Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
17.40

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi olimpijske igre Pjongčang 2018

Torek, 13. 2. 2018, 17.40

6 let, 2 meseca

Izkušnje Slovencev na OI

Najmlajši v vratih z največ OI izkušnjami, dva že v Sočiju, a brez minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Slovenska hokejska reprezentanca bo v sredo ob 13.10 proti Američanom začela drugi olimpijski turnir v samostojnosti države. Pred štirimi leti so Slovenci pripravili prvovrstno presenečenje in končali na sedmem mestu. Devetnajst od 25 risov, ki so v Pjongčangu, je bilo del izbrane vrste tudi v Sočiju. Preverili smo, kdo je pred olimpijskim debijem, kdo se že lahko pohvali z zadetkom na OI …

Rok Tičar in Blaž Gregorc sta že igrala na OI, vratar Gašper Krošelj bo dočakal debi, Anže Kuralt je bil že v Sočiju, a ni stopil na led, Ken Ograjenšek pa prav tako čaka na prve olimpijske minute. | Foto: Vid Ponikvar Rok Tičar in Blaž Gregorc sta že igrala na OI, vratar Gašper Krošelj bo dočakal debi, Anže Kuralt je bil že v Sočiju, a ni stopil na led, Ken Ograjenšek pa prav tako čaka na prve olimpijske minute. Foto: Vid Ponikvar  ​​​​​​

Najmlajši je že branil

Luka Gračnar je na eni tekmi branil že v Sočiju. | Foto: Reuters Luka Gračnar je na eni tekmi branil že v Sočiju. Foto: Reuters

Med trojico vratarjev je najmlajši Luka Gračnar, a 24-letnik ima več olimpijskih izkušenj kot kolega, 30-letni Gašper Krošelj in 28-letni Marija Pintarič.

Gračnar je namreč debi na tekmovanju petih krogov dočakal v Sočiju, kjer je v vratih večino tekem blestel Robert Kristan. Gračnar je med vratnicama stal na tretji tekmi skupinskega dela proti ZDA. Takrat so Slovenci izgubili z 1:5, gorenjski čuvaj mreže pa je proti NHL-ovcem zaustavil 23 strelov od 28.

Debitanta na modri črti

Tudi med stebri obrambe imamo dva debitanta, in sicer najmlajšega risa tokratne akcije, 23-letnega Jurija Repeta in osem let starejšega Luko Vidmarja. Preostala šesterica je olimpijske igre okusila v Sočiju. Edini od branilcev z zadetkom, ki sodeluje tudi v Pjongčangu, je Sabahudin Kovačević.

Luka Vidmar bo prvič nastopil na tekmovanju petih krogov. | Foto: Vid Ponikvar Luka Vidmar bo prvič nastopil na tekmovanju petih krogov. Foto: Vid Ponikvar

Sistem tekmovanja na OI

Na moškem olimpijskem hokejskem turnirju sodeluje 12 reprezentanc, razdeljenih v tri skupine. Zmagovalke skupin najboljša drugo uvrščena reprezentanca po skupinskem delu napredujejo neposredno v četrtfinale. Preostale reprezentance se, glede na vrstni red po skupinskem delu, med seboj pomerijo za preostale štiri četrtfinalne vstopnice (po sistemu 5. z 12., 6. z 11., 7. z 10. in 8. z 9.).

Prvič v olimpijskem napadu

Na olimpijski debi čakata še člana slovenskega napada: 33-letni Andrej Hebar, edini hokejski olimpijec iz slovenskega kluba, in 26-letni Celjan Ken Ograjenšek. Med 12-erico, ki je bila prisotna tudi v Sočiju, je bil na eni tekmi v postavi tudi Miha Verlič, a ni stopil na led, tako da bo v sredo vknjižil prve olimpijske minute. Podobno velja za Anžeta Kuralta, ki je prav tako odpotoval v črnomorsko letovišče, a takratni selektor Matjaž Kopitar nanj ni računal na nobenem srečanju.

Andreju Hebarju so se pri 33 letih uresničile hokejske sanje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Andreju Hebarju so se pri 33 letih uresničile hokejske sanje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvi zadetek za samostojno Slovenijo je pred štirimi leti dosegel Žiga Jeglič. Ob uvodnem porazu z Rusijo (2:5) je zadel dvakrat. S štirimi točkami (še dve podaji ima najbolj bogat točkovni olimpijski zbir). Zadetke so od ekipe, ki jo je v Južno Korejo odpeljal selektor Kari Savolainen, dosegli še Jan Muršak, Rok Tičar, Jan Urbas in Marcel Rodman.

Za Slovenijo sta pred štirimi leti zadela tudi Anže Kopitar (dvakrat) in "športno upokojeni" Tomaž Razingar (enkrat).

Več o izkušnjah risov z velikih tekmovanj si lahko ogledate v spodnjem prikazu, v modrem stolpcu so vse reprezentančne tekme, v zelenem svetovna prvenstva, v vijoličastem pa olimpijske igre

KLIKNITE za povečavo spodnje grafike

slovenska hokejska reprezentanca Južna Koreja OI | Foto:

VIR:HZS

 

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije v skupinskem delu

Sreda, 14. februar
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar
13:10* Slovenija – Slovaška

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

 

Seznam slovenske reprezentance za OI v Pjongčangu:

Vratarji: Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci: Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL),Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Jurij Repe (Kladno, češka druga liga, WSM)

Napadalci: Jan Muršak (Frölunda, švedska elitna liga SHL), Žiga Jeglič (Neftehimik Nižnekamsk, liga KHL), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Boštjan Goličič in David Rodman (oba Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Szekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL),Marcel Rodman (Tolzer Lowen, DEL2), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)

Selektor: Kari Savolainen
Pomočnik selektorja: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Pomočnik selektorja (vratarji): Gaber Glavič
Pomočnik selektorja (video analiza): Aleš Burnik
Svetovalec selektorja: Risto Dufva
Vodja ekipe: Dejan Kontrec
Tehnični vodja: Milan Dragan, Drago Terlikar
Zdravnik: Klemen Stražar
Fizioterapevt: Janez Mikolič, Jure Ferjanič
Predstavnik za medije: Rok Srakar

 

Ne spreglejte