Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2013,
14.23

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

notranje oblikovanje

Sreda, 20. 11. 2013, 14.23

6 let, 1 mesec

Barve znova vnašajo veselje v domove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Ob sivini, ki trenutno vlada v svetu notranjega oblikovanja, imajo svoj prostor tudi barve. To nam potrjuje tudi notranja oblikovalka, ki je našla sožitje med funkcionalnostjo in dizajnom.

Ob prihodu barvitih gospodinjskih aparatov italijanske znamke Smeg v Slovenijo so v trgovini Makeit pripravili predstavitev teh, nekoliko drugačnih, lahko bi rekli celo nostalgičnih ali retro elementov. V svojo ponudbo so namreč umestili stil iz petdesetih let prejšnjega stoletja, ki ga določajo mehke linije, zaobljeni robovi in navsezadnje čudovite barve, ki več kot očitno prostoru vdihnejo novo življenje.

Lastnik trgovine Luca Pavan nam je ob odprtju povedal, da ga veseli doprinos italijanskega dizajna v globalnem prostoru, navsezadnje pa je ponosen, da so prav oni v Slovenijo pripeljali to barvito paleto raznolikosti, ki jo ponuja Smeg.

Ob tem smo izkoristili priložnost in za nekaj vprašanj o aktualnih trendih v notranjem oblikovanju povprašali tudi Jade van Baaren, Britanko, ki v sodelovanju z možem opremlja in osvežuje domove po vsej Sloveniji. V prvi vrsti se po njenih besedah vse vrti okoli barv in sožitja le teh med seboj skupaj z elementi, ki prostor naredijo tak, kot je všeč nam, ki se vsak dan gibljemo in živimo v njem.

Kaj se pomikajo trendi v notranjem oblikovanju, ki bi jih veljalo poznati? V tem času vidimo vedno več prehoda na sodobno umetnost, tudi pri notranjem oblikovanju, posledično nam tako te specifične oblike sledijo tudi v kuhinjo. V tem kontekstu mi je všeč znamka Smeg s svojo modno obliko hladilnikov in preostalih gospodinjskih aparatov, ki se odraža z zaobljenimi robovi, ti pa omehčajo njihovo obliko. Zato se dobro skladajo s preostalimi elementi v kuhinji in jo posledično tudi nekoliko popestrijo. Nekakšen trend bele barve v kuhinjah se še vedno dobro drži, a ljudje se vedno bolj pogosto odločajo, da bodo v svoj vsakdan vnesli tudi nekaj barve, kar pa jim ti hladilniki zagotovo nudijo. Tako postanejo osrednji del prostora in poskrbijo za tisto nekaj, kar nas vedno znova pritegne h kuhanju.

Kako ste se sami spoznali s temi retro oblikami in barvami, ki jih omenjate? Deset let nazaj sem prenavljala svoje londonsko stanovanje. Ker sem si želela več prostora, smo porušili eno izmed sten in naredili večji prostor, ki pa je potreboval še nekaj več, da smo ga poživili. Iskala sem predvsem karakter, ki sem ga v preostale dele stanovanja dobro vtkala, želela sem dizajnerski kos, ki mi bo skozi igrivost dajal kreativni navdih in hladilnik rdeče barve je bil zato logična izbira. Ker so me fascinirali lepo zaobljeni robovi, sem se z možem nekako izpogajala, da lahko danes že skoraj desetletje v naši sredini stoji prav Smegov kreativni navdih. Sama sem namreč pred delom v notranjem oblikovanju delala kot šefica kuhinje v priznanih restavracijah, zato mi je prostor, v katerem kuham, izredno pomemben.

Prav to je tudi naslednje vprašanje. Bi lahko rekli, da je prav kuhinja najpomembnejši prostor v stanovanju? Poleg spalnice je zelo pomembna tudi kuhinja. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, kar lahko tudi potrdim. (smeh) Do moškega srca se namreč dokoplješ tudi skozi kuhinjo. Vedno več ljudi in mojih naročnikov se zaveda pomena opreme njihove kuhinje, saj jim mora ta čim bolje služiti, tako funkcionalno kot tudi ambientalno, saj v kuhinji preživimo kar lep del prostega časa. Pred tem so ljudje gledali le na funkcionalnost, kar je v večini primer pomenilo zelo veliko neskladja med različnimi elementi, danes pa se stvari obračajo in vedno več je tistih, ki mislijo tudi na dobro umestitev različnih elementov v prostor na način, da bodo med seboj kar najbolje prostorsko komunicirali. Danes lahko k sreči izberemo popoln paket v razmerju med tehnologijo, funkcionalnostjo in obliko.

Na kaj bi sicer morali paziti med umeščanjem različnih elementov v prostor? Mislim, da so tu zelo pomembne barve. Če so tisti stalni elementi v naši kuhinji v prvi vrsti le v eni barvi, potem si moramo pomagati tako, da poiščemo tiste gospodinjske aparate in posamezne elemente, kot sta tudi štedilnik in pečica, ki bodo prostoru dali tisto osebno noto, ga navdahnili z energijo, ki se bo skladala z našo. Ko sem sama toliko let nazaj razmišljala o tem, mi je rdeča barva v obliki hladilnika izredno dobro priskočila na pomoč pri doseganju tega cilja.

Čeprav je v osnovi zasnovan na podlagi vpliva iz petdesetih let prejšnjega stoletja, ima danes še vedno v sebi močno noto sodobne umetnosti oblikovanja, in to je pomembno, ko sestavljamo prostor, v katerem se bomo nato dnevno gibali še desetletja. Nekaj podobnega lahko vidimo pri velikih projektih, ko denimo nek skedenj preoblikujejo v domovanje in ob tem izkoristijo vse elemente oblikovanja, kar jih premore sama struktura prostora in materiali, ki so v njem ter na tem gradijo celotno zgodbo. Star les, vpet med sodoben dizajn in elemente, ki povezujejo dve različni obdobji.

Bi lahko rekli, da vas prostor kot tak lahko navdihuje, vam pomaga pri boljšem razpoloženju? Sama obožujem ta rdeči doprinos k mojemu najljubšemu prostoru v stanovanju, saj me energija, ki jo oddaja resnično že navsezgodaj zjutraj postavi pokonci in pripravi na nove izzive. Dom mora biti namreč tisto pribežališče, kjer se lahko popolnoma sprostimo in izrazimo samega sebe. Ko enkrat to dosežemo nam lahko, kot ste že omenili v vprašanju, služi tudi kot navdih.

Ne spreglejte