo, čiščenje žičnatih polic zahteva malo več manevriranja.

Čiščenja zamrzovalnega dela se lotimo manj pogosto, približno dvakrat letno oziroma vsakič, ko nabrani led preseže sedem  milimetrov. Napravo odtalimo samo, ko je v njej malo živil ali pa je prazna. Med odtajanjem naj bodo vrata odprta.

Kombinirani hladilnik Beko RCNE520E41ZX z zamrzovalnikom spodaj

Kombinirani hladilnik Beko RCNE520E41ZX z zamrzovalnikom spodaj odlikuje tehnologija NeoFrost, ki živilom podaljša svežino in pripomore k dvakrat hitrejšemu hlajenju, medtem ko tehnologija Everfresh+ živilom občutno podaljša življenjsko dobo in skupaj s predalom za daljšo svežino poskrbi, da sadje, zelenjava, ribe in meso ostanejo sveži dlje časa. Antibakterijski filter proti neprijetnim vonjavam odpravlja neželen vonj in s pomočjo aktivnega ionizatorja ter antibakterijskimi tesnili vrat preprečuje vdor bakterij, kar omogoča daljšo obstojnost ter varno in skrbno hrambo živil.

Kako deluje tehnologija Everfresh:

 

hladilnik beko | Foto: Priznanje ZPS

Hladilnik Beko RCNE520E41ZX je na testu Zveze potrošnikov Slovenije prejel eno izmed najvišjih ocen.

Pri testu so merili temperaturo shranjenih živil pri temperaturi okolice med 10 in 32 stopinj Celzija in ugotavljali, čez koliko časa temperatura v zamrzovalnem delu doseže –16 stopinj Celzija, v hladilnem pa 8 stopinj Celzija. Pri nadaljnjem preizkušanju so merili tudi varčnost, glasnost, priročnost in uporabnost za upravljanje, delovanje opozorilnega signala, uporabnost in velikost polic, iz kako kakovostnih materialov je izdelana notranjost, preverjali pa so tudi, koliko časa se v zamrzovalniku ohrani temperatura –9 stopinj Celzija, pri kateri je še mogoče zamrznjena živila ponovno varno zamrzniti.

Ne spreglejte