Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
21.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kava kofein koncentracija

Nedelja, 1. 9. 2013, 21.50

8 let

S skodelico kave v nov dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začnite dan z nasmehom. Če ta ne pomaga, si pripravite skodelico kave, ki vam bo pomagala, da se boste lažje spopadli z obveznostmi delovnega tedna.

"Ljudje pogosto mislijo, da je kava le lepša beseda za kofein," pravi doktor Rob van Dam s harvardskega inštituta za javno zdravstvo. "Pravzaprav pa je kava zelo kompleksna pijača, ki vsebuje več sto različnih kemičnih spojin." Kavo pridelujejo v več kot 70 državah širom po svetu, z njo pa se že dolgo ukvarjajo tudi zdravstveni strokovnjaki, ki v ospredje postavljajo vprašanje, ali kava našemu zdravju škoduje ali ga celo izboljša.

Ena od zadnjih študij, navaja van Dam, kaže, da pražene jagode (kavna zrna so namreč jagode kavovca, ne pa zrna), ki jih v mleti obliki brez sladkorja in mleka uživamo v priporočenih odmerkih, magično učinkujejo na naše zdravje. Kofein – legalno poživilo V prvih jesenskih dneh, ko se kdaj pa kdaj zbudimo v megleno jutro in je vstati iz postelje še posebej težko, lahko torej prav skodelica kave pripomore k boljšemu počutju. Nekateri kavi pravijo celo "legalno poživilo", saj so z njo celo vrhunski športniki dosegali boljšo zmogljivost pri treningu in tekmovanjih. Kot piše New York Times, kofein "dokazano poveča število maščobnih kislin, ki krožijo po krvnem obtoku, to pa ljudem omogoča, da tečejo ali kolesarijo dlje." Po nekaterih podatkih naj bi kar pri dveh tretjinah testiranih Olimpijcev v urinu našli sledi kofeina.

Kava vas naredi pametnejše Kafein prav tako blokira nevrotrasmiterje, ki jih naši možgani povezujejo s spanjem oziroma utrujenostjo. S skodelico kave lahko začasno povečamo budnost, še posebej takrat, ko nam spanja primanjkuje. "Ko premalo spite in si pripravite skodelico kave, se bo izboljšala vaša učinkovitost," je prepričan Harris Lieberman, vojaški psiholog. "Reakcijski čas, pozornost, logično razmišljanje in nasploh vse kompleksne funkcije, ki jih povezujemo z inteligenco, se izboljšajo."

Če se torej v prvi septembrski delovni teden podajate brezvoljni in utrujeni, le pristavite za kavo. Po skodelici omamne tekočine se boste počutili polni moči, misli se bodo zbistrile in lažje se boste spopadli z delovnimi izzivi.

Ne spreglejte