Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022 olimpijske igre Pjongčang 2018

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

XXIV. zimske olimpijske igre (Peking, 4. februar–20. februar 2022)

Dobrodošel, Peking, kjer snega ni na pretek, šteje le zlato, številke pa v nebo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
olimpijske igre Peking 2022 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Južna Koreja je na nedeljski zaključni slovesnosti XXIII. zimskih olimpijskih iger predala zimsko žezlo Kitajski, natančneje Pekingu. Ta bo februarja čez štiri leta gostil tekmovanje petih krogov in postal prvo mesto, ki bo priredilo tako poletne kot zimske OI. Priprave na nov spektakel potekajo že dolgo, kar nekaj objektov že stoji, emblem ZOI je že ugledal luč sveta … In skrbi? Kitajci se bojijo predvsem dveh stvari: občutnega prekoračenja predvidenega osnovnega proračuna in tega, da jih ne bo pri vrhu po številu kolajn. V bitki za čim več zlatih odličij - le ta bodo nekaj štela - pospešeno sodelujejo s tujimi strokovnjaki, tudi Slovenci. Za sneg, predvsem tistega umetnega, pravijo, da bodo poskrbeli v zadostnih količinah.

Peking na Kitajskem, Oslo na Norveškem in Almaty v Kazahstanu so se julija 2014 podali v boj za prireditev XXIV. zimskih olimpijskih iger leta 2022. Norvežani so pozneje umaknili kandidaturo, tako da so julija 2015 na posebnem zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) izbirali le med dvema. Peking je prejel 44 glasov, Almaty 40.

Kitajskemu glavnemu mestu so tako po poletnih olimpijskih igrah leta 2008 zaupali še gostiteljstvo zimskega spektakla. Kot prvemu v zgodovini.

Na treh predelih

Kitajci bodo igre priredili na treh območjih. Glavni bo Peking, kjer bosta potekala tako odprtje kot zaključna slovesnost iger, tam pa se bodo za odličja bojevali predvsem na ledu.

V Pekingu bodo domovali hokejisti, hitrostni drsalci, umetnostni drsalci, igralci curlinga in po "zahtevi" MOK tudi tekmovalci v big airu, skokih v deskanju, ki so olimpijski tekmovalni krst dočakali v Pjongčangu. Večina objektov v Pekingu že stoji, saj so jih že oziroma jih še bodo predelali iz objektov, v katerih so olimpijci tekmovali na poletnih igrah.

Pogled na Zhangjiakou - eno od treh območij, na katerih bodo potekali olimpijski boji. | Foto: Getty Images Pogled na Zhangjiakou - eno od treh območij, na katerih bodo potekali olimpijski boji. Foto: Getty Images

Preostala predela sta Yanqing (90 kilometrov severozahodno od Pekinga) in Zhangjiakou (220 kilometrov od Pekinga). Prireditelji obljubljajo odlične, predvsem pa hitre prevoze med tremi tekmovalnimi predeli.

Yanqing bo gostil alpske smučarje, ki bodo zaradi izjemno majhnih količin naravnega snega v tem predelu tekmovali na umetnem snegu, sankače ter tekmovalce v bobu in skeletonu. V Zhangjiakouu se bodo za odličja med drugim potegovali tekači na smučeh, biatlonci, smučarski skakalci, kombinatorci in večina deskarjev na snegu. Gradnjo večine objektov naj bi končali do izteka leta 2020.

Številke za rekordni poletni Peking v višave. Kako bo tokrat?

Kitajci upajo, da se bodo tokrat bolj držali prvotnega proračuna, saj kar nekaj objektov stoji še iz časa poletnih OI. | Foto: Reuters Kitajci upajo, da se bodo tokrat bolj držali prvotnega proračuna, saj kar nekaj objektov stoji še iz časa poletnih OI. Foto: Reuters

Začetni proračun za organizacijo poletnih olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu je znašal 4,6 milijarde ameriških dolarjev (3,75 milijarde evrov), a še zdaleč ni ostalo pri tej številki.

Z gradnjo modernih dvoran in dodatnim razvojem mesta, kot so opredelili stroške, so ga presegli za neverjetnih 35 milijard dolarjev. Peking je bil s 44 milijardami dolarjev (35,8 milijarde evrov) rekorder vse do Sočija in leta 2014, ko naj bi Rusi za zimske igre odšteli kar 55 milijard ameriških dolarjev (44,7 milijarde evrov).

Začetni proračun za zimske olimpijske igre 2022 znaša 3,9 milijarde ameriških dolarjev (3,2 milijarde evrov), saj so Kitajci prepričani, da bodo zaradi že obstoječih objektov porabili manj denarja. Mnogi se bojijo, da se bo številka na koncu krepko povzpela.

Brez športnih novosti, pa tudi brez NHL-ovcev?

