Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
8.16

Osveženo pred

2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Vrt Vrt bazen

Sreda, 22. 3. 2017, 8.16

2 meseca

Bazen na dvorišču lahko predstavlja veliko težav

Oglasno sporočilo

Lahko pa je središče družabnega dogajanja, prostor za sprostitev, igro in krepitev zdravja. Ne nazadnje je bazen na dvorišču estetski element okolice hiše. Zato je pomembno, da se pred odločitvijo o izbiri in vgradnji dovolj zgodaj posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo pomagal poiskati najbolj primerno rešitev za vas. Na smotrno izbiro vplivajo namreč tudi takšni dejavniki, kot so lega parcele in hiše, bližina dreves, sestava tal ... V podjetju EMA d.o.o. vam bodo pomagali s pravimi odgovori, nekaj so jih pripravili v nadaljevanju.

 | Foto:

1. Izbira bazena – materiali in obike

Zidani bazeni ponujajo skorajda neomejene možnosti za oblikovanje obale po našem okusu, a zahtevajo veliko gradbenih del in daljši rok izvedbe. Nosilna konstrukcija zidanega bazena je lahko armirano betonska (AB) z betonskimi opažniki, v zadnjem času pa so se uspešno uveljavili stiroporni zidaki. Tak bazen potrebuje vodotesen tesnilni sloj iz bazenske PVC folije. AB bazeni so lahko obloženi s keramičnimi ploščicami, mozaikom ali PVC folijo.

Karbonsko-keramični bazeni pa so manj zahtevni za vgradnjo in med temi se visoko-kakovostni Compass bazeni ponašajo celo z doživljenjsko garancijo. Ključne prednosti karbonsko-keramične tehnologije so močno ojačano keramično jedro brez zmanjšane prožnosti, od leta 2014 obogateno še s tehnologijo karbonskih vlaken, ki dodatno izboljša mehanske lastnosti školjke bazena. Ta ojačitveni material se sicer uporablja pri izdelavi letal, jaht in avtomobilov. Karbonsko-keramični bazeni CompassPools se prav zaradi teh lastnosti ponašajo z 20-letno garancijo pred osmozo, doživljenjsko garancijo na nepropustnost bazenske školjke in 10-letno garancijo na podvodno površino (tudi na obstojnost barve). Vrhunsko kakovost materialov dopolnjujejo številne možnosti izbire velikosti, oblik in barv, tudi unikatnih 3D-barv s Crystalite zaključnim slojem. V podjetju EMA d.o.o. vam pomagajo izbrati najbolj primernega in poskrbijo za celotno izvedbo tako enih kot drugih.

Imate vprašanje? Kliknite TUKAJ.

Bazen ima poleg uporabne tudi estetsko vrednost. Naj bo lep okras vaše hiše. | Foto: Bazen ima poleg uporabne tudi estetsko vrednost. Naj bo lep okras vaše hiše.

2. Mikroklima in lokacija

Podnebne razmere močno vplivajo na uporabnost bazena, predvsem na dolžino kopalne sezone. Zato je izbira bazena in opreme na Primorskem, kjer je več sončnih in toplih dni, drugačna kot na Koroškem ali Gorenjskem, kjer je hladnejše obdobje leta daljše. To pa ne pomeni, da se bazena v takšnih krajih ne izplača postavljati. Pomembno je le, da večjo pozornost posvetimo toplotni izolaciji in bazen nadkrijemo z ustrezno streho, ki bo poskrbela za ohranjanje temperature vode in topel zrak v okolici bazena, da bo čofotanje še bolj prijetno.

Bazen lahko postavimo na zelo majhnih parcelah, tudi ob vrstnih hišah ali na prostranih zelenicah, vendar je izbira materialov in oblik v prvem primeru omejena. S pomočjo dobrega nasveta strokovnjaka EMA d.o.o. pa lahko tudi na majhni zelenici z bazenom Aqua dobimo odlično lastno plažo, ki bo omogočala igro, zabavo in prave športne aktivnosti.

Izbira bazena in opreme na Primorskem, kjer je več sončnih in toplih dni naj bo drugačna kot na Koroškem ali Gorenjskem, kjer je hladnejše obdobje leta daljše. | Foto: Izbira bazena in opreme na Primorskem, kjer je več sončnih in toplih dni naj bo drugačna kot na Koroškem ali Gorenjskem, kjer je hladnejše obdobje leta daljše.

