TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 9.03

8 let

Športniki - cariniki obeležili 40-letnico carinske unije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes mineva 40 let od vzpostavitve carinske unije, ki velja za enega od temeljev EU.

Slovenska carinska uprava se je obeležitvi 40-letnice nastanka evropske carinske unije, katere članica je od 1. maja 2004, pridružila z akcijo, v kateri so športniki, zaposleni v Carinski upravi, na obletnico opozarjali potnike na petih izbranih mejnih prehodih.

Carinska uprava ima v svojih vrstah 17 slovenskih športnic in športnikov Carinska uprava ima na podlagi sporazuma o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev v svojih vrstah 17 slovenskih športnic in športnikov. V današnji akciji jih je sodelovalo devet, in sicer smučarska tekačica Maja Benedičič in alpski smučar Bernard Vajdič na Obrežju, smučarja Ana Drev in Aleš Gorza na Gruškovju, smučarski tekačici Vesna Fabjan in Katja Višnar na Brniku, smučarka Petra Robnik in deskar Rok Flander v Metliki ter strelec Izidor Hreščak v Sečovljah. Športniki so potnikom delili zloženke in razglednice s podatki o carini, njeni zgodovini in nalogah ter praktičnimi informacijami za potnike.

Alpski smučar Aleš Gorza je na Gruškovju povedal, da se je s podrobnostmi o carinski uniji seznanil pred nekaj meseci, s tokratno akcijo pa skuša dejstva o tem pojasniti tudi potnikom, ki prečkajo mejo. Ob tem je dodal, da se mu vsaj po teh dveh urah delo med "kolegi" cariniki vendarle zdi nekoliko lažje od napornih treningov pred in med sezono.

"Sicer pa smo športniki ves čas veliko na poti, zato nam takšni meddržavni dogovori, kot je carinska unija pa tudi schengensko območje, precej olajšajo in skrajšajo naporna in dolga potovanja," je še povedal alpski smučar, ki sicer živi v Črni na Koroškem, kjer meje z Avstrijo praktično ne občuti več.

Sodelovanje med evropskimi cariniki je na zelo visoki ravni Direktor Carinskega urada Maribor Milan Jarnovič je povedal, da so se za akcijo odločili, da bi z njo opozorili na jubilej ob padcu "carinskih mej". Kot je povedal, je sodelovanje med evropskimi cariniki na zelo visoki ravni, se je pa delo po vstopu Slovenije v omenjeno unijo zelo spremenilo, saj so namesto malega slovenskega območja postali odgovorni za veliko večje ozemlje Evropske unije, zato je medsebojno sodelovanje evropskih carinskih uprav še toliko bolj pomembno.

Sicer pa je na vprašanje, ali carinikom zaradi padanja meja zmanjkuje dela, je Jarnovič odvrnil, da jim dela nikakor ne zmanjkuje, bo pa zdaj bolj v ospredju tisti del njihovih nalog, ki je bil javnosti doslej morda nekoliko skrit.

"Ljudje so nas poznali predvsem po tem, da smo stali na mejnem prehodu in spraševali po tistem, kar so potniki vozili med prtljago. Dejansko pa je carina veliko več od tega, saj delamo statistiko notranjega prometa Slovenije s celotno Evropsko unijo ter se trudimo opravljati postopke tako, da so čim manj moteči za gospodarstvo, obenem pa zagotoviti upoštevanje predpisov," je še dejal direktor mariborskega carinskega urada, ki je svoje delo kot carinik začel opravljati natanko leto dni pred ustanovitvijo carinske unije.

Ne spreglejte