Anže Kopitar v Pjongčangu ni mogel pomagati Sloveniji. V ligi NHL se nagibajo k temu, da tudi v Pekingu NHL-ovcev ne bi bilo. | Foto: Reuters Anže Kopitar v Pjongčangu ni mogel pomagati Sloveniji. V ligi NHL se nagibajo k temu, da tudi v Pekingu NHL-ovcev ne bi bilo. Foto: Reuters

Peking ne bo prinesel novih športnih disciplin, saj za dodatne športe v olimpijskem programu niso pokazali zanimanja. Se pa od olimpijskih iger po 38 letih poslavlja alpska kombinacija, v kateri so v Pjongčangu podelili zadnja odličja.

Mnogi se sprašujejo, ali bo na hokejskem turnirju lahko sodelovala vsa hokejska smetana z NHL-ovci. Teh v Južni Koreji zaradi odločitve vodstva lige NHL in lastnikov klubov, ki pravijo, da bi ob prekinitvi izgubili preveč denarja in gledalcev, ni bilo.

Če bodo obveljale pred dnevi izrečene besede komisarja najkakovostnejše hokejske lige Garyja Bettmana, jih tudi v Pekingu ne bo. "Prekinitve med sezono so za nas neverjetno moteče in neproduktivne," je dejal Američan in dodal, da bi raje videl hokej na poletnih olimpijskih igrah, saj v tistem času ne bi bilo treba prekinjati lige … Wu Dajing - edini Kitajec, ki je na igrah v Pjongčangu osvojil zlato kolajno. | Foto: Reuters Wu Dajing - edini Kitajec, ki je na igrah v Pjongčangu osvojil zlato kolajno. Foto: Reuters

V želji ne zgolj po kolajnah, temveč po zlatu naročili tujo stroko Peter Kotnik bdi nad kitajskimi deskarji. | Foto: Sportida Peter Kotnik bdi nad kitajskimi deskarji. Foto: Sportida

Če so Kitajci leta 2008 v Pekingu osvojili 100 kolajn (48 zlatih, 22 srebrnih in 30 bronastih) in končali na prvem mestu lestvice odličij, jih v Pekingu 2022 ne gre pričakovati pri vrhu. Pjongčang so zapustili z devetimi kot 16. reprezentanca glede na osvojene kolajne: hitrostni drsalec Wu Dajing je bil edini zlat, pripadlo jim je še šest srebrnih in dve bronasti odličji.

Bero bodo na domačih igrah poskušali kljub pomanjkanju tradicije pri zimskih športih precej oplemenititi. Pa ne le s katerokoli "barvo" odličja, želijo oziroma zahtevajo čim več zlata.

"Zlato in nič drugega. Preostale kolajne so nepomembne," pravi olimpijski podprvak v skeletonu Jeff Pain, ki znanje zdaj prenaša na Kitajce in ima še štiri leta časa, da svoje varovance pripravi na naslov(e) olimpijskih prvakov.

"Edini cilj čez štiri leta je zlato," je dejal umetnostni drsalni par Sui Wenjing in Han Cong, katerega srebro iz Pjongčanga so označili za poraz.

Kitajci v želji po prvih mestih in napredku zadnja leta privabljajo vse več tujih strokovnjakov. Med temi so tudi Slovenci. Tako so na primer Pavlija Čebulja vpeljali v svoje smučanje, oče slovenske deskarke Glorie Kotnik Peter Kotnik pa bdi nad njihovim deskanjem. Moška kitajska hokejska reprezentanca še ni sodelovala na OI, ženska trikrat. Leta 1998 v Naganu je končala na četrtem mestu. | Foto: Getty Images Moška kitajska hokejska reprezentanca še ni sodelovala na OI, ženska trikrat. Leta 1998 v Naganu je končala na četrtem mestu. Foto: Getty Images Zanimivo bo videti, kaj bo prikazala in kako naturalizirana bo njihova moška hokejska reprezentanca, ki je po kakovosti daleč za, na primer, južnokorejsko, ki je letos končala na zadnjem mestu iger. Pričakovati je, da bo kar nekaj Severnoameričanov, ki v ligi KHL igrajo za kitajski Kunlun, obleklo njihov dres. Peterica že ima kitajski potni list ...

Sanje, prihodnost, čistost, strast …

Decembra so razkrili emblem iger v Pekingu v modri, rumeni in rdeči barvi. Na vrhu gore je drsalec, pod njo pa smučar. Modra barva simbolizira sanje, prihodnost ter čistost ledu in snega, rdeča in rumena, ki ju najdemo tudi na kitajski zastavi, pa strast, mladost in vitalnost.

Emblem prihodnjih zimskih olimpijskih iger | Foto: Reuters Emblem prihodnjih zimskih olimpijskih iger Foto: Reuters

Ne spreglejte