Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 12. 2008,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 12.50

8 let

Božično drevesce za vse okuse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstava o okrašenem božičnem drevescu še zdaleč ni več omejena zgolj na barvne kroglice, migetajoče lučke in zvezdo na vrhu.

Okraski posebne vrednosti Klasika z raznolikimi okraski v pisanih barvah ostaja, drugo pa je stvar domiselnosti. Prav posebno vrednost imajo zagotovo ročno izdelani obeski. Vsako leto lahko izdelamo kakšnega in z njim obogatimo domačo kolekcijo umetnin. Tudi kakšna pohvala na ta račun nam bo prav dobro dela. Okraske si morda prinašamo tudi z različnih izletov in krašenje božičnega drevesca lahko izkoristimo za obujanje prelepih spominov nanje.

Sodobna izvedba

Nismo ravno vsi navdušeni nad različnim »kičem«, s katerim obtežimo božična drevesca. Nekateri imajo raje preprosto, minimalistično okrašeno jelko, približno tako, kakršno je njihovo stanovanje. Drevesce iz lesenih deščic opravlja svojo vlogo nošenja okraskov enako dobro kot zeleno vejevje klasične jelke. Okraski pa so stvar okusa. Naj bodo skromni ali bogati, pomembno je, da nam je prav takšna jelka všeč.

»Bio« smrekica

Če se iz kakršnihkoli razlogov nismo odločili za naravno božično drevesce, si vsaj pri okrasju lahko malce odpočijemo od vse te plastike. Nekaj dni pred postavitvijo jelke žrtvujmo pomarančo ali dve, jo narežimo na rezine in posušimo. Kupimo še nekaj janeževih zvezdic in cimetovih paličic, ki ne bodo samo poživile dekoracije, ampak tudi prijetno odišavile prostor. Za bolj praznično vzdušje si lahko omislimo še pentljo iz rdečega ali zlatega traku, lahko dodamo še kak storž. Vedno bolj priljubljene postajajo tudi slamnate ali lesene figurice, ki jih dobimo že v vsaki malo bolje založeni trgovini z živili. Vse skupaj je treba samo še navezati na drevesce.

Lepa in okusna

Peka božičnega peciva je že tradicionalna, zato malce dodatno narejenega testa niti ne bi vzelo veliko časa. Kaj pravite na medenjake ali obeske iz sladkega snega? Manjkata nam le še dober recept in malce kulinaričnega navdiha. Pa oblika? Piškotne modelčke prodajajo v tako pestrih motivih, da nam nikakor ni treba vztrajati zgolj pri srčkih in zvezdicah. Za barvno popestritev lahko dodamo še bombone v svetlikajočih se papirčkih. Poglejmo še s praktičnega vidika: nadležno pospravljanje božičnega drevesa v januarju bo brez okraskov kaj hitro minilo.

Ne spreglejte