Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
13.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kuhinja dnevna soba kavč

Četrtek, 21. 3. 2013, 13.43

6 let, 6 mesecev

Jedilnica v središču dogajanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kam s sedežno garnituro in večjim LCD-televizorjem v dnevni sobi? Nič lažjega za strokovnjake iz salona notranje opreme Elementare.

Bralka se je obrnila na nas z vprašanjem za rešitev, povezano z arhitekturo.

Živi v pritlični hiši, kjer je dnevna soba povezana z jedilnico in kuhinjo v enem prostoru, tam že stoji kuhinjski otok. V dnevni sobi je že zgrajen kamin. Jedilnica in dnevna soba pa še nista opremljeni in zato se za nasvet obračajo na strokovnjake za opremljanje notranjih prostorov iz salona Elementare.

Bralka si želi nasveta glede opreme kuhinje in dnevne sobe, še posebej jo zanima, kam naj postavi sedežno garnituro in večji LCD-televizor, ker imajo tako veliko steklenih površin. Sprašuje tudi, ali je smiselno v prostor umestiti tudi kakšno komodo za kozarce in krožnike ter ali naj bo ta viseča ali postavljena na tleh.

Razgiban tloris organiziran v smiselno celoto

Arhitekta Nina Juratovec iz salona notranje opreme Elementare se zaveda, da ko imamo veliko steklenih površin in razgiban tloris, nam lahko zmanjka idej, kje postaviti osnovne kose opreme in kako najti najbolj ustrezno in funkcionalno postavitev zanje.

V tem primeru je arhitektka razgiban tloris uredila v smiselno celoto. Jedilnica je postala središče dogajanja in mejnik med kuhinjskim in dnevnim delom.

"Ob vstopu v prostor nas pozdravi jedilna miza, ki je postavljena tik pod okno. To omogoča pogled skozi okno, hkrati pa tudi na preostali del prostora – dnevno sobo in vhodni del. Miza in stoli so glede na pozicijo lahko pomembnejši element in poudarek v prostoru, tako v barvi kot tudi materialu," predlagano rešitev pojasnjuje Nina Juratovec.

Kot del jedilnice je tik za vhodom v prostor postavljena omara, ki višinsko dosega vratno odprtino poleg nje. Ta služi za shranjevanje kozarcev in krožnikov, zato ima lahko sprednjo stranico delno zastekljeno ali odprto, delno pa z zaprtimi elementi in predali.

Za sedežno garnituro arhitektka predlaga, da se postavi na sredino dnevne sobe. Njeno sestavo in postavitev lahko glede na želje in potrebe poljubno spreminjamo. Posamezne dele garniture lahko po želji tudi obračamo in tako usmerjamo pogled ali na odprt kamin ali pa prek oken navzven.

Postavitev udobnega kavča odpira poglede in komunikacijo tudi s preostalimi deli prostora – jedilnico in kuhinjskim delom. "Da prostor ne bi bil preveč zaprt, smo v dnevni sobi postavili nižji horizontalni element, ki daje občutek lebdenja, saj je postavljen na prosojne noge. Tik nad njim je na steno pritrjen televizijski sprejemnik, kar omogoča, da je površina vzdolžnega elementa povsem prazna," razlaga arhitektka.

Ker je prostor odprt in svetel, ga svetlejši odtenki pohištvenih kosov optično še povečajo, če poleg kombiniramo masiven les, pa ga naredijo še prijetnejšega. Barve lahko v prostor, kot svetuje strokovnjakinja za notranje opremljanje, vnesemo z raznimi dodatki, kot so na primer preproga ali stoječe luči, barvanjem sten ali pa steno obogatimo z dekorativnimi tapetami in nalepkami.

"V odprtih ambientih je predvsem pomembno, da se pohištvo stilsko ujema in dopolnjuje v smiselno celoto. To pa lahko poživimo tudi s kakšnim bolj ekstravagantnim kosom," sklene Nina Juratovec.

Ne spreglejte