Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2013,
12.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šopek dalije

Četrtek, 15. 8. 2013, 12.20

6 let, 1 mesec

Dalije za čudovite poznopoletne šopke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Na cvetličnih vrtovih se že bohotijo dalije, morda jih poznate pod imenom gorgine, ki po poletnem zatišju spet obarvajo naše domove.

Poletna suša do cvetlic ni najbolj prijazna, a avgusta vrtovi oživijo v paleti različnih odtenkov. Med rožami, ki nas razveseljujejo v teh dneh, so tudi dalije. So zelo praktične rože, ne preveč zahtevne za vzgojo. Potrebujejo le dovolj humusno prst in razmere, ki odvečni vodi dovoljujejo odtekati. Gojimo jih lahko na vrtu ali v loncih, zato jih s pridom izkoriščamo tudi za zasaditve na terasah in balkonih.

dalije | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Seveda pa se nič ne more kosati z razkošnim šopkom iz dalij, ki v naš dom vnese barvitost in igrivost, obenem pa je tudi lepa pozornost za rojstni dan ali kar tako. Nekatere sorte dalij, recimo drobnocvetne, lahko posušimo in tako spomin na poletje ohranimo še pozno v hladne in čemerne dni.

Pri gojenju dalij moramo biti pozorni na to, da sproti odstranimo posušene cvetove, saj ti jemljejo življenjski prostor mladim in zdravim. Po potrebi zemljo dognojimo. Jeseni, ko odcvetijo, jih porežemo nad gomolji, izkopljemo, odstranimo prst ter posušimo in shranimo v klet. Spomladi gomolje ponovno posadimo in spet počakamo na pozno poletje, da dalije vzcvetijo.

Dalije pa so tudi užitne! Veste, da so dalije sorodne sončnicam in jeruzalemskim artičokam? Poleg cvetov lahko jemo tudi gomolje, ki so zelo zanimivega okusa, odvisno od prsti, v kateri jih gojimo. Nekateri njihov okus opisujejo kot podobnega oreškom, jabolkom, celo korenju. Gomolji dalij se pogosto znajdejo na jedilnikih v južni Mehiki. In kako jih uživamo? Gomolje operemo, olupimo in očistimo ter narežemo ali naribamo na tanke rezine. Zmešamo jih v solati iz korenčka, zelene solate, mladega graha, čičerike in začinimo s polivko iz majoneze in soli.

Ne spreglejte