Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 2. 2022,
6.30

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

9

Natisni članek

Slovenija OKS Urša Bogataj Urša Bogataj nagrada denar zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022

Nedelja, 6. 2. 2022, 6.30

2 leti, 2 meseca

Kakšne so denarne nagrade za olimpijske medalje?

Če bi Bogatajeva nastopala za Hongkong, bi obogatela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

9

Urša Bogataj | Zlata Urša Bogataj si bo z olimpijskim odličjem tudi finančno opomogla. | Foto Reuters

Zlata Urša Bogataj si bo z olimpijskim odličjem tudi finančno opomogla.

Foto: Reuters

Slovenska olimpijska junakinja Urša Bogataj bo za zlato odličje, ki si ga je priborila včeraj na mali skakalnici v Džangdžjaku v domovini prejela tudi denarno nagrado. Slovenski športniki lahko za olimpijsko zlato namreč pričakujejo 55 tisoč evrov od države in 20 tisoč od Olimpijskega komiteja Slovenije. Sliši se ogromno, a je to v primerjavi z nekaterimi drugimi državami drobiž.

Medtem ko so nagrade za medalje v mnogih državah domena nacionalnih olimpijskih komitejev, čeprav včasih s podporo vlade, nekatere nagrade izplačajo neposredno preko ministrstva za šport ali druge vladne službe. Slovenski športniki lahko nagrado za zlato olimpijsko medaljo pričakujejo po dveh poteh - 55 tisoč evrov od države in 20 tisoč evrov od nacionalnega olimpijskega komiteja, je pred začetkom iger poročala STA.

Urša Bogataj
Sportal Sanjski dan: Bogatajeva olimpijska prvakinja, Križnarjeva bronasta!

Zlata Bogatajeva si bo tako tudi finančno precej opomogla, kar je edino prav, a so nagrade Slovenije v primerjavi z nekaterimi drugimi precej nizke.

Kar 12 držav udeleženk letošnjih zimskih olimpijskih iger v Pekingu svojim športnikom, ki bi osvojili zlato medaljo, obljublja šestmestne denarne nagrade, je poročala ameriška poslovna revija Forbes. Zanimivo med najbolj radodarnimi ni Združenih držav Amerike, ki bo svoje olimpijce nagradila s "skromnimi" 32 tisoč evri.

In kdo je najbolj radodaren?

Največjo denarno nagrado za olimpijsko zlato ponuja Hongkong. Obljublja namreč osupljivih 550 tisoč  evrov. Druga na tem seznamu je Turčija s 330 tisoč evri, a gre pri tem bolj kot ne le za teoretične obljube, saj ne ena ne druga država doslej še nikoli nista osvojili medalje na zimskih olimpijskih igrah in tudi v Pekingu nimata športnikov, ki bi lahko posegli po zlatu. Če se to vendarle zgodi, bi bila to senzacija vredna prav vsakega obljubljenega centa.

Malezija, ki z dvema smučarjema šele drugič sodeluje na zimskih igrah, bi zlatemu olimpijcu plačala 205 tisoč evrov, veliko bolj realne možnosti za to, da poberejo 170 tisoč ameriških dolarjev, imajo italijanski športniki. Italijo so sicer lanski uspehi v Tokiu stali skoraj osem milijonov evrov.

Če bi koroškemu zobozdravniku Albinu Tahiriju, ki bo letos na smučarskih tekmah še drugič branil barve Kosova, uspelo pripraviti senzacijo in osvojiti zlato medaljo, bi lahko prejel obljubljenih 105 tisoč evrov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Če bi koroškemu zobozdravniku Albinu Tahiriju, ki bo letos na smučarskih tekmah še drugič branil barve Kosova, uspelo pripraviti senzacijo in osvojiti zlato medaljo, bi lahko prejel obljubljenih 105 tisoč evrov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ciper za zlato obljublja 145 tisoč evrov, Latvija 136 tisoč za zlato v posamičnem športu ter 410 tisoč evrov v ekipnem športu. Le malenkost nižjo vsoto, 130 tisoč evrov, je obljubila Madžarska, celo bronasti dobitnik si lahko obeta 75 tisoč evrov, bolgarskim športnikom je za zlato medaljo obljubljenih do največ 120 tisoč evrov.

