TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 14.42

8 let

Svetelšek potrjuje krepitev položaja Petrola v regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Generalni direktor Petrola Aleksander Svetelšek je za portal Energyobserver razkril, da podjetje namerava v Slovenijo in države zahodnega Balkana vložiti okoli 400 milijonov evrov.

Vlaganja v regijo naj bi bila realizirana v štirih ali petih letih, njegove besede povzema beograjska tiskovna agencija Beta.

Zainteresirani za nakup podjetij na Balkanu Svetelšek je napovedal, da bo del teh investicij porabljen za nakup družb v regiji. Za manjše nakupe bo Petrol koristil lastna sredstva, za večje pa se je pripravljen tudi zadolžiti pri bankah. "Na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Kosovu in Črni Gori obstajajo dobra podjetja, za nakup katerih smo zainteresirani, a smo odprti tudi za vse ostale oblike sodelovanja," je dejal Svetelšek. Razkril je še, da se Petrol trenutno pogovarja z nekaj podjetji na Balkanu iz naftnega in plinskega sektorja.

Razmišljanja o vlaganju v elektroenergetiko Letos namerava Petrol po besedah njegovega prvega moža v naftno in plinsko energetiko v jugovzhodni Evropi vložiti okoli 50 milijonov evrov. Družba ob tem razmišlja tudi o vlaganju elektroenergetiko, vendar glede tega še ni sprejela nobene končne odločitve. "Ocenili smo, da je v regiji še tvegano vlagati v proizvodnjo elektrike," je še dejal Svetelšek.

Usmeritev na trge jugovzhodne Evrope Usmeritev na trge jugovzhodne Evrope sicer nakazuje že strateški poslovni načrt skupine Petrol za obdobje 2010-2014, ki ga je 20. maja potrdil nadzorni svet družbe. V skladu s tem načrtom želi Petrol do leta 2014 postati regijska multinacionalna družba.

Petrol bo največ, 54 odstotkov celotnega deleža 428 milijonov evrov predvidenih investicij, namenil za trge jugovzhodne Evrope, 17 odstotkov bo namenjenih za investicije v naftno-trgovsko dejavnost v Sloveniji, 29 odstotkov pa v plinsko, okoljsko in ostalo energetsko dejavnost, je že takrat pojasnil Svetelšek.

Ne spreglejte