Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 7. 2009,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 22. 7. 2009, 14.09

8 let

Igrajte se z vzorci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če želite v svoje bivalne prostore vnesti igrivost, domišljijo in stil, potem je pravi čas, da zavihate rokave, priostrite pogled, uporabite domišljijo in se lotite ustvarjanja z vzorci.

Stanovanje boste napolnili s prijetnim vzdušjem, značajem in ustvarjalnostjo. Mešanje vzorcev zahteva resda malce več časa in domišljije, vendar je rezultat največkrat osupljiv. Določite barve Če ste začetnik v mešanju vzorcev, je najbolje, da se lotite mešanja v dveh barvah. Najlažja za kombiniranje je sicer klasična črno-bela kombinacija (tu lahko mešate skoraj po mili volji – rože, črte, geometrijske vzorce, pike, pa prostor nikoli ne bo videti prenasičen), vendar lahko mešate tudi v drugih barvah. Pazite le, da se odtenki ne bodo tepli oziroma da bodo prihajali iz iste družine. Dobronameren nasvet, da vas ne bo preveč zaneslo: za začetek ne mešajte pastelov in čistih barv.

Igranje s teksturami Za mešanje so ravno tako pomembni materiali. Naravni materiali se čudovito mešajo. Poskusite recimo s kontrasti grobega (platno, lan) in nežnega (svila) ali pa se odločite za vodilni material, ki bo vzorcem služil kot paleta. Ravno tako določite okvirje, ki bodo držali.

Kakšno naj bo vzdušje? Najlažji način za določanje vzdušja v prostoru je naslednji: pomislite, čemu služi prostor. Je to prostor, kjer bi se radi spočili, ali je to soba, kjer bo vedno živahno, polno obiskovalcev in otrok? Če bi radi umirili prostor, izberite velik vzorec v eni ali dveh barvnih kombinacijah. Mali vzorci so največkrat živahnejši, z več dinamike in takšen pustijo tudi občutek v prostoru. Seveda tudi barvno določanje nekako izbere vzdušje – npr. modra, zelena za umirjeno in rumeni, rožnati, turkizni in podobni toni za živahnejše prostore.

Materiali za ustvarjanje Tudi v stanovanju imate materiale, s katerimi boste ustvarjali. Vzorci so lahko na tapetah, zavesah, blazinah, preprogah, vazah, lučeh, prevlekah … Za dodatno vzdušje potrebujete še barve, okvirje, rože, slike. Zelo dobro je, če vas nek vzorec, oblika ali barva navdihne in iz navdiha gradite celotno podobo. Ko boste končali s sestavljanjem vzorcev, lahko dodate še poudarke v živahnih barvah – recimo šopke, okvirje, kipe … Lestenec lahko prav tako doda vzorec prostoru, samo da je občutek še bolj tridimenzionalen.

Pazite na ravnotežje Izogibajte se želji, da bi vzorce namestili le na del prostora, saj boste tako tisti del dobesedno obtežili. Če ste se odločili za mešanje vzorcev, jih pazljivo razporedite po vsem prostoru. Lahko sicer izberete mesta, kjer jih bo več (recimo kavč ali miza), vendar naj rdeča nit steče po vsem prostoru, da ga boste povezali v logično celoto.

Lotite se strokovno Že vnaprej določite barvno shemo. Barve, vzorce in slike pohištva nalepite na tablo, da vidite, če so barve resnično v enakih odtenkih (rdečih odtenkov je malo morje in kar se zdi enako na prvi pogled, se lahko izkaže za zelo različno, ko barve dejansko postavite skupaj). Takoj nato določite vzdušje (glejte zgoraj) in glavni vzorec, ki bo vodilni in se bo ponavljal po prostoru. Temu vzorcu dodajajte nove, manjše, manj opazne, za začetnike mogoče enega ali dva. Velike rožaste vzorce boste zlahka umirili s črtami ali pikami. Vedeti morate, da bo stvar bolje delovala, če bodo večji kosi pohištva enobarvni, v nevtralnih tonih.

Ne spreglejte