Če bi koroškemu zobozdravniku Albinu Tahiriju, ki bo letos na smučarskih tekmah še drugič branil barve Kosova, uspelo pripraviti senzacijo in osvojiti zlato medaljo, bi lahko prejel obljubljenih 105 tisoč evrov od tamkajšnjega športnega ministrstva, olimpijski komite pa bi dodal še 9.500 evrov. Estonski olimpijski komite za osvojitev zlata obljublja malenkost manj kot 100 tisoč evrov med posamičnimi športi, ob tem pa bi bili deležni še mesečne športne štipendije. Med tistimi, ki obljubljajo šestmestno nagrado, so še Čehi, kjer je za zlato prav tako rezerviranih skoraj 100 tisoč evrov.

Urša Bogataj
Sportal Spogledovala se je s koncem kariere, zdaj olimpijska in slovenska junakinja

Le štiri države ne razmišljajo o nobeni obliki nagrade

Večina olimpijskih udeležencev lahko le upa na športni preboj, medtem ko išče skromne štipendije in redka sponzorstva, ki pogosto ne pokrijejo stroškov dolgoletnega treninga, opreme, zdravstvenih in potnih stroškov. Kljub temu bo kar nekaj srečnežev, ki se bodo uspeli povzpeti na olimpijski oder, prejelo zajetno denarno nagrado - če so seveda iz prave države, še piše STA.

Desetine držav športnikom, ki si bodo prislužili eno od 327 olimpijskih medalj v 15 športih, svojim kandidatom za odličja ponuja nagrade. Forbes je o tem pred igrami povprašal nacionalne olimpijske komiteje ali državne športne organe vseh 91 držav, ki sodelujejo v Pekingu. Po njihovih podatkih jih bo vsaj 32 izplačalo denarne nagrade za medalje, le štiri pa ne razmišljajo o nobeni obliki nagrade.

Močna ameriška ekipa si za zlato medaljo lahko obeta 32.500, za srebrno 19 in za bronasto 13 tisoč evrov nagrade. Ob tem lahko računajo še na nekatere druge ugodnosti, kot je zdravstveno zavarovanje, ki je na voljo športnikom ameriške ekipe. Tega plača Olimpijski in Paralimpijski komite ZDA, ki zbira sredstva preko neprofitne fundacije in za to ne prejema denarja od države.

 Petra Vlhova si za zlato lahko obeta skoraj 48 tisoč evrov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Petra Vlhova si za zlato lahko obeta skoraj 48 tisoč evrov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vlhovi se obeta 48 tisoč evrov

Sicer pa so Američani nekje v sredini in obljubljajo na primer dvakrat tolikšne nagrade kot Avstralci in Kanadčani, a komajda polovico tistega, kar obljubljajo Francozi in celo Romuni. Pri tem se lahko vsote razlikujejo med posamičnimi in ekipnimi športi, saj nekatere države športnikom iz ekipnih športov obljubljajo nižje nagrade. Na Slovaškem si tako lahko Petra Vlhova za zlato obeta skoraj 48 tisoč evrov, medtem ko bi njihovi hokejisti prejeli vsak po 14.500 evrov.

Način nagrajevanja se po pisanju Forbesa razlikuje tudi po tem, da nekatere države dobitnike nagrad obdavčijo, druge pa jih davčnih obveznosti oprostijo. To je kar dobrodošlo na Danskem, ki ima sicer skoraj najvišje davčne stopnje na svetu, vendar bodo dobitnikom podelili približno 13 tisoč evrov brez davka.

Urša Bogataj Nika Križnar
Sportal Prijateljici, ki sta uresničili sanje: Danes bova težko zaspali

Trenerju celo več kot športniku?

V Južni Koreji so nabor potencialnih prejemnikov nagrad razširili tudi na trenerje in na pomožno osebje. Medtem ko bo njegovo ministrstvo za kulturo, šport in turizem zlatemu olimpijcu izplačalo 33.500 evrov v ekipnem tekmovanju in 44.500 evrov za posamičnega prvaka, lahko glavni trener domov odnese še več, tudi do 56.500 evrov.

Prav vse države pa svojim uspešnim olimpijcem ne ponujajo posebnih denarnih nagrad. Med takimi sta Velika Britanija in Islandija, ki sicer športnikom zagotavljata druge vrste subvencij. Norveška, ki je na olimpijskih igrah v Pjongčangu leta 2018 s kar 39 medaljami zasedla prvo mesto, prav tako ne plačuje nagrad za osvojene medalje.

Urša Bogataj Nika Križnar
Sportal Svetovni sovražnik mu je lani preprečil veselje, ki ga je dočakal v Pekingu
Urša Bogataj Nika Križnar
Sportal Zgodovinski dan za slovenske skoke: dvojna medalja Urše Bogataj in Nike Križnar!
Matjaž Triplat
Sportal ''Včasih si mnogi niso znali predstavljati deklet v zraku''
Ne spreglejte