Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 7. 2015,
15.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kuhinja obnova gospodinjski aparati pohištvo advertorial

Sreda, 8. 7. 2015, 15.30

2 meseca, 1 teden

Je čas za novo kuhinjo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V kuhinji preživimo precej časa, zato je pomembno, da je dobro zasnovana. Kaj upoštevati pri načrtovanju kuhinje in kje lahko ujamete akcijsko ponudbo kuhinjskih elementov?

Kuhinja naj izraža tudi vaš slog

Ko opremljamo stanovanje, gledamo daleč v prihodnost, saj se prenove ne lotimo vsako leto znova. Zato se načrtovanja kuhinje lotite premišljeno. Kot vsak prostor v vašem stanovanju naj bo tudi kuhinja zasnovana po vaši meri. Upoštevajte, da bo ustrezala vašemu osebnemu okusu, slogu celotnega stanovanja, seveda pa ne smete pozabiti niti na pravilno in praktično razporeditev elementov. Pri tem je najbolje, da se obrnete na strokovnjake.

Zasnovo kuhinje zaupajte strokovnjakom

Torej, nova kuhinja bo potrebovala nekaj načrtovanja. Najbolje je, da to prepustite strokovnjakom, sami pa jim pomagajte tako, da jim poveste svoje želje glede postavitve, barv in sloga.

Strokovnjaki GA kuhinj se načrtovanja nove kuhinje lotijo takole:

Narišejo postavitev kuhinje z okvirnimi merami vaše bodoče kuhinje Izrisali vam bodo tloris celotnega prostora. Ko bodo izpisane vse mere, bo načrtovanje lažje steklo, pa tudi pozneje ne boste ugotovili, da ste se ušteli pri nakupu elementov. Naredili vam bodo skice sten, kjer je treba upoštevati okna, vrata, radiatorje, vse izbokline, električne napeljave in vodovod. Pomembno je izmeriti tudi razdalje med stenami, prav tako višino stropa in kote sten.

Sami izberite obliko kuhinje

Strokovnjaki vam bodo priporočali, kakšna oblika kuhinje najbolj ustreza vašemu prostoru, a končna odločitev bo vaša. V GA kuhinjah vam nudijo kar najširšo izbiro:

Enovrstna kuhinja Prednosti: preprostost, preglednost, za majhne prostore. Gre za postavitev, kjer je samo en niz elementov postavljen ob steno. Takšna kuhinja je izjemno pregledna, saj takoj veste, kje imate shranjene posamezne stvari.

• Dvovrstna kuhinja Prednosti: funkcionalnost, veliko delovne površine.

Takšna kuhinja ima na eni strani niz elementov, na drugi pa vzporeden niz elementov in gre za izjemno praktično postavitev. Tako je kuhinja izjemno pregledna in ima veliko delovne površine. Takšna razporeditev je najbolj priljubljena v restavracijah.

• Kuhinja v obliki črke L Prednosti: dobro razmerje med obliko in ergonomijo, preprosta postavitev mize v kuhinjo.

Kuhinja v obliki črke L je izjemno priljubljena, saj je ustrezna za vsak prostor, predviden za kuhinjo. Zelo lahko jo je razporediti v prostore, ki so nekoliko zahtevnejši, kot so to mansardna stanovanja.

Stranico ene ali druge stranice lahko poljubno povečujete v eno ali v drugo smer oziroma v obe smeri ter tako pridobivate dodaten prostor za elemente ali delovno površino. • Kuhinja z otokom Prednost: prostor za druženje, ergonomija, preglednost.

Gre za zelo zanimivo rešitev za nekoliko večje prostore. V takšni kuhinji se najbolj poveča prav delovna površina. Otok predstavlja tudi idealno priložnost, ob katerem se srečuje vsa družina.

• Kuhinja v obliki črke U Prednost: dobra ergonomija, veliko delovne površine.

Elementi v takšni kuhinji so razporejeni v obliki črke U, in sicer tako, da nudijo dovolj prostora za enega kuharja. Kuhinja je postavljena v kot, tako da lahko v miru pripravljate jedi. P ozitivna stran takšne razporeditve je, da ima še vedno zelo veliko prostora in delovnih površin.

