TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2016,
11.19

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mešane borilne veščine UFC SiOL TV

Četrtek, 25. 2. 2016, 11.19

2 leti, 6 mesecev

Športne borbe na SiOL TV – 1. del

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na SiOL TV in TViN si lahko po novem ogledate ekskluzivne prenose borilnih športov iz petih različnih lig: UFC, Bellator, Glory, Final Fight Championship in World Series of Boxing.

Prenosi so na voljo na programskem mestu 525 oz. TV-kanalu Fight Channel PPV. TV-kanal je večino časa dostopen vsem uporabnikom SiOL TV, v času ekskluzivnih prenosov v živo pa so ti plačljivi oziroma je plačljiv 24-urni dostop do njih. V tem času (24 ur) se dogodek predvaja večkrat, kar pomeni, da si ga lahko uporabniki tudi večkrat ogledajo.

Poglejmo si, kakšne borbene poslastice na najvišji ravni si boste lahko na Fight channel PPV ogledali in kakšne so značilnosti posameznih lig. V tem članku se bomo posvetili ligi UFC, ki je med mešanimi borilnimi športi to, kar je liga prvakov v nogometu, jutri pa se bomo ozrli še po preostalih ligah.

Ultimate Fighting Championship (UFC) je prvo in največje profesionalno združenje borcev mešanih borilnih športov (mixed martial arts ali MMA) na svetu, pod okriljem te organizacije, ki promovira in prireja borbe MMA, pa se borijo najbolj zveneča imena iz sveta tega športa.

Prvo tekmovanje (UFC1) je potekalo 12. novembra 1993 v areni McNichols v Denverju, v finalu pa sta se spopadla Nizozemec Gerard Gordeau in Brazilec Royce Gracie. Tistega večera je slavil Brazilec, ki je s svojim znanjem juijitsuja v predajo prisilil tri nasprotnike v vsega skupaj petih minutah in s tem povzročil revolucijo v mešanih borilnih veščinah. Gracie še danes velja za eno najvplivnejših osebnosti v tem športu.

UFC je oral ledino tudi na področju televizijskih prenosov mešanih borilnih športov. 12. novembra 2011 je ameriška televizijska hiša FOX prvič predvajala dogodek v organizaciji UFC. Finalni dvoboj med Portugalcem Juniorjem dos Santosom in Američanom Cainom Velasquezem, ki ga je dobil Santos, si je v ZDA v povprečju ogledalo rekordnih 5,7 milijona gledalcev, dogodek pa je v nekem trenutku pred male zaslone privabil kar 8,8 milijona Američanov. Danes borbe v ligi UFC predvajajo v 150 različnih državah, organizatorji pa so v dobrih 13 letih izvedli kar 148 različnih dogodkov.

UFC od leta 2013 naprej prireja tudi ženske dvoboje. Američanka Ronda Rousey je 23. februarja tega leta postala prva UFC-prvakinja (v bantamski kategoriji), ta naslov pa ji je uspelo zadržati vse do lanskega novembra, ko ji ga je odvzela rojakinja Holly Holm.

Od brutalnih borb brez pravil do športa, kot ga poznamo danes Priljubljenost mešanih borilnih veščin je po zaslugi UFC strmo naraščala, skozi leta pa so se spreminjala tudi pravila lige. Prvotni dogodki v organizaciji UFC so se precej razlikovali od današnjih: sledili so formatu turnirja, posamezne borbe niso bile časovno omejene, tekmovalci pa niso bili razporejeni po divizijah, kar je pomenilo, da se je lahko lažji nasprotnik spopadel tudi s sumoborcem.

Glavna značilnost zgodnjih UFC-dogodkov je bila, da (skoraj) ni bilo pravil (na začetku ni bilo niti sodnikov), zaradi česar so bili ti izjemno brutalni. Grizenje in vtikanje prstov v nasprotnikove oči ter udarci v dimlje so bili od nekdaj prepovedani, dovoljeni pa so bili udarci z glavo ter vlečenje nasprotnika za lase in usta (t. i. ribiška kljuka).

V poznejših letih je UFC opustil turnirski format, postopno pa so sprejemali tudi strožja pravila. Danes so tekmovalci glede na težo razvrščeni v deset različnih kategorij – od slamnate (do 51 kilogramov) do super težke (nad 120 kilogramov) –, vse borbe pa potekajo pod enotnimi pravili za mešane borilne veščine, ki so jih v ZDA sprejeli leta 2000 in po katerih se ravna večina profesionalnih lig, ne le UFC.

UFC dvoboji se odvijajo v osmerokotnem ringu (oz. kletki), poimenovanem oktagon. Ta je sestavljen iz podstavka s premerom 9,1 metra, ki ga prekriva platno in 1,8 metrov visoke kovinske ograje, ki je na vrhu in v kotih zaščitena s peno. V oktagon in iz njega vodi dvoje vrat, ki jih na začetku vsakega kroga zaprejo. Med bojem so lahko v njem samo oba tekmovalca in en sodnik, tekmovalci pa oktagona med dvobojem ne smejo zapuščati.

V oktagonu veljajo tudi posebna pravila "oblačenja." Tekmovalca se borita v uradno priznanih hlačkah in bosa, del obvezne opreme so ščitniki za zobe in moda ter rokavice z rahlo oblazinjenimi členki.

Organizacija dvobojev v rokah predsednika UFC Čeprav UFC nima uradnega sistema razvrščanja tekmovalcev, ima vsaka težnostna kategorija svojega prvaka. Kdo potem odloča, katera tekmovalca se bosta med seboj borila? To opravilo je prepuščeno predsedniku UFC Dani Whiteu, ki se pri določanju tekmovalcev zanaša na svoj sistem razvrščanja.

White meni, da lahko na ta način organizira atraktivne dvoboje, hkrati pa se izogne korupciji. Šele ko se tekmovalec v oktagonu dovolj izkaže, lahko upa na to, da se bo za naslov svetovnega prvaka pomeril z aktualnim šampionom v svoji kategoriji.

Ne spreglejte