Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
20. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

11

Natisni članek

Andrea Massi Damijan Terpin svetovni pokal Pohorje Zlata lisica Tina Maze

Torek, 20. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zlata lisica in Tina Maze: bitka s časom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

11

Medtem ko mariborski organizatorji Zlate lisice s pridom izkoriščajo vsako uro z ugodnimi temperaturami za pripravo umetnega snega, pa v zraku še vedno ostaja vprašanje, kako se bo spektakla udeležila Tina Maze. Le še 11 dni časa za dogovor.

Tina Maze je ob zadnjem mariborskem nastopu (leta 2015) ostala brez točk. Dve sezoni pozneje se zatika že pred štartom. | Foto: Sportida Tina Maze je ob zadnjem mariborskem nastopu (leta 2015) ostala brez točk. Dve sezoni pozneje se zatika že pred štartom. Foto: Sportida

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je v ponedeljek zvečer kot predtekmovalka na paralelnem veleslalomu v Alta Badii dokazala, da se kljub 21-mesečnem premoru na tekmovalni progi še vedno počuti zelo domače. Bo lahko to potrdila tudi čez 17 dni, ko naj bi na veleslalomskem delu Zlate lisice na Mariborskem Pohorju končala dolgo in uspešno kariero?

Pritrdilnega odgovora na vroče vprašanje šest dni po tem, ko so s sedeža Smučarske zveze Slovenije sporočili, da pobuda za dodaten sponzorski prispevek 90 tisoč evrov za tekmovalkin nastop v reprezentančnem dresu ni sprejemljiva, (še) ni.

SZS: Brez komentarja

"Do dogovora s pravnim zastopnikom Tine Maze tega primera ne komentiramo," so enotni pri SZS, kjer so pogajalsko žezlo zaupali nekdanji direktorici in zdajšnji pravni svetovalki Barbari Kürner Čad. Ta naj bi predvsem v pogovoru z odvetnikom tabora Tine Maze Damijanom Terpinom poskušala poiskati skupen jezik in ustrezno rešitev za slovo olimpijske prvakinje pod Pohorjem.

A pri tem je že naletela na prvo oviro. V Tininem taboru so namreč četrtkovo izjavo direktorja SZS Jožka Križana, da se Mazejevi opravičujejo za lapsus, saj niso "prejeli njenega poziva, temveč ga je v njenem imenu poslal Andrea Massi", označili za neustrezno opravičilo.

Na dveh frontah V imenu Mazejeve se zdaj pogaja odvetnik Damijan Terpin. | Foto: Bojan Puhek V imenu Mazejeve se zdaj pogaja odvetnik Damijan Terpin. Foto: Bojan Puhek

"Naj se sestanemo in takoj na začetku pozabimo, kaj se je zgodilo? Naj Tina brez pogovora nastopi na tekmi v Mariboru? Ponavljam, SZS je očrnil Tinino ime, o čemer so poročali tudi tuji mediji. Besede o lapsusu tega ne morejo uravnotežiti. Bojim se, da se odgovorni pri SZS še vedno ne zavedajo, kaj so storili," na vprašanje o morebitnem glajenju spora odgovarja odvetnik Terpin, ki se bo v kratkem sestal z Mazejevo in Massijem ter se dogovoril o nadaljnjih korakih.

Še pred tem je zamejski odvetnik oddal dokumentacijo za mednarodno športno razsodišče v Lozani, pri katerem želi izpodbijati odločitev Mednarodne smučarske zveze, ki Mazejevi po manjšem medicinskem posegu ni namenila statusa poškodovane smučarke in s tem ugodnejše štartne številke.

"Žal tudi v tej bitki nismo imeli podpore SZS," dodaja Terpin, ki se sicer zaveda, da časa za dogovor ni v izobilju. SZS bi moral namreč Mazejevo za mariborsko tekmo prijaviti že čez 11 dni.     

Maribor bo Zlato lisico gostil 7. in 8. januarja 2017. | Foto: Sportida Maribor bo Zlato lisico gostil 7. in 8. januarja 2017. Foto: Sportida

V Mariboru (še) premalo snega

V bitki s časom pa se nismo znašli le tabor Tine Maze in predstavniki krovne smučarske organizacije, temveč tudi prireditelji Zlate lisice. Ti primera Maze – SZS ne želijo komentirati, zato pa pospešeno pripravljajo tekmovalno strmino za uradni snežni pregled. Tega bo pooblaščenec Mednarodne smučarske zveze (FIS) opravil 30. decembra in prižgal rdečo ali zeleno luč za veleslalom in slalom 7. in 8. januarja.

"Korak za korakom belimo Pohorje, a nam vreme pri tem ni povsem naklonjeno. Dovolj nizke temperature so večinoma ponoči, poleg tega pa nam nekaj težav povzroča tudi temperaturna inverzija. Čaka nas še veliko dela. Imamo dovolj vode, snežnih topov in ljudi. A potrebujemo dve ali tri hladne noči za dodatno zasneževanje, po katerem bi sneg razgrnili po vsej progi," stanje proge povzema generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar.

Ne spreglejte