Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
8. 11. 2016,
11.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Toyota električni avtomobili

Torek, 8. 11. 2016, 11.52

6 let, 6 mesecev

Toyota pred pomembnim strateškim preobratom?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Po za zdaj še neuradnih napovedih je začela Toyota razvijati električni avtomobil daljšega dosega. Za največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu, ki je do zdaj prihodnost videl predvsem v vozilih na gorivne celice, bi bil to precejšen strateški preobrat.

Toyota mirai je avtomobil s pogonom na vodikove gorivne celice. Pri Toyoti so bili prepričani, da je zaradi svojega dosega in trajanja polnjenja, ki je primerljiv s klasičnimi bencinskimi oziroma dizelskimi avtomobili, najprimernejša oblika alternativnega avtomobila prihodnosti. | Foto: Jure Gregorčič Toyota mirai je avtomobil s pogonom na vodikove gorivne celice. Pri Toyoti so bili prepričani, da je zaradi svojega dosega in trajanja polnjenja, ki je primerljiv s klasičnimi bencinskimi oziroma dizelskimi avtomobili, najprimernejša oblika alternativnega avtomobila prihodnosti. Foto: Jure Gregorčič

Toyotin avtomobil prihodnosti je bil do zdaj mirai na vodikove gorivne celice

Napovedi o novem Toyotinem projektu so za zdaj še neuradne, pri največjem svetovnem proizvajalcu avtomobilov pa jih niso ne potrdili ne ovrgli, poroča japonski Nikkei. Potrditev takih načrtov bo pomenila velik strateški preobrat Toyote, kjer so do zdaj kot alternativni pogonski vir prihodnosti predstavljali predvsem hibridna vozila in vozila na vodikove gorivne celice.

Lani so na ceste poslali serijskega miraia, ki je sicer pritegnil veliko pozornosti in tudi naročil kupcev, a kot kaže, Toyoto skrbi še vedno prepočasno širjenje drage polnilne infrastrukture. Za zdaj še ni znano, ali bi razvoj električnih avtomobilov upočasnil razvoj vozil, kot je mirai. Toyota namreč ni bila edina s tovrstnimi vozili, izdelovali so jih tudi pri Audiju in Mercedes-Benzu.

Električni toyota RAV4 je bil eden redkih poskusov največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu z električnimi vozili.  | Foto: Toyota Električni toyota RAV4 je bil eden redkih poskusov največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu z električnimi vozili. Foto: Toyota

Elektrika do zdaj ni bila Toyotina prioriteta

Toyota je pred leti v sodelovanju s Teslo Motors v ZDA izdelovala električno različico svojega športnega terenca RAV4 in mestnega malčka iQ, sicer pa so bili do zdaj na področju električnih vozil precej manj aktivni kot nekateri drugi avtomobilski proizvajalci. Japonci zato zaostajajo za družbami, kot so Tesla, naveza Renault-Nissan …

Potencial električnih avtomobilov so priznavali za primere kratkih vsakodnevnih migracijskih voženj, zdaj pa napovedi kažejo razvoj avtomobila z dosegom okrog 300 kilometrov. Iz poročila Nikkei ni znano, ali ta doseg pomeni vožnjo v realnem prometu ali pa uradni doseg po japonskih merilnih standardih.

Japonci domnevno razvijajo električni športni terenec oziroma crossover, ki bi ga izdelali do leta 2020 in ga promovirali v sklopu olimpijskih iger v Tokiu.

Odločitev zaradi popularizacije elektrike v ZDA in na Kitajskem?

Toyota se je zavezala, da bo imela do leta 2050 v svoji ponudbi svojih vozil le še brezogljične avtomobile. Prehod na elektriko bi bil Toyotin odgovor na vse ostrejša merila v ameriški zvezni državi Kalifornija, pa tudi na povečan poudarek na električnih avtomobilih na Kitajskem.

Ne spreglejte