3. Čiščenje in vzdrževanje

Najslabše, kar se lahko zgodi, je, da imamo na dvorišču čudovito obalo, ko bi želeli skočiti v "lastno morje", pa je voda kalna, nečista in nezdrava. Bazen nudi optimalno plavalno izkušnjo takrat, kadar je voda kakovostno filtrirana, kadar so kemični parametri vode pravi in kadar je bazensko dno čisto, temperatura vode pa udobna. Bazeni Compass Pools so edini na tržišču, ki se lahko čistijo sami!

Tako imenovani VANTAGE sistem predstavlja sklop strateško razporejenih patentiranih rotirajočih šob, ki po posebnem programu s curki pometajo umazanijo, to pa edinstvena sesalna šoba trajno odstrani iz bazena. Vantage deluje avtomatsko in je popolnoma varen.

Zahtevnejšim uporabnikom je na voljo tudi avtomatika, ki samodejno ureja kemijske parametre vode in omogoča, da se povsem izognemo dodajanju dezinfektov. Na čistost vode pa lahko preventivno vplivamo tudi z ustrezno bazensko streho, ki ob zaščiti vode predstavlja še odličen toplotni izolator in – kar ni zanemarljivo – pomemben varnostni dejavnik pred padcem v vodo, še posebej, če so pri hiši otroci ali živali.

4. Pokritje bazena: roleta ali streha?

Izbira strehe za bazen nemalokrat vzbuja strah pred videzom tople grede oziroma pred tem, da bo streha "pokvarila" videz dvorišča. Pa je ta popolnoma odveč, saj so strehe, ki spadajo k EMA bazenom, lepo oblikovane, tako da se za umeščenost v okolje ni treba bati.

Strehe imajo poleg vpliva na višjo temperaturo vode tudi druge pozitivne učinke. Ključne prednosti navajamo v nekaj alinejah:

  • plavanje pod streho, na toplem
  • zaščita pred vetrom z na pol odprto streho
  • zaščita vode pred umazanijo (listi, cvetni prah, mrčes)
  • varnost otrok in domačih živali pred padcem v vodomanj sesanja bazenskega dna
  • podaljšana sezona za od tri do štiri mesece

Pri EMA bazeni pa ob strehah ponujajo različna druga pokritja - rolete, termalna pokrivala, hidravlična bazenska pokrivala …

Strehe, ki sodijo k EMA bazenom, so lepo dizajnirane, tako da se za umeščenost v okolje ni potrebno bati. | Foto: Strehe, ki sodijo k EMA bazenom, so lepo dizajnirane, tako da se za umeščenost v okolje ni potrebno bati.

5. Vodne atrakcije in obala

Dodatna oprema bazena ni namenjena zgolj uporabi in užitkom, predstavlja tudi pomemben estetski moment. Bazen, ki ga krasi vodni slap, na lepo urejeni obali pa se bohoti masivna in estetsko dovršena solarna prha,je za oči uporabnikov in obiskovalcev gotovo bolj privlačen kot tisti, ki teh dodatkov nima. Če k temu dodamo elegantno podvodno osvetlitev, ki zažari ponoči, je učinek v smislu estetike toliko večji.

Nekatere dodatke lahko bazenu dodamo naknadno in med te spadata prav solarna prha in vodni slap. O večini pa je treba razmišljati že pred samo vgradnjo. Med estetskimi so na prvem mestu podvodne luči, med uporabnimi pa prav gotovo plavalni protitok, masažne šobe in talni gejzirji.

Lepoto bazena zaokroži obala. Urejena okolica je tista, ki naredi končni vtis. Možnosti je veliko, pri izbiri pa imejmo v mislih pomen kakovostnih materialov z dolgo garancijsko dobo in ustrezno odpornostjo na vremenske vplive. Dobra izbira je granitogres Lastra 20 mm, ki je na voljo v različnih vzorcih lesa ali kamna in ga lahko uporabimo za bazensko obalo, za terase in nenazadnje tudi za tla v notranjosti hiše. Vabljeni na www.ema-bazeni.si oz. v razstavni salon EMA v Hočah, kjer vam bodo z veseljem postregli z dodatnimi informacijami.

Ne spreglejte