Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
22.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

2

Natisni članek

svetovno prvenstvo Ilka Štuhec Ilka Štuhec Aare 2019

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 22.31

5 let, 2 meseca

Ilka Štuhec ob vrnitvi s SP

Zlati Ilki Štuhec se je odvalil kamen od srca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

2

Svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec je po spisani zlati pravljici že zapustila prizorišče svetovnega prvenstva v Aareju in se z zlato medaljo okoli vratu vrnila domov. Danes zvečer je z letalom iz Bruslja pristala v Zagrebu, kjer so jo že na letališču bučno pozdravili njeni navijači in družina. 

Ilka Štuhec in Lindsey Vonn
Sportal Ilka Štuhec pred kraljem podaljšala mandat smukaške kraljice

Ilka Štuhec je v nedeljo znova spisala zgodovino. Z brezhibno vožnjo si je v smuku podredila vso konkurenco in ponovila dosežek iz leta 2017, ko je v St. Moritzu prav tako stopila na najvišjo stopničko. Štuhčeva je biro slovenskih kolajn na svetovnem prvenstvu povišala na 22, danes pa je Štefan Hadalin poskrbel še za 23. oziroma štirinajsto pod samostojno zastavo. Po hudi poškodbi, ki ji je odvzela olimpijske sanje, se je Ilka vrnila kot šampionka. Da je odlično opravila svoje delo, je na smuku vedela že ob prihodu v cilj, ko je z dvignjenimi rokami in glasnim krikom tekmicam dala vedeti, da je svoj nastop opravila brez napak.  

Vtisov še ni zbrala

Štuhčeva tudi po prihodu domov še ni povsem dojela, kaj ji je uspelo. "Vtisov še nisem povsem zbrala, saj še nisem imela dovolj časa. Včeraj ni bilo konca obveznostim, malo smo se poveselili, danes pa smo šli na pot. Vse bo še prišlo za mano," je po vrnitvi domov dejala vedno nasmejana Ilka.

Ilka Štuhec ob prihodu v Zagreb (video: Planet):

Svetovna prvakinja v smuku je z nasmehom podoživela tudi vožnjo, ki ji je prinesla zlato odličje. "Med vožnjo sem zelo uživala. Štartale smo nekoliko nižje, da so bili pogoji vsaj približno za vse enaki. Že na rezervnem štartu je zelo pihalo, zato raje nočem vedeti, kaj je bilo še višje zgoraj. Ko sem prišla v cilj, sem pomislila, da bi bilo mogoče lahko celo dovolj. Nisem se spomnila, da bi naredila kakšno večjo napako ali izgube časa. Tisto čakanje v cilju je bilo kar naporno in po tem, ko je bila v cilju še Corinne Suter, se mi je zdelo, da je to to. Od srca se mi je odvalila skala," se spominja slovenska šampionka, ki je zmago tudi dobro proslavila.

Štuhčeva je na mesto zmage pripotovala v zasebnem letalu v družbi Mikaele Shiffrin, Wendy Holedener in Federica Brignone. Holedenerjeva in Shiffrinova sta se tako kot Štuhčeva na tem prvenstvu že okitili z zlatima kolajnama, Američanka je bila najboljša v superveleslalomu, Švicarka pa v alpski kombinaciji. "Na ta račun smo se že malo pošalile, da je zdaj še na Federici, da osvoji veleslalomsko zlato, potem bomo vedno tako letele," je v smehu pripomnila Štuhčeva.

Ob zmagi je zavriskal

Za novim naslovom svetovne prvakinje Štuhčeva ne stoji sama. Vedno ji je v oporo njena ekipa, ki jo sestavljajo mama Darja Črnko kot vodja ekipe, serviser Aleš Sopotnik, kineziologinja Anja Šešum in trener Grega Koštomaj, ki je vožnjo Štuhčeve videl le do prvega merjenja vmesnega časa. "Čustveno je bilo že med samo vožnjo, ko sem dobival podatke, kakšni so zaostanki oziroma prednosti Ilke. Videl sem samo prvi odsek njene vožnje, potem pa je izginila po progi. Ob prihodu v cilj sem bil zelo vesel, čeprav sem vedel, da moramo še počakati do konca tekme. Skrbele so me predvsem Avstrijke in Corinne Suter," se vožnje svetovne prvakinje spominja Koštomaj.

Grega Koštomaj o vožnji Ilke Štuhec (video: Planet):

Ko so tekmovalke druga za drugo zaostale za Ilko in je postalo jasno, da bo Štuhčeva svetovna prvakinja, je sledilo neizmerno veselje. "Potem sem zavriskal na hribu. Velika potrditev in zaslužena nagrada za Ilko za ves njen vložen trud, željo, motiv in odločnost, s katero se je podala na progo. To je tisto, kar želiš spodbuditi pri športniku, in potem rezultat ne more izostati," je prepričan Koštomaj.

Pesti stiskal v domačem naslanjaču

Še posebej čustveno je Ilkino vožnjo doma spremljal njen oče Igor Štuhec, ki je takoj vedel, da je stara in nova svetovna prvakinja svojo nalogo opravila odlično. "Z veseljem sem gledal tekmo že od začetka. Že na polovici proge se je videlo, da je odpeljala tako suvereno, da ni bilo kaj čakati," je svoje občutke ob vožnji hčerke z nasmehom razkril Štuhec.

Igor Štuhec ob uspehu Ilke (video: Planet):

Oče Ilke Štuhec tekme svoje hčerke največkrat spremlja od doma prek televizijskega zaslona, z njo doživlja tako vzpone kot padce. "Ko ji gre, jo gledam z veseljem, če pa ji ne gre, sem malo žalosten, ampak letos še ni bilo tekme, ko ji ne bi šlo. Mogoče res ni bila na vsaki tekmi med prvimi tremi, a tisto, kar naredi, naredi dobro," s pohvalami ni skoparil Štuhec, ki je Ilko sprejel v posebni majici z napisom in besedno igro No. 1 DownhIlka.

Časa za počitek ni

Kljub velikemu uspehu časa za počitek in proslavljanje ni. V prihodnjih dneh bo Ilka Štuhec skupaj s svojo ekipo odpotovala v Crans Montano, kjer bosta 23. in 24. februarja na sporedu smuk in kombinacija. Štuhčeva bo prihajajoče dni izkoristila za trening, za hiter odhod iz Aareja pa so se z ekipo odločili zaradi slabe vremenske napovedi, ki bi onemogočila dober trening za nadaljevanje tekmovanja svetovnega pokala. 

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Ilka je vedela že na štartu
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec v šampionskem filmu
Ilka Štuhec medalja Aare 2019
Sportal Ilki Štuhec zlato letalo, predsedniku Pahorju umazan avto
Ne spreglejte