Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2012,
11.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 15. 6. 2012, 11.06

6 let, 6 mesecev

Arhitekturna svetovalnica: unikatna s pridihom starega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V 150 let stari hiši, nekdanjem šiviljskem salonu, bo nastala trgovina s spominki in unikatnimi izdelki. Takšna pa bo tudi notranja oprema prostora, unikatna s pridihom starega.

Bralka se je na arhitekte iz Arhitekturne svetovalnice obrnila z naslednjimi izhodišči:

Prihajam iz manjšega kraja na Dolenjskem in nameravam v enem mesecu preurediti in na novo opremiti prostor, ki bo namenjen trgovinski dejavnosti. V njem bi rada uredila majhno trgovino s spominki in unikatnim, izvirnim darilnim programom. Izdelki bodo izključno slovenskega porekla (nekateri tudi s certifikati) in od slovenskih oblikovalcev, ki delajo iz lesa, stekla, keramike, blaga in podobno.

Trgovina bo v pritličnem prostoru, v katerem je skoraj 60 let obratoval šiviljski salon moje babice. Površina prostora meri dobrih 10 kvadratnih metrov, ima velik vhod z izložbo (zapre se z ruleto), ki gleda na pločnik in cesto, ima tudi veliko okno in vrata, ki vodijo v zasebne prostore. Stropi so zelo visoki, kar je za hišo, staro 150 let, značilno.

Prostor bi rada opremila stari hiši primerno, v notranjo opremo pa bi želela vključiti star Singerjev šivalni stol in čim več polic ali omaric, v katerih bi se izdelki nahajali. V prostor bi morali dati še pult ali pisalno mizo za računalnik in blagajno. Zanima me tudi, kako naj prebarvam stene in kakšne luči naj namestim, da bo dovolj svetlobe. Kot že rečeno, pa me najbolj zanima razporeditev polic, njihov material in barva.

Pošiljam na roke narisan načrt. Upam, da mi boste pomagali in olajšali opremljanje prostora, da bo topel in domač. Da bodo stranke z največjim veseljem stopale skozi njegov vhod.

Nostalgija s trendovskim pridihom

Strokovne rešitve pojasnjuje Nina Juratovec iz Arhitekturne svetovalnice:

V tako stari hiši prostor že kar sam po sebi kliče po dejavnosti, ki ga bo dopolnjevala. Prej šiviljski salon bo po novem postala majhna trgovina z dušo in unikatnimi izdelki. Prav taka pa mora biti tudi notranja oprema: unikatna s pridihom starega. Bolj kot trgovina mora prostor delovati kot "dnevna soba".

Glede na majhno kvadraturo je treba prostor čim bolje izkoristiti. Za zgled smo se obrnili na stare trgovine, ki so prodajale skoraj vse. Ponavadi z zelo majhno tlorisno površino, ki jo je bilo treba dodobra uporabiti. Prostora na tleh je hitro zmanjkalo, zato pa je bila tudi višina, ki jo je bilo vedno na pretek. Prednost starih hiš so vsekakor tudi visoki stropovi, ki glede na današnje standarde velikokrat omogočijo rešitev prostorske stiske.

Materiali in barve prav tako izpričujejo nostalgijo, vendar v trendovskem duhu. Prevladujejo lesene police iz masive s prekrivno krem barvo za osnovo, dopolnjujejo pa jih dodatki v različnih odtenkih, sami prodajni izdelki ter barvaste viseče luči.

Steno v "turkizni" barvi ohranimo, na preostalih pa odstranimo omet do konstrukcije, če se na njej pokaže kaj zanimivega, sicer tudi tu čez površine zapeljemo valček oziroma nalepimo tapete. Glede na to, da je hiša stara 150 let, lahko pričakujemo, da bo struktura stene pod ometom najverjetneje zelo pestra in zanimiva. Stene nato samo še pobarvamo v bolj umirjenem, svetlem tonu.

Strop je že sam po sebi zanimiv, saj je dvakrat obokan. Tudi tam odstranimo omet in pobarvamo tako, da se poudari linije prevojev.

Ker je lepo ohraniti tudi del 60 let starega šiviljskega salona, so kosi šiviljske opreme razstavljeni povsod po novi trgovini, na novih policah.

Police so sestavni del celotnega videza nove trgovine. Začetek imajo v izložbenem oknu, kjer se ujamejo z delitvijo stekel, nadaljujejo pa se vzdolž stene, prek okna in še naprej ter tako zaobjamejo skoraj celoten prostor. Police pri tleh postanejo predali in omarice, tam, kjer je prostor treba pridobiti za blagajno in računalnik, pa se spremenijo v delovni pult. Celoten kompleks polic je popolnoma fleksibilen in uporaben za razstavljanje poljubnih izdelkov. Na sredini trgovine je okrogla miza, ki deluje kot središče in je hkrati tudi kraj za prodajo izdelkov.

Osvetlitev v tako majhnem prostoru ne sme biti premočna, saj si želimo izdelke predstaviti v "najboljši luči", hkrati pa ustvariti topel in intimen prostor. Luči se z visokega stropa spuščajo proti tlom na različnih višinah, kar ustvarja dinamičen efekt. Obstoječo visečo luč ohranimo, predlagamo pa dokup podobnih luči, ki jih je mogoče po želji pobarvati.

Poleg visečih luči s stropa pa so predvidene tudi manjše reflektorske luči, ki osvetljujejo posamezne izdelke ali pa z njimi samo dodatno svetlobno razživimo prostor. Ker je tlorisna površina majhna in ker je na eni strani veliko okno, na drugi pa steklena izložba in vhod, je dnevne svetlobe precej, zato močne luči niso potrebne.

Ne spreglejte