Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
3. 8. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre Soči 2104 Vanessa Vanakorn Vanessa Mae

Četrtek, 3. 8. 2017, 11.20

6 let, 4 mesece

Znanka s Krvavca Vanessa Mae znova sanja o olimpijskih igrah

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Potem ko se je njen olimpijski nastop v Sočiju s spornimi predhodnimi kvalifikacijskimi tekmami v Sloveniji sprevrgel v mednarodno afero, se je violinistična zvezdnica Vanessa Mae znova vrnila na tekmovalne smuči.

Še kdaj na olimpijske igre? | Foto: Reuters Še kdaj na olimpijske igre? Foto: Reuters

Medtem ko je Slovenijo zajel vročinski val, pa se je s tekmami nižje ravni na južni polobli že začela smučarska sezona 2017/18. Zanimiv je predvsem pogled na rezultate tekem v Tiffindellu v Južnoafriški republiki. Tam namreč pod tajsko zastavo in do zdaj tudi brez večjega rezultatskega uspeha nastopa Vanessa Vanakorn. Zveni znano? Gre za britansko violinistično zvezdnico s tajskimi koreninami Vanesso Mae, ki je leta 2014 nastopila na olimpijskih igrah v Sočiju.

Kako do ZOI?

Zdaj, kot vse kaže, 38-letnica pogleduje še proti februarskim olimpijskim igram v Pjongčangu. Do tam jo sicer vodi še dolga pot, saj so njene FIS-točke trenutno še globoko pod olimpijskim pragom. Če bi namreč Tajska na slalom ali veleslalom v Pjongčang želela poslati eno tekmovalko, bi ta morala izpolniti B-normo. Ta pa v obeh tehničnih disciplinah znaša manj kot 140 FIS-točk. Vanesa Mae ima na slalomski lestvici trenutno 557,07 točke (3306. mesto), v veleslalomu pa 350,27 (3166. mesto).

Priložnosti za lov na kakovosten rezultat bo imela še več kot dovolj. Kvalifikacijsko obdobje se bo končalo 21. januarja 2018. Panožne zveze in nacionalni olimpijski komiteje lahko tekmovalce prijavijo do 28. 1., igre pa se bodo začele 9. februarja.

Vanessa Mae je pred leti z violino nastopila tudi v Tivoliju. | Foto: Getty Images Vanessa Mae je pred leti z violino nastopila tudi v Tivoliju. Foto: Getty Images Znanka s Krvavca

Kje vse bo športna prestopnica iz glasbenih vrst lovila normo, še ni znano, po vsej verjetnosti pa se ne bo vrnila na Krvavec, kjer je ustrezne rezultate dosegla leta 2014. Za tiste tekme se je pozneje izkazalo, da so bile neregularne. Pri tem pa bode v oči, da po več kot dveletni sagi velja, da so bile tekme nameščene, zaradi česar so bili odgovorni za organizacijo tudi kaznovani, Tajki pa neposredne vpletenosti niso mogli dokazati.

Še več, FIS in MOK sta ji po odločitvi mednarodnega športnega sodišča v Lozani (CAS) iz junija 2015, ki je tekme na Krvavcu (17.–19. 1. 2014) označilo za nameščene, a pri tem Vanesso Mae razglasilo le za tekmovalko, javno priznala status olimpijke.

V zgodovinskih zapisih torej nikjer ne bo navedeno, da je pri prirejanju tekem na omenjenem slovenskem smučišču sodelovala tudi sama, temveč so za nepravilnosti poskrbeli izključno Slovenci ob navzočnosti delegata Mednarodne smučarske zveze Fabia De Cassana. Je le olimpijka, ki je normo dosegla na neregularnih tekmah.

Kronologija afere Vanessa Mae

Vanessa Mae | Foto: Reuters Foto: Reuters 17. in 19. 1. 2014: Tajska smučarka Vanessa Vanakorn nastopi na štirih tekmah na Krvavcu in osvoji zadostno število točk za izpolnitev mednarodne norme za nastop na olimpijskih igrah.
18. 2. 2014: Smučarka nastopi na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju in v veleslalomu osvoji zadnje mesto med 67 uvrščenimi tekmovalkami.
19. 2. 2014: Kot odmev na njen nastop se v smučarskih krogih pojavi sum o spornih kvalifikacijskih tekmah v Sloveniji. Tekme naj bi bile organizirane z jasnim namenom – tekmovalki zagotoviti nastop na ZOI. Pri tem naj bi se pojavili nepravilna merjenja časov, preračunljive vožnje nekaterih tekmovalk in prirejanje končnih rezultatov, na katerih je bilo zapisano ime (vsaj) ene smučarke, ki na Krvavcu ni sodelovala.
10. 3. 2014: Izvršilni odbor SZS zadolži Odbor za alpske discipline, da pregleda vse okoliščine domnevno spornih mednarodnih tekem na Krvavcu. Kmalu zatem Odbor za alpske discipline na predlog IO SZS oblikuje posebno komisijo, ki jo sestavljajo Matjaž Kranjc, Dušan Gorišek, Grega Benedik in Jurij Žurej.
10. 7. 2014: IO SZS se seznani s poročilom komisije in ostro obsodi vse nepravilnosti. Objektivno odgovornim izrečejo prepoved delovanja pod okriljem SZS, o ukrepih obvestijo tudi Mednarodno smučarsko zvezo.
11. 11. 2014: FIS smučarki izreče štiriletno prepoved delovanja na vseh dogodkih pod okriljem FIS, Slovencem na tekmi (Vlado Makuc, Borut Hrobat, Matjaž Goltez in Uroš Šinkovec) pa enoletno prepoved.
4. 12. 2014: Vanessa Mae vloži pritožbo na mednarodno športno sodišče (CAS) v Lozani.
19. 6. 2015: CAS ugotovi, da tekme na Krvavcu niso bile regularne, a sklene, da tekmovalkine neposredne vpletenosti v prirejanje tekem ni mogoče dokazati, zato razveljavi štiriletno prepoved nastopanja.
10. 8. 2015: Pravna služba Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) zastopnika Vanesse Vanakorn obvesti, da MOK ni nameraval razveljaviti njega olimpijskega rezultata.
23. 12. 2015: Okrožno tožilstvo v Kranju zavrne ovadbo policijske uprave zoper Makuca, Hrobata, Golteza in Šinkovca zaradi suma kaznivega dejanja.
1. 1. 2016: Vanessa Mae je v pogovoru za nemški magazin Der Spiegel omeni možnost tožbe FIS.
24. 2. 2016: FIS potrdi: za izjave smo se opravičili in namenili denar, ki ga bo Vanessa Mae po svoji izbiri posredovala v dobrodelne namene.
Ne spreglejte