Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 13.37

8 let

Božično drevesce iz lešnikov, arašidov in storžev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podarite svojim najbližjim in prijateljem prav posebno božično drevesce, ki ga lahko skoraj v celoti izdelate iz plodov, ki jih dobite v naravi.

Izkoristite ustvarjanje za družinski sprehod v naravi

Ustvarjanje prav posebnega božičnega drevesca, ki ga lahko podarite namesto kupovanja (pre)dragih daril brez edinstvene vrednosti, je veliko boljša izbira in priložnost, da se skupaj z družino in malčki odpravite v naravo ter naberete odpadle storže, lešnike in druge plodove narave. Tako darilo bo vsekakor pomenilo več vloženega truda in imelo s tem veliko večjo vrednost kot vsa industrijsko narejena darila, za katera moramo zapravljati v veleblagovnicah. Tako drugačno božično drevesce iz naravnih materialov, ki jih prebarvamo v zlato, srebrno in bronasto barvo, se več kot odlično poda na božično okrašeno mizo, večje drevesce pa lahko mirno nadomesti klasično božično jelko, smreko ali bor v manjših stanovanjih.

Kaj potrebujemo?

- Plodove različnih dreves (storži, lešniki, orehi, arašidi, mandlji, šipek ... ), - mah ali lišaje dreves, - različne vrste testenin po izbiri, - rabljen glinast lonec poljubne velikosti, - srednje debelo bambusova palico, - kroglo iz stiroporja poljubne velikosti za krošnjo, - lepilno pištolo, - spreje zlate in bronaste barve, - škarje, - mavec, - pentljo poljubne barve.

Začnimo s krošnjo

Na kup zberemo vse nabrane plodove in kroglo iz stiroporja. Vsak plod posebej prebarvamo s spreji zlate in bronaste barve, plodove šipka pa pustimo kar v naravni rdeči barvi, saj lepo poživijo rjav in zlat odtenek. Nato na vsak plod s pomočjo pištole nanesemo dovolj lepila in ga prilepimo na kroglo. Če nimate lepilne pištole, si lahko pomagate tudi tako, da okrog vsakega ploda ovijete žico in ga z žico zapičete v stiropor. Mi smo se odločili za lepilno pištolo, ker je tak način obstojnejši in plodovi ne odpadejo s krogle. Paziti moramo, da kroglo dobro prekrijemo s plodovi in tako skrijemo sitropor pod njimi. Če nam zmanjka plodov, si lahko pomagamo s testeninami, ki jih prav tako prebarvamo s spreji, te pa se odlično podajo k plodovom. Del krogle v premeru bambusove palice ne smete pozabiti pustiti prazne, saj je drugače ne boste mogli napičiti nanjo. Kroglo začasno damo na stran in jo pustimo, da se dobro posuši in utrdi.

Priprava lonca in stebla

V roke vzamemo star glinast lonec, v katerega na sredino navpično postavimo bambusovo vejo oziroma steblo drevesa. Celoten prostor znotraj lonca in okoli veje zapolnimo s pripravljenim mavcem do tri centimetre pod robom in tako poskrbimo za stabilnost drevesa. Lonec malce pretresemo, da iz mavca odstranimo vse zračne mehurčke, in počakamo, da se posuši.

Namestitev krošnje in okrasitev

Ko je lonec s steblom pripravljen, vzamemo pripravljeno krošnjo in jo previdno zapičimo na vejo na mestu, kjer smo pustili viden stiropor. Kroglo spet snamemo, luknjo napolnimo z lepilom in kroglo spet nataknemo na palico ter počakamo, da se lepilo posuši, krogla pa pritrdi na steblo. Naše drevesce je že skoraj gotovo, skriti moramo le še viden mavec okoli stebla. Na viden mavec položimo mah, ki raste po vlažnih gozdovih v žametno zelenih kupčkih. Svež daje naravno lepoto spomladnim aranžmajem, posušen pa se odlično poda zimskim darilom in okraskom. Odločimo se lahko tudi za lišaj jelenovec, ki je prijetne sive barve. Naše drevesce le še obogatimo z rdečo božično pentljo, ki jo privežemo na steblo.

Na koncu naj povem, da je lahko drevesce poljubne velikosti – vse je odvisno samo od tega, kako veliko kroglo iz stiroporja kupimo, na podlagi njene velikosti pa nato izberemo še glinast lonec približno enake velikosti in primerno dolžino stebla.

Ne spreglejte