Delovna površina

Treba je tudi določiti, koliko prostora si boste pustili za gibanje po kuhinji. Tako se boste izognili prezasedenosti s kuhinjskimi elementi. Lahko izbirate med različnimi materiali, kot so klasični kuhinjskimi pulti ali pulti iz umetnega kamna.

Pri načrtovanju je treba v prvi vrsti poskrbeti za dovolj prostora za pripravljanje jedi in odlaganje.

Določite želeno višino kuhinjskega pulta

Ponudniki kuhinj imajo na voljo več višin kuhinjskega pulta, ta višina je odvisna od velikosti uporabnikov in od specifike prostora. Klasična višina pulta je 91 centimetrov.

Razporeditev elementov

Nato je čas, da izberete elemente in jih razporedite tako, da vam bodo omogočali hiter dostop in dobro organizacijo. Strokovnjaki iz GA kuhinje priporočajo, da so predali postavljeni nizko ter izvlečni, tako lahko izkoristite kar največ prostora. Pečica naj bo blizu pulta, tako boste imeli zraven dovolj delovne površine in boste lažje odlagali vročo posodo. Pustite še prostor za hladilnik in pomivalni stroj, pri tem pa glejte, da bodo vsi vodovodni in električni priključki zraven. Nad pultom namestite police in/ali omarice.

Pri vsem tem se ne pozabite poigravati z barvami, ki naj bodo v vašem slogu, prav tako pa ne pozabite na minimalizem – kuhinja naj bo modernega sloga in ne preveč natrpana z elementi.

Kuhinja naj bo tudi varna

Še posebej bodite pozorni, če imate majhne otroke. V tem primeru pazite, da predali in kljukice ne bodo preveč ostri. Naj nižje omarice ne bodo steklene, pač pa lesene. Lahko se odločite tudi za nekoliko zaobljeno pohištvo, ki nima tako ostrih robov. Nekatere elemente je pametno pritrditi na steno, prav tako pa zavarovati priključke za elektriko.

Jedilna miza naj izraža domačnost

Če boste združili kuhinjo in jedilnico, boste izbirali tudi jedilno mizo in stole. Če je kuhinja bolj umirjenega sloga, naj bodo takšni tudi stoli, z jedilno mizo pa se lahko malo poigrate in dodate kakšno bolj živo barvo. Najbolj priljubljen material za jedilnice je les, ki da občutek udobja in domačnosti. Izbirate lahko med okroglo ali pravokotno jedilno mizo, pri tem razmislite, ali bo za njo sedelo vedno enako število ljudi ali boste imeli večkrat goste. V zadnjem primeru je bolj praktična okrogla.

Osvetlitev za lažje delo

Pri pripravi hrane je zelo pomembno, da imate pravo osvetlitev, saj je tako delo veliko lažje.

V sklopu naročila kuhinje vam pri GA svetujejo tudi glede postavitve in izbire osvetlitve delovnih površin v kuhinji.

Luči so lahko vgrajene, pogreznjene v omarice ali le skrite pod omarice. Seveda je v zadnjem času moderna LED-osvetlitev.

Moderno ali podeželsko?

Doma se moramo počutiti domače, zato naj bo kuhinja v vašem slogu. Ste bolj dizajnerski tip človeka ali prisegate na tradicionalno podobo? V trgovinah GA se prilagodijo vsem vašim željam, zato vam svetujejo pri oblikovanju vašega sloga:

• Moderen slog kuhinje: Dizajnerske okrasne obloge v kolekciji kuhinj GA ne odlikujejo le prefinjeni materiali, temveč tudi lepa obdelava površin. Izbirate lahko med mehko mat obdelavo pa vse do izjemno visokega leska, naj gre za melamin, folijo, lak ali steklo.

• Podeželsko: V podjetju GA kombinirajo klasične in moderne kuhinjske elemente, tako da lahko združite tradicionalno in sodobno kuhinjsko oblikovanje. Tako imate lahko interjer z brezčasnim slogom, ki se loči od trenutnih modnih trendov ter pove veliko o vašem okusu. Hkrati pa imate najsodobnejšo in najnaprednejšo, visoko organizirano kuhinjsko tehnologijo.

 

Ne spreglejte